Si, dupa ce l-am rasfoit... si am selectat... si al facut liste.. stiti voi, lucruri d-alea de le faceti si voi cand vizitati un blog :) ... m-am hotarat sa fac acest cozonac, pe care de foarte mult timp il aveam pe lista de preferinte, dar niciodata nu mi-am facut timp de el.
Asadar, multumesc Bianca pentru reteta, cozonacul a fost DELICIOS!!!
Ingrediente:
400 g faina
2 oua
esenta vanilie
coaja unei lamai rase
120 ml lapte dulce
1 plic drojdie uscata
3 linguri zahar ptr lapte
130 g unt
6 linguri zahar pentru unt
nuca macinata
12 linguri zahar pentru caramelizat
Mai intai am caramelizat intr-o cratita (21 cm) cele 12 linguri de
zahar, tapetand bine-bine peretii si fundul vasului. Am lasat vasul de-o parte.
Laptele l-am incalzit impreuna cu cele 3 linguri de zahar. Am adaugat
si coaza de lamaie, iar cand acesta s-a mai racorit, devenind caldut, am pus
drojdia uscata si am lasat cateva minute.
Faina am cernut-o intr-un castrol peste care am adaugat ouale batute,
esenta de vanilie si laptele impreuna cu drojdia.
Am framantat 15 minute un
aluat usor elastic.
Am intins aluatul, dandu-i o forma patrata, pe care l-am
uns cu amestecul de unt + 6 linguri zahar. Am presarat deasupra nuca din
abundenta, pe care am apasat-o usor cu mana pentru a adera la amestecul de unt.
Am rulat foaia si am taiat-o in 6 bucati egale.
Am asezat rulourile in vasul cu
zahar caramelizat, si am lasat la crescut 2 ore, intr-un loc caldut si fara
curenti (cuptorul cu microunde oprit). Dupa aceasta perioada rulourile au
crescut frumos, dublandu-si volumul. Am dat vasul la coptul preincalzit la 180
grade, pentru 45 minute.
Imediat cum l-am scos din cuptor, am rasturnat cozonacul. Daca se
intareste caramelul, cozonacul nu mai poate fi scos.
Cozonacul meu a avut caramel din abundenta... cred totusi ca pentru
diametrul asta ar fi fost suficient 8-9 linguri de zahar.
In rest... absolut delicios!! Pufos, aromant (ar fi mers si-o lingura de
scortisoara in unt... data viitoare asa-l voi face).. s-a papat in cateva ore
tot!! Deci n-as stii sa va spun cum se pastreaza de pe o zi pe alta!
Va poftesc la cozonac!!
15 comentarii:
Daca ai sti de cand poftesc si eu la cozonacul asta!Sper sa-l fac de Craciun,tare mult imi face cu ochiul!Pupici
Gospodinooo arunca si la mine o bucata :) hugs
Noroc ca e noapte altfel ma apucam sa sparg nucile:)
Ce frumos ti-a iesit!
Pup
Wow, wow...arata tare bine! O super idee pentru o masa festiva in familie! Pup Simo draga!
Vai! Ce bine arata! De Craciun il fac si eu:)
ohhhh, ce bunatate! Arata super bine!
@Flory, si eu cred ca-l repet de Craciun! Pupici
@Buburuza, arunc, arunc! Pup
@Mandale, :))) d-aia am eu nucile pregatite deja, ambalate frumos in borcane
@Alina, multumesc! pupici
@Paula, daca familia-i prea mare, iti recomand portie dubla :) Pupici
@Flori, multumesc! Pupici
@Cristina, multumesc! Pupici
Am in plan de ceva vreme sa prepar acest delicios cozonac.Sper sa il incerc cat de curand!
@Haplea, si eu il aveam pe lista de vre-un an cel putin :) Abia acum am reusit si.. tare bun a fost! Il recomand!!
Ce frumos ti-a iesit !!! Bravoooo !!!!
Tot savurez la el ca e prea grozav.Felicitari...
@Adina, multumesc! Pupici
@Rocsy, :) te pup si-ti ofer o portie virtuala!
asa-i ca-i bun?:) ma bucur ca ti-a placut:) multumesc..pup
@Bianca, iti multumesc ptr reteta.. tare mult ne-a placut! Pupici
Trimiteți un comentariu