RSS

luni, 31 octombrie 2011

Paine alba impletita

Reţeta este oarecum asemănătore cu cea de la Pâine de casa, doar ca am folosit cantităţi duble, şi ceva adăugări. Nu am mai făcut poze cu realizarea aluatului, acest procedeu fiind identic cu cel de la pâinea de casă.

Ingrediente:
800 g făina
400 ml apă
25 g drojdie proaspătă
3 linguriţe zahăr
2 linguriţă sare
8 linguri ulei
1 linguriţă oţet
ulei de măsline ptr uns tava

duminică, 30 octombrie 2011

Muffins cu nuca, cappuccino si scortisoara

Nu puteam lipsi şi luna aceasta la parada organizată de Fancy Cake pentru Provocarea lunii octombrie! De aceea, pe ultima sută de metri am făcut aceste bunătăţi cu miros de toamnă... avand un buchet de arome căruia nu-i poţi rezista!
Mulţumesc Fancy Cake pentru găzduire!

Ingrediente:
150 g unt
200 g faină
5 ouă
250 g zahăr
200 g nucă măcinată (amestecată cu zahăr şi cacao) -  compoziţie ramasă de la cozonac
1 plic cappuccino cu gust de vanilie
1 plic praf de copt
1 praf de sare
1/2 linguriţă scorţişoară
zahăr pudră ptr decor
nuttela ptr decor

joi, 27 octombrie 2011

Tocanita de ciuperci

Ce sa mananc, ce sa mananc... Si-mi aduc aminte ca am in frigider niste ciupercute aduse de mama cu o zi inainte! Si m-am pus pe treaba! Ca doar na.. joaca soarecii pe masa cand fitosu` nu-i acasa! :))

Ingrediente:
1 kg ciupercute
1 ceapa potrivita
5 catei usturoi
50 ml suc de rosii
1/2 lingura rasa sare 
1/2 lingurita delikat
patrunjel verde


miercuri, 26 octombrie 2011

Somn cu legume la cuptor

Dupa ce v-am prezentat ciorbita de perisoare din peste, acum va arat ce am facut cu restul din frumusetea de somn. Intre o marinata la cuptor.. si peste cu legume, am ales ultima varianta.

Ingrediente:
1,5 kg somn
1 ceapa mare alba
1 ceapa mare rosie
1 morcov mare
1/2 ardei rosu
3 cartofi marisori
1 lamaie
5 linguri ulei de masline
delikat
condimente pentru peste

Ce gandeste un bebe?!

Toate ne dorim la un moment dat un bebe.. Momentul il alegem noi, copilul ni-l da Dumnezeu!
Probabil dupa ce vom considera ca profesional si material suntem ok, dupa ce voi infrange nesiguranta in ceea ce priveste calitatea mea de mama si mai ales temerile privind momentul nasterii, care in nici un caz nu va fi naturala, abia atunci vom avea un bebe! Pe care il iubesc de acum!
In venirea pe lume a unui copil sunt atat de multe lucruri foarte importante... Sa nu mai spun de curiozitatile de tot felul.
Incepand cu confirmarea sarcinii... cu emotia asteptarii celor 2 liniute ale testului si felicitarile medicului la primul control. Urmeaza prima ecografie... in care doctorul iti arata ceva pe ecran.. tu bineteles ca nu intelegi mare lucru, dar deja ti se pare ca-i frumos ca tine si destept ca taica-sau. 
Apoi, pana poti afla prin ecografie sexul copilului, iei internetul "la pas" si iti calculezi sexul copilului conform calendarului chinezesc (asta merge doar daca nu l-ai „planificat” inainte!). Si daca nu-ti iese ce ti-ai dorit... sa vezi bot! Dar macar incepi sa te obisnuiesti si cu a doua varianta! 
O alta problema este ziua nasterii, care se poate afla prin calculator sarcina si cu ocazia asta poti afla ce zodie este sau iti poti planifica concediul! Ai sa ramai surprinsa ca de cele mai multe ori coincide cu data pe care ti-o calculeaza medicul. 
Apoi, vin greturile... aici fiecare dupa „puteri”.. 
Sa nu uitam ca cel mai important lucru este relatia, profesionala normal, cu medicul ginecolog si efectuarea de analize complete! Sanatatea copilului este primordiala!! 
Aflarea sexului copilului este ziua in care se vor da multe telefoane... tatal va da de baut .. bunicii fac planuri de mers in parc, iar mamica se va mangaia mai cu gingasie pe burtica. 
Acum intervine problema numelui! Exista deja 2 liste, una va fi aruncata la cos... si incepe alegerea din lista nr. 2. In fiecare zi il/o cheama altfel, de saracul bebe nici el nu mai stie cand sa dea din picioare. Vor mai urma ecografiile – cu multe D-uri - prin care se vor urmarii evolutiile lui bebe. Acum mama este un pic suparata pe ea ptr kilogramele luate...
Si in final ziua cea mare! Se apropie ziua pe care a dat-o medicul si calculatorul sarcinii, toata lumea agitata... mama plina de spaima si emotie se pregateste... tatal cu prieteni, bunici, matusi, unchi, asteapta ingrijorati aparitia minunii. 
Si... in sfarsit apare BEBE! Toata lumea plange, toti sunt emotionati, fericiti, numai bebe se uita la ei, se minuneaza si gandeste: ce liniste era acolo!
Da, stiu, nu am copii, nu am trait momentele sarcinii "pe piele mea", dar am o nepotica minunata de 3 ani de la sora mea, si foarte multe prietene au deja copii. Iar eu, prin ele, am trait fiecare clipa a sarcinii! 
Si da, mereu s-a uitat cate un bebe la mine!
Sa ne dea Dumnezeu copii sanatosi, iar celor care au deja, sa va traiasca, sa fie sanatosi si sa aiba mult noroc!



Pozele atasate sunt ale nepoatei mele!

Inelul de logodna intre mit si realitate!

Simbolul promisiunii dintre doua persoane, de obicei de sex diferit! Mai nou ne ajuta si legea, iar noul Cod Civil reglementeaza logodna, desi nu stiu cat de moral este. Dar nu asta este subiectul.
De ce este important inelul de logodna?!
Pentru unii inelul de logodna este un motiv de a se mandrii, si trebuie sa fie cat mai pompos.. cat mai scump.. si binenteles vor face tot posibilul sa se afle pretul lui.
Pentru mine inelul de logodna inseamna o declaratie de dragoste! Nu conteaza ca are sau nu diamante, safire sau mai stiu eu ce pietre... sau daca este din aur alb, galben sau platina, inelul de logodna trebuie sa fie cel pe care il simti aproape de sufletul tau.
Multe femei viseaza ca barbatul sa cada in genunchi, iar in timpul unei lungi declaratii de dragoste sa scoate tacticos cutiuta cu un inel veritabil, si sa incheie cu celebra intrebare „vrei sa fi sotia mea?”. Si binenteles, ea se afla uimita pana la lacrimi, si atat de surprinsa incat nu poate raspunde decat „da”. Din punctul meu de vedere nu cred ca mai exista barbat care sa ofere un inel de logodna unei femei, iar ea sa nu stie inainte ca va urma sa-l primeasca, existand in prealabil o cerere mai neoficiala. Ce fac filmele americane din oameni...
Eu nu cred ca acest tip de cerere demonstreaza ca te iubeste mai mult. Dragostea se demonstreaza altfel.. Cat despre inelul de logodna, consider ca este un lucru pe care il porti toata viata, iar alegerea lui este foarte importanta, mai ales pentru cea care il poarta. De aceea cred ca trebuie ales impreuna. Ca na.. nu toti barbatii se pricep!
Cat despre cererea in sine... ea poate veni foarte natural, intr-un loc romantic – pe o plaja la apus, pe un varf de munte admirand verdeata copacilor, pe partie dupa o cazatura pe schiuri, langa un rug de mur cand esti la cules de mure, in varf de pat intr-o duminica dimineata – fiecare cat de inspirat sau practic este, fara ingenuncheri sau alte chestii nenaturale!
Inelul de logodna se ofera atunci cand se simte, impreuna sau dupa cererea in sine. Iar cea care il poarta va zambi de cate ori se va uita la inelarul mainii stangi, si se va gandi cu mare drag la barbatul ei iubit!
Am vrut egalitate intre sexe, atunci sa fim barbate pana la capat si sa nu se pierdem in chestii de minorosite! Sa ne bucuram de lucrurile simple, de fiecare clipa pe care o petrecem impreuna cu jumatatea noastra si sa ne mandrim cu inelul de logodna – simbolul dragostei pure!

marți, 25 octombrie 2011

Ciorba de perisoare de peste

Am vazut reteta pe mai multe bloguri si cum iubitului meu ii plac foarte tare perisoarele si pestele am vrut sa le combin. Si bine am facut ptr ca i-a placut foarte tare! Am vrut sa fac din macrou (ptr ca avem in congelator), dar cum lui nu-i place, am schimbat si am luat un somn... o frumusete! din care am facut aceasta ciorbita si... inca ceva care va urma!


Ingrediente:
1 ceapa medie
1 morcov potrivit
1 pastarnac potrivit
1/2 ardei capia rosu
2 linguri orez
2 rosii coapte
1 lingura pasta de tomate
bors
delikat
patrunjel
leustean

Ptr perisoare:
300 g carne somn
100 g carne pangasius
1 ceapa mica
2 linguri orez
2 fire patrunjel
delikat
piper
2 oua

duminică, 23 octombrie 2011

Paine de casa

V`am mai spus ca foarte greu gasim o paine care se ne placa.. si din acest motiv, si nu numai, eu nu prea mananc paine. Si ptr ca suntem fitosi.. binenteles ca nu ne lipseste masine de facut paine. Din pacate are un mare inconvenient: dureaza foarte mult.
Zilele trecute am luat blogurile la "mana" cautand o noua reteta de paine ptr masine... si am dat de reteta de paine de pe blogul Retetele Mamei si, desi nu era ptr masina, mi`a placut atat de tare incat astazi m`am pus pe framantat paine, prima oara in viata mea :)) ca na.. nu mereu munca`i doar ptr masini! :P
Sa ma prezint ce am prestat:

Ingrediente:
400 g faina
200 ml apa
12,5 g drojdie proaspata (1/2 pachetel)
2 lingurite zahar
1 lingurita sare
4 linguri ulei
ulei de masline ptr uns tava

vineri, 21 octombrie 2011

Salata de vinete cu maioneza

Da, eu sunt ca ne-lumea... Cand pe toate blogurile se postau retete cu vinete, eu postam fripturi si cozonaci. Acum cand toata lumea posteaza conserve, eu m`am gasit sa fac salata de vinete! :) Dar am o scuza... imi era pofta!
Binenteles ca toata lumea stie sa faca o salata de vinete.. dar.. m`am gandit ca n`ar trebui totusi sa lipseasca de pe blog.

Ingrediente:
5 vinete copate bine
1 ceapa
1 galbenus fiert + 1 galbenus crud
600 ml ulei
zeama de lamaie
sare dupa gust

miercuri, 19 octombrie 2011

Tocana de iarna

Mama mea a umplut camara in toamna asta. Trebuie totusi sa spun ca la o parte dintre bunatati am ajutat`o si eu! Ca doar na... cineva trebuia sa toace, sa rada, etc. ptr ca desi are casa plina de roboti si alte ustensile, mama tot cu cutitu toaca legumele! Cica ies mai.. gustoase! :))

Astazi va prezint o tocana, numai buna ptr zilele geroase care vor urma.

Ingrediente:
3 kg gogosari
1 kg ceapa alba
0,5 kg morcov
400 g pasta de tomate
500 ml ulei floarea soarelui
200 g orez
2 linguri zahar
sare dupa gust

luni, 17 octombrie 2011

Placinta turnata cu mere

V`am spus ca, din pacate, nu sunt o mare mancacioasa de fructe.. Si cum mama ma aprovizioneaza mereu, intotdeauna am foarte multe fructe, iar daca nu fac ceva cu ele... spre rusinea mea le arunc atunci cand incep sa se strice. Ca na.. nici iubitul meu nu poate manca prea multe... :)
De data asta am avut niste mere MARI.. foarte mari.. Ne`am chinuit amandoi sa mancam un mar! :)
Si cum incepuse sa se cam pateze... le`am pus gand "rau" de o placinta!
N`am avut prea mult timp la dispozitie si am cautat repede o reteta mai rapida.. si am gasit pe blogul Laurei Sava

Ingrediente aluat:
2 oua
9 linguri zahar
9 linguri ulei
9 linguri lapte
12 linguri faina
1 plic praf de copt

Ingrediente umplutura:
4 mere foarte mari
5 linguri zahar
1/2 lingurita scortisoara

vineri, 14 octombrie 2011

Ghiveci de legume cu aripioare de pui

N`am mai facut de mult un ghiveci de legume... si cum aveam prin casa cam tot ce`mi trebuia.. m`am apucat de treaba. Dar.. tot nu m`am indurat sa nu pun un pic de carnita... ca doar na.. sunt carnivora! :)))

Ingrediente:
10 aripi de pui
1 vanata mica
150 g mazare congelata
150 fasole verde
150 g conopida
3 cartofi
1 ceapa medie
1/2 ardei capia
1 morcov mic
marar verde
2 linguri rase pasta tomate
1 lingura delikat
sare

joi, 13 octombrie 2011

Aripi picante cu cartofi taranesti

Din clipa in care am vazut cartofii taranesti al Cristinei, mi`am spus ca nu trebuie sa ratez reteta. Apoi mi`am dorit aripi picante... gen KFC.. dar nu mi`a iesit decat marinarea... ca restul.. n`am mai avut rabdare si am schimbat putin.
Data viitoare fac dupa reteta KFC :)

Ingrediente:
10 aripioare de pui
5 catei usturoi
1 lingura delikat
sare
2 cani apa
boia
crocant snitel
6 cartofi
1 ceapa mica rosie
1 ceapa mica alba
slanina de porc
ulei
1/2 lingurita boia iute

marți, 11 octombrie 2011

Ciorba de vacuta

Stiu ca mai am o postare de ciorbita de vacuta, dar... ingredientele sunt relativ diferite.. si nu m`am putut abtine sa n`o postez :)
Ptr ca ne place foarte tare aceasta ciorbita, o fac destul de des... mai ales ca am mereu carnita proaspata de la soacra mea.

Ingrediente:
300 g carne manzat
1 ardei gras galben
1/2 ardei capia rosu
1 morcov
1 pastarnac
1 ceapa potrivita
2 rosii coapte
bors
delikat
sare
1 legatura patrunjel

luni, 10 octombrie 2011

Cozonac cu nuca si rahat


Cred ca cea mai mare oftica culinara a mea este ca  nu`mi iese niciodata cozonacul ca al mamei.. Probabil ca`i importanta si experienta... eu experimentez mai rarut :)
Prima oara am experimentat in Danemarca... si de cate ori am incercat .. n`am nimerit deloc faina care trebuie... sau cuptorul pe curent o fi fost de vina.. cert e ca n`a crescut calumea.. ca al mamei!
In Romania n`am facut decat de 2 ori... ca doar mama e aproape :P
Prima oara a crescut frumos... si.. de`ale tineretii valuri... am uitat de el in cuptor si... s`a cam ars!
Sambata m`am gandit sa fac ceva dulce.. si mi`am zis: cozonac! De data asta... cred ca n`am avut rabdarea sa`l las sa creasca cat trebuia... si.. n`a crescut el prea mult, dar a fost foarteeee bun... „mai bun ca cel din Danemarca” – supuse cineva :P

Ingrediente:
1 kg faina Baneasa 000
4 oua la temperatura camerei
250 g zahar 
150-200 g ulei pentru framantat
0,5 l lapte dulce
20 g drojdie proaspata
1 lingurita sare 
coaja de lamaie rasa

Ingredinte pentru umplutura:
  1. zahar, cacao, nuca tocata
  2. cacao, rahat diverse arome

vineri, 7 octombrie 2011

Articol DIVA HAIR

Va spuneam acum ceva timp ca am fost invitata de Cristina Fulea de a participa la un articol pe http://www.divahair.ro , si... uite ca a venit momentul sa ma mandresc cu acest articol.. sau mai bine spus cu participarea mea acolo, ca doar na.. nu`i al meu articolul :P!
Cu speranta ca articolul va va fi pe plac asa cum imi este si mie, atasez link`ul: http://www.divahair.ro/diete_si_slabire/diete_de_slabit/secretele_unei_diete_de_succes:_sfaturi_pretioase_direct_din_blogosfera_feminina 
Va pup!

miercuri, 5 octombrie 2011

Penne cu branza si smantana

Astazi a fost zi de rasfat feminin, deci... am ajuns acasa mai tarziu ca de obicei. Si cum azi sunt singurica, mi`am propus sa gatesc ceva rapid si ceva ce`mi place mie (si nu prea, lui), deci: spaghetti. Dar binenteles ca pana am ajuns in bucatarie am schimbat reteta in macaroane cu branza!
Data viitoare fac spaghetti, promit!

Ingrediente ptr o portie:
150 g penne
150 g telemea oaie
1 lingura smantana
50 g unt

luni, 3 octombrie 2011

Creveti nedecorticati in sos de vin si usturoi

Ne plac tare mult pestele si mai ales fructele de mare! In Danemarca mancam foarte des fructe de mare. Din pacate in Romania nu gasim mereu niste produse pe gustul nostru... si aici vb de aspectul lor si de faptul ca in supermarket`uri noastre se intrerupe lantul regimului termic (congelare-decongelare-recongelare).
Din motive de gripa, weekend`ul asta am stat acasa... iar sambata seara gripatului meu i`a venit pofta de creveti. Si uite asa am pornit cu mic cu mare (eu si gripatu`) la cumparaturi. Si nu l`as fi scos din casa... dar trebuia sa vada ochiu` lui de doctor ce craci-raci-draci cumpar :P
Si.. dupa mari cautari prin mai multe supermarket`uri.. ne`am lipit pana la urma de niste creveti nedecorticati prefierti refrigerati :)

Ingrediente:
1 kg creveti prefierti nedecorticati
0,5 litri vin demidulce
1 ceapa medie
6 catei usturoi
1 lingura sare
piper
ulei

duminică, 2 octombrie 2011

Ciorba de fasole boabe cu afumatura

Ce poate fi mai savuros decat o cioba de fasole cu afumatura?! Dupa cum am spus nu gatesc foarte des fasole, doar atunci cand o fac, mancam cu mare placere.

Ingrediente:
cca 400 g fasole boabe alba
2 morcovi potriviti
1 pastarnac
2 cepe mijlocii
1 ardei capia
1 ardei gras alb
1/2 telina mica
1 cartof
0,5 kg sira de porc afumata
1/2 cutie rosii in bulion
marar proaspat