RSS

sâmbătă, 31 octombrie 2015

Cozonac fara framantare by Lili



In ultima perioada ma mobilizez din ce in ce mai greu, dar na.. am o scuza :) o "scuza" frumoasa care in viitorul apropiat va devenii palpabila :) Dar, nu ma las!! :P 
Asadar, nu puteam lipsi de la "Provocarea secreta", unde gazda a fost Lili, si al carui blog l-am si avut la rasfoit, deci.. grea provocare ptr mine :) Si cum sunt fan aluaturi, m-am oprit la acest cozonac, de care m-am indragostit, mai ales ca nu necesita framantare, lucru pe care nu prea il mai pot face acum... nu ca n-as avea masina de framantat, dar mie imi place sa framant cu mana, ca asa am vazut eu la mama si bunica!

Ingrediente:
700 g faina alba
3 oua
150 g zahar
50 g unt
7 g drojdie uscata
140 ml lapte
coaja rasa de lamaie
Umplutura:
nuca
scortisoara
zahar
cacao
1 ou ptr uns

luni, 26 octombrie 2015

Compot de gutui

Si uite cum incet, incet se apropie iarna... Din fericire acum avem niste zile frumoase de toamna.. insorite, care te imbie la plimbari lungi prin parc.. Mdea, nu-i cazul meu :) care numa` de plimbari n-am timp.. Asa ca, imi umplu timpul cu conservarea ultimilor legume si fructe existente in gradinile parintilor.
Dar sa revenim la ale noastre. Luna aceasta gazda provocarii "Traditie si gastronomie romaneasca" a fost d-na Elena Bita, care ne-a dat sa gatim cu fructele toamnei.. Eu am ales gutuile, din care am facut acest compot, si bineteles preferata mea - dulceata de gutui.
Azi, va invit la compot!



Ingrediente:
1 kg gutui curatate de coaja si seminte
1 litru apa
800 g zahar
zeama de la jumatate de lamaie

duminică, 25 octombrie 2015

Negresa de post cu gem de mure



Luna aceasta gazda provocarii "Weekend cu spor" a fost Cristina, pe al carui blog il stiam de mult timp. Din telemele date de ea, eu am ales sa fac aceasta negresa, care ne-a placut foarte mult.

Ingrediente:
1 cana zahar (200 g)
1 cana ulei (200 ml)
1 cana apa (200 ml)
1 borcan 300g gem mure
3 linguri cacao
1 ½ cana faina (150 g)
1 cana nuca macinata (70 g)
1 lingurita bicarbonat stins intr-o lingura otet