RSS

joi, 30 aprilie 2015

Provocarea Traditie si Gastronomie romaneasca

Probabil ca unii dintre voi stiti deja de provocarea Traditie si gastronomie romaneasca, initiata de Gina si gazduita lunar de catre un blogger. Si sa va spun pe scurt despre ce este vorba: gazda propune la inceputul lunii o tema, iar cei care doresc sa participe voi trebui sa gateasca sau sa faca postari in tema aleasa. La sfarsitul lunii, gazda va posta parada atat pe blogul personal, cat si in grupul Traditie si gastronomie romaneasca de pe facebook. 


Acestea fiind spuse, si cum probabil banuiti, luna aceasta eu voi fi gazda. Cei care ma cunosc vor stii cam ce tema voi alege.. Ca doar se stie cat de mult iubesc aluaturile dulci sau sarate, framantate cu strajnicie si rumenite frumos!  Mmm... ce-i mai fain decat mirosul de cozonac, cornuri sau paine la cuptor?!
Asadar, va invita la framantat!
Si va astept sa-mi lasati link-urile in pagina de facebook sau intr-un comentariu la aceasta postare!
Va imbratisez cu drag!


Prajitura cu nuca

Saptamana trecuta, Dia Daria a pornit un proiect foarte fain: sa gatim toti participantii acelasi sortiment (care se alege duminica seara) in cursul saptamanii urmatoare. In aceasta saptamana s-a ales prajitura la tava.
Eu am adus aceasta delicioasa prajitura, pe care al meu barbat o adora! El o asociaza cu sarailie, eu zic ca n-are nici o legatura, decat nuca din compozitie. Aceasta reteta am gasit-o la Strumfita sub denumirea de Prajitura Japoneza. Am vrut sa-i pastrez denumirea, dar cand am cautat pe net, la aceasta denumire am gasit alta retea, desi seamana ca si produs final. Si, ca sa nu apara carcotasii, am zis sa-i schimb denumirea. Oricum, multumesc Strumfita, prajitura este dementiala!


Ingrediente:
5 oua
300 g nuca macinata
250 g zahar
2 linguri faina
½ lingurita sare
1 plic zahar vanilat
Glazura:
4 linguri zahar pudra
1 lingura ulei
2 linguri cacao
3 linguri apa
1 esenta rom
Ptr pudrat:
migdale copate si macinate

luni, 27 aprilie 2015

Budinca de cartofi cu peste afumat



Stefy, gazda de luna aceasta a Provocarii secrete, mi-a dat la rasfoit un blog tare drag mie, blogul Paulei. Am multe retete salvate de la Paula, si m-am gandit ca le voi pune in practica, dar.. din pacate timpul asta ma omoara.. Si totusi, cum n-am vrut sa ma fac de ras lipsind, am improvizat o delicioasa budinca, dupa reteta ei de placinta cu cartofi si somon afumat. Reteta este relativ asemanatoare, doar ca n-am folosit foile de placinta, iar in loc de somon am pus macrou afumat, ca tot afumase tata cativa.

Ingrediente:
2 cartofi mari
1 bucata macrou afumat
120 g cascaval ras
5 oua fazan (sau 2-3 oua gaina)
5 linguri pline smantana grasa
sare
ardei iute macinat

duminică, 26 aprilie 2015

Spaghete picante cu ton



Zilele trecute cum statea eu cuminte pe prietenul meu mai nou - facebook-ul, la un moment dat vad ca prietena mea Dia Daria vine cu o provocare: sa gatim toti la fel, sau mai bine spus o anume categorie! S-a supus la vot, si s-au ales pastele (desi, fie vorba intre noi, eu am votat prajitura la tava :P). Si cum de mult vroiam sa incerc reteta asta de paste cu ton.. am zis ca acu-i momentul! Au iesit extrem de delicioase si foooaarteee picante!!
Abia astept sa ved ce se voteaza ptr saptamana viitoare!!

Ingrediente:
1 conserva ton in suc propriu
3 fire ceapa verde
1 cana suc de rosii facut in casa
½ lingurita ardei iute macinat
1 varf cutit scortisoara
busuioc uscat
sare
ulei de masline
parmezan

sâmbătă, 25 aprilie 2015

Cum sa iti pregatesti picioarele pentru plaja?!


Se apropie vara, se apropie mini-concediul de 1 Mai, iar dragul meu sot ma duce la o mare!!! Deci, trebuia sa fac ceva ptr picioarele mele, si mai nou pentru greutate (da, iar m-am ingrasat cateva kg, deci voi reveni la dieta cat de curand). O mare problema am pe timpul iernii cu talpile. Nu stiu daca de vina sunt ghetele sau cizmele fara toc pe care le port, sau statul in picioare ore intregi in papucii medicinali de la munca, cert este ca de vre-o 2-3 ani pe timpul iernii, calcaiele mele sunt tare urate. Am in trusa o intreaga colecte de pile, pietre ponce, perii, etc., si sunt destul de multe pentru ca nici una nu mi-a rezolvat problema pana la final, si tot cumparam... 
La pedichiura ajung destul de rar, de obicei mergeam in aceasta perioada, iar motivul pentru care le evit, este nebunia din capul meu legat de sterilizarea precara a unsensilelor de lucru din aceste unitati, iar o alta cauza care probabil o aveti multi, ma gadil de mor!!! :)
Cand am vazut ca BUZZStore invita la testat pila electronica Scholl Velvet Smooth Diamand Crystals, m-am inscris imediat si mi-am dorit s-o pot incerca si eu.
Si, culmea, am avut noroc, iar pila a ajuns la mine!! 

joi, 23 aprilie 2015

Tort cu crema de zahar ars

Pentru ca astzi este ziua mea, va aduc un tort. Un tort delicios, rapid de pregatit, dar din pacate ptr pofticiosi, cu un timp de asteptare de cateva ore bune :)
Multumesc Licuta Marin ptr inspiratie.


Ingrediente:
1 litru lapte dulce
8 oua
1 lingura faina
7 linguri zahar
1 esenta vanilie
5 linguri zahar ptr ars
Blat:
4 oua
120 g faina
120 g zahar
½ plic praf copt
Decor:
½ borcan dulceata de afine
300 ml frisca lichida
1 plic praf de budinca de vanilie

luni, 20 aprilie 2015

Drob de miel cu verdeata si leurda

Luna asta la provocarea Traditie si gastronomie initiat de Gina Bradea, gazda Cerasela ne-a provocat sa facem drob. Retete de drob mai aveam... prima incercare de drob de miel  made in Danemarca, cu ingredientele gasite in magazinele de acolo, si o alta varianta, drob de vara i-am spus eu ptr ca a fost facut pe timpul verii cand nu aveam la dispozitie ceapa si usturoi verde.
De data asta am facut un drob de miel autentic, zic eu, cu verdeata din belsug si elementul nou: cu leurda proaspata, culeasa chiar de socrul meu!


Ingrediente:
organele de la un miel mai mic (inima, ficat, plaman, splina, rinichi) cca 700 g cantarite dupa fierbere
cca 200 g carne miel cu grasime
prapure de miel
3 legaturi usturoi verde
3 legaturi ceapa verde
3 legaturi marar
2 legaturi patrunjel
3 legaturi leurda
20 oua prepelita (sau 4 de gaina)
1 lingurita sare
½ lingurita piper
1 lingura smantana
5 oua fazanita fierte

sâmbătă, 18 aprilie 2015

Pasca cu branza, stafide si ananas



In fiecare an de Paste, de pe masa noastra, printe alte bunatati pregatite din carne de miel, nu lipseste Pasca. De fiecare data incerc a alta varianta, desi in general noua ne place pasca sa aiba aluatul de cozonac, iar eu merg pe retata mamei de cozonac cu care nu dau gres niciodata. 
Pentru prima Pasca pe care am facut-o am pregatit branza dulce in casa, pentru ca in acea perioada locuiam in Danemarca si nu am gasit branza dulce clasica. Apoi am incercat Pasca fara aluat, extrem de delicioasa! Si pentru a satisface poftele consortului am facut si o Pasca cu aluat de cozonac.
Anul acesta in folosit acelasi aluat, de cozonac, doar ca am schimbat umplutura.. am folosit branza dulce de casa, stafide si elementul nou: ananas! A fost excelenta!!!

Ingrediente:
Aluat:
0,5 kg faina Baneasa 000
2 oua
125 g zahar
220 ml lapte dulce
10 g drojdie proaspata
½ lingurita sare
coaja rasa de lamaie
100 ml ulei ptr framantat
Umplutura:
1 kg branza dulce de vaca
1 plic budinca cu gust de vanilie
5 oua
100 g zahar pudra
stafide + 1 esenta rom
½ conserva ananas in compot SUNFOOD
Pentru uns:
1 ou mic
1 plic zahar vanilat

luni, 13 aprilie 2015

Ciorba de miel cu leurda si lapte batut

Hriostos a Inviat!! 
Pentru azi v-am adus o delicioasa ciorba de miel!


Ingrediente:
500 g carne de miel cu os
3 morcovi micuti
1 telina mica
2 cepe
2 linguri orez
1 mana leurda
1 litru lapte batut
2 galbenusuri
cca 100 ml otet
sare
piper boabe
leustean

sâmbătă, 4 aprilie 2015

Sarmalute cu ciuperci si orez



Daca tot este post (pe care din pacate nu l-am tinut.. sper sa reusesc in saptamana mare) am zis sa fac ceva absolut delicios.. sarmalute cu ciuperci! Fie vorba intre noi, cu mare drag le-as alege pe acestea in defavoarea celor cu carne!
Ingrediente:
foi de varza acra
500 g ciuperci
½ cana orez
2 cepe mici
cimbru
fulgi de ardei iute
sare