RSS

vineri, 29 martie 2013

Mancare de urzici



Daca ne uitam in calendar... a venit primavara! Daca ne uitam pe geam.. n-am prea zice.. :)
Dar totusi este sfarsit de martie... cand pomii ar trebui sa inmugureasca.. florile sa-si deschida bobocii...  Primavara vine si cu urzicile.. leurda.. si alte verdeturi, pe care eu le ador!!
Pentru azi avem urzicute!! Cu ou ochi, binenteles!

Ingrediente:
un castron mare cu urzici
100 g unt
2 linguri faina
6 catei usturoi
2 linguri ulei


marți, 26 martie 2013

Prajitura cu crema de branza si frisca

Luna aceasta prietena mea Paula, este gazda provocarii Dulce Romanie. Ea ne-a provocat sa gatim cu nuca si cacao... Cum nuca am folosit-o la mucenicii moldovenesti, am zis ca trebuie sa ma prezint si cu al doilea ingrediente - cacaoa.
De mult timp ma gandeam la un tiramisu.. dar cum barbatului meu nu-i plac piscoturile, a trebuie sa le schimb cu doua blaturi mult mai delicioase! Si ptr asta ii multumesc colegei mele Doina, colega mea moldoveanca priceputa tare :))

Ingrediente:
Blat x 2
4 oua
4 linguri zahar
4 linguri faina
1 lingurita rasa praf de copt
Sirop:
300 ml apa
175 g zahar
1 esenta rom
Crema:
400 g branza dulce de vaci (de la Pilos)
500 g frisca lichida
Ornat:
cacao

duminică, 24 martie 2013

Pulpa de vita cu sos de usturoi



In aceasta luna provocarea secreta a fost gazduita de Mimmi, care mi-a dat la rasfoit un blog foarte dragut, pe care il mai vizitasem, blogul lui Carmen - My world in a jar. Va invit sa-l vizitati si voi, si sa admirati tot ce face Carmen, si s-o invidiati pentru cumparaturile pe care le face din targuri :)) Ce mi-as mai dori si eu.. 
Dar sa revenim... Pentru provocare am ales sa gatesc carne de vita cu sos de usturoi, o bunatate!!!

Ingrediente:
1 kg pulpa de vitel
2 cepe
10 catei usturoi
4 linguri ketchup picant
2 linguri boia dulce
1 lingura cimbru
sare
patrunjel verde
ulei

miercuri, 20 martie 2013

Gugluf cu mac si lamaie

O noua luna, o noua provocare delicioasa marca Bucatarul curajos! Luna aceasta Cristina ne-a provocat la o bunatate de gugluf cu lamaie si mac. Eu am ales sa fac cantitatea la jumatate, pentru o forma mai mica, suficienta pentru noi. O bunatate a fost!!!

Ingrediente:
1 lamaie
125 g margarina
75 g zahar
3 oua
200 g faina
1/2 plic praf de copt
50 ml frisca lichida
2 linguri tuica
40 g mac
125 g zahar pudra

luni, 18 martie 2013

Risotto cu scoici

Barbatul meu iar a scapat la bucatarie! :))
Deci, mai pe scurt, inca o reteta facuta de el, si pozata rapid de mine :) De fructele de mare ne-am indragostit iremediabil in Danemarca. Din pacate in Romania nu ne putem satisface mereu poftele, ptr ca calitatea fructelor de mare nu-i intotdeauna corespunzatoare... 
Reteta de mai jos era reteta de sambata seara, pregatita si inventata de al meu preaiubit! Reteta este delicioasa! Si nu spun asta doar ptr ca-i pregatita de el.. 


Ingrediente:

1 kg scoici congelate
1 ceapa
3 catei usturoi
½ lingurita curry
sare
piper
fulgi de ardei iute
ulei de masline
unt
100 ml vin alb
250 g orez cu bob lung

vineri, 15 martie 2013

Gogosi pufoase


In general nu-s o mare pofticioasa de dulciuri.. Adica pot sta zile bune fara sa mananc ceva dulce.. Dar tare greu rezist mirosului de gogosi proaspat prajite... sau la cel al pateurilor cu branza sarata :) 
Pentru azi, cele mai pufoase gogosi!! Reteta este a colegei mele Doina, de la care in fiecare zi invat cate ceva in ale bucatariei! :)

Ingrediente:
1 kg faina
500 ml lapte dulce
200 g zahar
2 oua
50 g drojdie proaspata
1 ceasca ulei
1 esenta rom
coaja de la o lamaie 
coaja de la o portocoala



miercuri, 13 martie 2013

Trufe de branza



Un aperitiv tare de efect si foarte delicios. Sa nu mai spun ca aceste bilute pot fi "tavalite" prin multe alte condimente sau amestecuri de seminte... Va puteti pune imaginatia la lucru! :)
  

Ingrediente:
500 g branza de burduf
2 linguri smantana acra
marar uscat
boia dulce

luni, 11 martie 2013

Pui manastiresc

Dupa ce am poftit, si am tot poftit... Mai intai la Gaby, apoi la Laurici.. si n-am mai rezistat dom`le! Cat de bun este.. mm... cum sa zic.. este ceva de care nu te saturi!
Din pacate pozele nu-s tocmai reusit, sper sa le refac. 

Ingrediente:

6 bucati mici pulpe superioare pui
1 ceapa
7 ciuperci champignon
100 ml vin alb
5 catei usturoi
200 ml smantana
sare
piper
boia iute
cimbru
1 mana patrunjel tocat

sâmbătă, 9 martie 2013

Mucenici moldovenesti



Pana anul asta n-am facut niciodata mucenici moldovenesti... pe care de altfel i-am descoperit acum vre-o 10 ani, cand mi-a adus vecina Maricica de origine din Vatra Dornei :)
Dar cum vecina s-a cam mutat inapoi la Moldova, iar pe barbatul meu l-a luat pofta tocmai aseara tarziu, azi dimineata, la prima ora m-am apucat de treaba. M-am uitat pe ici, pe colo, si-am vazut ca se foloseste aluat de cozonac, si cum fiecare are o reteta de suflet, asa si eu am reteta mamei, cu care nu dau niciodata gres.  Restul, am improvizat, si au iesit absolut deliciosi!!!
Si uite asa barbatul meu a sarbatorit Sfintii Mucenici cu vin rosu (sper totusi sa nu fie 40 de pahare :P) si mucenici moldovenesti!
Dar cum luna aceasta Paula de la Enjoy Dessert - gazda provocarii "Dulce Romanie", ne-a dat ca tema nuca, trimit un mucenic direct la ea! :)

Ingrediente:
1 kg faina alba de grau
4 oua de gaina mai micute
250 g zahar
500 ml lapte dulce de vaca
25 g drojdie proaspata
1 lingurita sare
coaja rasa de la o portocala
150-200 ml ulei

1 galbenus de ou
3 linguri lapte dulce
1 plic zahar vanilat

Sirop:
350 g zahar
500 ml apa
2 plicuri zahar vanilat
2 esente vanilie

Ptr. uns:
3 linguri miere calduta
nuca macinata
1 lingurita scortisoara

vineri, 8 martie 2013

La Multi Ani, Mama!!!

De ziua ta, mamico,
In dar ti-am adus inima
si crede-ma, mamico,
Un dar mai frumos nu se putea.

Am vrut sa-ti culeg o floare,
Un mic ghiocel frumos,
Dar pana la urma moare
Si cui e de folos?

Am vrut sa-ti culeg stelute,
Sa-ti fac un frumos colier,
Dar cine nu stie oare
Ca in zori stelutele pier?

Am vrut sa-ti culeg o raza
De soare, sa-ti prind in par,
Dar tu stralucesti mai tare
De dragoste si dor



La Multi Ani tuturor mamelor, a femeilor si a domnisoarelor! :)
O primavara superba ca voi, va doresc! 

miercuri, 6 martie 2013

Kringel Estonian

Dupa cum stiti suntem mari iubitori de aluaturi dulci! De cand am vazut colacelul asta mi-am tot propus sa-l fac... si am tot amanat pana intr-o seara cand al meu a vrut ceva bun .. "da` nu stiu ce".
Cat de bun a fost? Pai... sa zicem ca n-a mai ramas decat un coltisor ptr a doua zi.. :)
Colacelul l-am vazut pe multe bloguri, al lui Mitinita, al lui Miha, dar ca sursa de inspiratie am folosit reteta lui Gaby. Multumesc ptr reteta!!


Ingrediente:
300 g faina alba
20 g drojdie proaspata
200 ml lapte cald
1 ou
50 g unt
3 linguri zahar
sare
ptr uns:
70 g unt
4 linguri zahar
1 lingura scortisoara
1 lingura cacao

duminică, 3 martie 2013

Sunca fiarta in zeama de varza

Stiu ca nu se propie Craciunul, dar... abia acum am reusit sa fac poze la bunatatea asta!
Sunt mare fan sunca... in orice varianta! As manca zilnic, daca silueta mi-ar permite :) Dintre toate variantele de pregatire a suncii, cel mai tare imi place afumata, dupa cum o face mama, si fiarta in zeama de varza, dupa cum o face soacra.

Ingrediente:
o bucata sunca porc proaspata
cca 1 litru zeama de varza
cimbru
fulgi de ardei iute
foi de dafin
boia dulce
5-6 catei usturoi