RSS

duminică, 21 iunie 2015

Placinte coapte pe piatra



Luna aceasta, Sidy - gazda provocarii Traditie si gastronomie romaneasca, ne-a dat ca tema placintele! Si nu orice fel, ci traditionale!
Multumesc Sidy pentru aceasta tema delicioasa!
Ingrediente:

Aluat:
150 g faina alba
150 g faina neagra
15 g drojdie proaspata
100 ml lapte
1 lingura ulei
150 ml apa calduta
1 lingurita rasa sare
Umplutura:
200 g telemea sarata de oaie
1 legatura marar
2 linguri smantana
2 cepe verzi, doar cozile

luni, 15 iunie 2015

Prajitura Revani cu afine


Luna aceasta gazda provocarii Weekend cu spor, nu-i nimeni alta decat draga mea prietena Meri! Si cum ea este o draguta, ne-a dat sa alegem din trei teme: aperitive, salate si prajituri. Dupa ce am rasfoit, si facut liste, am trecut la favorite.. treburi d-astea de le fac de fiecare data, m-am hotarat la aceasta prajitura, care desi nu a iesit foarte aspectoasa, este absolut delicioasa, parfumata, potrivit de pufoasa, dar si usor umeda.. ce sa mai, prajitura perfecta, fara prea multe pretentii la ingrediente!

Ingrediente:
5 oua
300 g zahar
1 plic zahar vanilat
300 ml ulei
330 ml iaurt cu afine
180 g faina
330 g gris
coaja rasa lamaie
1 plic praf de copt
sare
afine din dulceata
Sirop:
150 g zahar
300 ml apa
esenta vanilie
zeama de la o lamaie

sâmbătă, 13 iunie 2015

Oua de prepelita murate

Prima oara am vazut la Magduta ousoarele astea marinate.. si de atunci tot zic sa le fac.. Acum le-a venit randul!! Si, bineteles am folosit  oua sanatoase de prepelita, iar cu aceasta reteta pe prezint la provocarea Traditie si gastronomie romaneasca, proiect initiat de Gina, care va invita la concurs pe toti cititorii unde puteti castiga oua de prepelita proaspete si sanatoase de la Microferma de prepelite de la Fundeni. 



Ingrediente:
19 oua prepelita
100 ml otet alb
180 ml apa
1 lingurita rasa boabe de mustar
1 lingurita rasa piper boabe
1 lingurita zahar/miere
1 foaie dafin
2 catei usturoi


joi, 11 iunie 2015

(un fel de) Balmos

Balmosul este un preparat greu de facut, daca stai la bloc, si daca iti e lene sau ai mai stiu eu ce figuri si nu vrei sa te duci la stana.. ca na.. pute! :) Mai intai ar trebui sa spun ca balmosul (in toate variantele lui) este un preparat care are un anume gust pregatit la stana, de catre ciobani! 
Si ca sa va spun un mic secret, pana la urma si eu sunt un fel de ciobanita, ca doar avem suficiente oi cat sa facem o tarla! :))  Dar sa nu ma puteti la muls, ca nu merge, da?!
Dar sa revenim la reteta noastra.. pentru care m-am inspirat de la prietenul nostru Tudorica (cea mai buna branza, si cel mai bun miel la ceaun el le face!!), si tot de la el am si zerul, desi balmosul se face cu jintuiala, zerul mana a doua cum s-ar zice. Pentru cine nu stie zerul care rezulta de la pregatitul branzei, se mai da intr-un clocot si rezulta urda, iar ceea ce ramane de la strecuratul urdei este jintuiala. Deci, eu n-am avut jintuiala, ci zer, foarte bun si ala! Ca o modificare la reteta, Tudorica bate ouale in branza sau le pune deasupra si pune capac ceaunului, eu am preferat sa transfer intr-un vas de lut, sa pun ouale deasupra si sa dau vasul la cuptor! Bineteles am folosit  oua sanatoase de prepelita
Cred ca aceasta reteta se incadreaza perfect in provocarea Traditie si gastronomie romaneasca, proiect initiat de Gina, care va invita la un concurs pentru cititorii, unde aveti posibilitatea de a castiga oua de prepelita proaspete si sanatoase de la Microferma de prepelite de la Fundeni.


Ingrediente:
zer de oaie
malai
branza vechie sarata de oaie
cas proaspat de oaie
carnat afumat de porc
smantana grasa
oua de prepelita


miercuri, 10 iunie 2015

Crema de zahar ars cu oua de prepelita



Crema de zahar ars este unul din dulcele de care eu imi amintesc din copilarie.. este dulcele pe care mama sau bunica le pregatea cand noi, eu si sora mea, eram la joaca, si le ascundea sa se raceasca, iar atunci cand ne era servit... vai ce bucurie si surpriza era pe noi!! De-ale copilariei vremuri.. ca tare dor imi e de ele..
Crema de zahar ars am tot facut, dar de data asta am facut portii individuale, pentru mine si sotul meu, si am preferat sa folosesc oua de prepelita proaspete si sanatoase si zahar natural de Green Suger. 
Cu aceasta reteta particip cu drag la provocarea Traditie si gastronomie romaneasca, proiect initiat de Gina.  
Totodata va invit pe blogul Ginei care organizeaza un delicios concurs pentru cititorii, si va ofera posibilitatea de a castiga oua de prepelita proaspete si sanatoase de la Microferma de prepelite de la Fundeni, pe care le recomand cu drag.

Ingrediente:
5 oua prepelita
200 ml lapte dulce
18 g zahar Green Suger (3 plicuri)
1 lingurita faina alba
1 esenta vanilie
4 linguri zahar pentru vase

sâmbătă, 6 iunie 2015

Dulceata de capsuni

Recunosc, mama este specialista în dulcețuri!!! In orice fel, in orice combinatie.. niciodata nu da gres! Este prima oară când fac dulceață de căpșuni, nu pentru ca n-as fi vrut, ci ptr ca mama făcea întotdeauna înainte! Iar cum barbatului meu nu-i place decat dulceata de afine si cea de visine, si foarte rar alt soritiment, cele 4 borcane care mi-au iesit din cantitatile date, ne sunt mai mult decat suficiente!



Ingrediente:
1,5 kg capsuni
1 kg zahar
zeama de la 1 lamaie

joi, 4 iunie 2015

Oua de prepelita pe smantana

Desi pe vremea aia nu ma intersectam prea des cu bucataria, eram lipita de televizor cand il vedeam cum gateste si mai ales cum vorbeste despre bucatele pe care le pregatea cu atata pasiune, de cele mai multe ori in aer liber, si inconjurat de un aer pur romanesc! Da, este vorba de Radu Anton Roman, pe care probabil multi il iubiti pentru "culegerea" de retete autentice romanesti. Din cartea lui Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti m-am inspirat pentru aceasta reteta cu care particip la provocarea Traditie si gastronomie romaneasca, proiect initiat de Gina. Si cum am vrut ca totul sa fie proaspat si sanatos, am folosit smantana grasa de casa si oua de prepelita de la Microferma de prepelite de la Fundeni. Despre ouale de prepelita toata lumea stie ce proprietati benefice au, noi le consumam destul de des, si incercam sa folosim oua proaspete, iar avantajul acum a fost ca stiam sigur ca sunt foarte proaspete! Pentru cine nu stie oul de prepelita are termen de valabilitate de 28 de zile de la colectare, dar cine ar tine atat un ou?! Multumesc Mihai Dumitru pentru aceste bunatati! 
Iar Gina va invita pe blogul ei un concurs pentru cititorii, si va ofera si voua posibilitatea de a castiga oua de prepelita.



Ingrediente:
3-4 linguri smantana grasa de casa
9 oua prepelita
sare
piper
telemea sarata oaie

marți, 2 iunie 2015

Limonada cu capsuni

Acum ceva timp am avut norocul sa fiu printre castigatorii concursului de pe Bucataras.ro, cu premii de la GREEN SUGAR. Am primit pliculete de zahar Green Sugar si o cana foarte frumoasa (pe care mi-a confiscat-o al meu barbat). Green Sugar este un zahar natural (extract de stevie), cu 0 calorii, 0 indice glicemic, deci este numai bun pentru cei care suntem la dieta!! Cateva pliculete binenteles ca le-am folosit la cafea, si nu a schimbat gustul in nici un fel! Cafeaua este testul ptr orice indulcitor.. Ce am constatat eu.. pentru a indulci, este nevoie de o cantitate mai mica de zahar Green Sugar, decat zaharul normal.
Si dupa ce a trecut proba cafelei, am facut o bunatate de limonada cu capsuni. Limonada este una din bauturile mele preferate, si de aceea incerc sa diversific cu diverse fructe.

Ingrediente:
250 g capsuni
18 g zahar (4 plicuri Green Sugar)
2 lamai
apa plata