duminică, 31 mai 2015
Parada Traditie si gastronomie romaneasca
Cine nu iubeste mancarea si traditiile romanesti?! Recunosc, sunt fan! Asadar nu puteam sa nu ma alatur proiectului initiat de Gina - Traditie si gastronomie romaneasca.
In luna martie Gina ne-a provocat sa invartim sarmale, de orice fel, in orice combinatie si sa ne amintim de traditiile specifice lunii martie! Am continuat lista bunatatilor in aprilie, alaturi de Cerasela Badr El-Din, care ne-a pus sa facem drob si sa aducem Pastele in farfurii si-n povestile nostre. Si cum luna asta am fost gazda, am provocat fetele sa ne serveasca aluaturi dulci sau sarate!
Mai jos va prezint parada delicioasa a acestei luni, intr-o ordine aleatrorie:
joi, 28 mai 2015
Rasucita cu mac
Probabil ca multi dintre voi stiti deja de provocarea Traditie si gastronomie romaneasca, un proiect initiat de Gina, la care i-au parte mai multi
bloggeri iscusiti. Printre acestia ma numar si eu.. desi prea iscusita nu-s.. :P
Chiar si-asa, luna asta s-a nimerit sa fiu si gazda, si am avut obligatia de a alege o tema.. Iar eu le-am provocat pe fete sa pregateasca aluaturi, fie ele dulci sau
sarate. Pentru provocare eu aduc aceasta rasucita cu mac, pe care bunica mi-o facea cand eram mica, din aluat de cozonac, cu diferite umpluturi dintre care si cea de mac.
Ingrediente:
Aluat:
500 g faina
250 ml lapte
6 linguri pline zahar
5 oua prepelita (1 ou gaina)
10 g drojdie proaspata
50 g unt topit
coaja rasa de lamaie
ulei pentru framantat
Umplutura:
200 g mac (jumatate macinat, jumatate intreg)
200 ml lapte dulce
120 g zahar
1 esenta vanilie
Ptr. uns:
2 oua prepelita
miercuri, 27 mai 2015
Supa de curcan cu taitei de casa
Una dintre cele mai vechi provocari la care particip este Provocarea secreta. Imi place foarte mult curiozitatea cu care astept inceputul de luna, atunci cand sunt repartizate blogurile. Luna aceasta gazda a fost Claudia - Lecturi si arome, care mi-a dat la rasfoit blogul d-nei Margareta Cismasiu. Blogul il cunosteam, stiam ce bunatati gasesc acolo si tare-mi mai faceam planuri.. Din pacate timpul mi-a dat totul peste cap, si am ales o reteta mai usoara.. care mie imi lipsea de pe blog, supa de curcan. Si cum mai aveam in congelator un ultim pachet din curcanul trimis de socri, am zis sa ma pun la treaba!
Ingrediente:
bucati de curcan (coaste, gat, portiune spate, pipota)
1 ceapa mare
1 morcov
1 pastrarnac mic
1 patrunjel radacina
½ telina mica
ardei capia (congelat)
ardei gras verde/rosu (congelat)
1 cartof
½ conserva rosii intregi de la SUNFOOD
sare
taitei de casa dintr-un ou
patrunjel verde
luni, 25 mai 2015
Paine rustica alba
Vi s-a intamplat sa va indragostiti de un anumit preparat.. mai ales atunci cand reteta va iese perfect?! Asa am patit eu cu painea asta... Si de ceva timp o tot fac.. simpla sau in diverse combinatii.. Este cea mai rapida si gustoasa paine pe care eu am facut-o! Inspiratie a fost reteta Laurei Adamache, careia ii multumesc ptr toate bunatatile pe care ni le aduce!
Ingrediente:
500 g faina alba
380 ml apa calduta
12 g drojdie proaspata
1 lingurita sare
vineri, 22 mai 2015
Clafoutis cu zmeura
Multi dintre voi stiti deja de proiectul initiat de Stefy - proiectul Weekend cu spor. Luna aceasta gazda este d-na Lulu, al carui blog il stiam, dar recunosc nu l-am "scormonit" niciodata ca acum.. Si sincer va spun.. am devenit fan!!! Am gasit atat de multe retete delicioase.. si mai simple, si mai complicate.. Din pacate timpul meu iar a inceput sa se comprime, si am ales pentru provocare o reteta usor de pregatit, dar cu un gust deosebit.. reteta de clafoutis cu zmeura! Am optat pentru aceasta reteta si ptr ca stiam ca am doua cutiute de zmeura la congelator pe care trebuie sa le folosesc ca acum apare zmeura proaspata.
Ingrediente:
250 g zmeura (congelata)
4 oua
100 g faina
100 g zahar pudra
250 ml lapte dulce
75 g unt topit
unt pentru uns vasul
luni, 18 mai 2015
Cornuri cu unt si ciocolata din aluat de branza
Multumesc Gina ptr reteta!
Ingrediente:
500 g faina alba
450 g branza vaci
50 ml lapte dulce
50 ml smantana grasa
150 g zahar pudra
1 plic drojdie uscata
1 ou
½ lingurita sare
3 linguri ulei masline
1 esenta vanilie
coaja rasa de la o lamaie
30 g unt topit
crema de ciocolata
1 ou ptr uns
sâmbătă, 16 mai 2015
Chiftelute de dovlecel
Asa cum va spuneam acum ceva timp, Dia Daria a initia un proiect saptamanal in care se alege fie un tip de preparat, fie un fruct sau o leguma. Saptamana asta a fost vedeta dovleacul. Si cum chiftelute de dovleac nu am facut pana acum, am zis sa ma pun pe treaba!
Ingrediente:
2 dovlecei mici
1 ou
3 linguri faina
2 catei usturoi
marar
sare
piper
ulei ptr prajit
vineri, 15 mai 2015
Tort rulada cu crema ganache si bezele
Acum ceva timp, Bubulina Gospodina a organizat un concurs cu un premiu foarte tentant: un robot de la Moulinex. Tot ce trebuia facut, era sa pregatim o reteta de pe blogul ei. Si cum imi doream tare mult robotul (ca-i rosu si ca nu am unul asa complex, si ca-i Moulinex), am trecut la rasfoit blogul.. si am ales acest minunat tort!
Robotul nu l-am castigat, dar ne-am delectat cu tortul! :)
Robotul nu l-am castigat, dar ne-am delectat cu tortul! :)
Ingrediente:
Blat:
4 oua
4 linguri ulei
70 g zahar
100 g faina
Crema ganache:
230 g ciocolata cu lapte
230 ml frisca lichida
Bezele:
4 albusuri
220 g zahar
Decor:
270 ml frisca lichida
dulceata fructe de padure
marți, 12 mai 2015
Bezele trandafiri
Bezele probabil stie sa faca toata lumea.. mai putin eu! Pana acum! :) Gata nene.. m-am invatat! Am stat eu sa pazesc cuptorul.. da` mi-a iesit! Crocante, perfect albe.. niste bulgari de zapada dulci!
Iar bezelele astea vor veni in completarea unei alte retete.. care va urma!
Iar bezelele astea vor veni in completarea unei alte retete.. care va urma!
Ingrediente:
4 albusuri
220 g zahar
vineri, 8 mai 2015
Supa crema de porumb
Sunt momente in care mi se taie de carne.. desi nu-s dese, se mai intampla :) Asa a aparut supa asta.. care nu doar ca a avut un gust extrem de interesant, dar a fost si satioasa! Cred ca merge de minune si in dieta copiilor micuti.
Ingrediente:
1 conserva porumb SUNFOOD
5 cartofi medii
2 fire ceapa verde
1 radacina patrunjel
½ radacina mica telina
150 ml smantana
tarhon uscat
sare
luni, 4 mai 2015
Budinca de cozonac
De foarte mult timp vroiam sa incerc budinca asta.. si mereu uitam.. Dar de data asta prietena mea Cris Pana mi-a trantit niste poze.. de m-a omorat definitiv, si n-am mai putut rezista!
Si cum fac destul de des cozonac, iar in general cam jumatate din cantitate o ofer prietenilor sau vecinilor pentru ca stiu ca la noi nu se mai consuma daca nu este cald. De data asta am oprit acea jumatate cu gandul la budinca. Si n-am avut decat un singur regret: ca n-am facut-o mai demult.. ca tare buna a fost!!
Ingrediente:
o jumatate cozonac maricel
5 oua
300 ml frisca dulce
500 ml lapte dulce
150 g zahar
1 esenta vanilie
sare
stafide
agrise
ciocolata