RSS

sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Ciorba de porc

Aceasta este una din cele mai dese ciorbe pe care le fac. Recunosc ca nu sunt intotdeauna aceleasi ingrediente, in mare reteta este respectata mai mereu. Adica: aici n`am avut telina, cand am o folosesc; aici am folosit sucul de rosii, in general folosesc rosii decojite taiate; legume congelate folosesc in general ce am in congelator; iar ciorba are un gust mai bun daca este acrita cu bors cu smantana.
Sper sa va placa oricum ar fi.

carne + oase porc
1 ceapa
1 morcov mare (eu am avut taiat si congelat)
1 pastarnac
1 ardei capia
50 g mazare congelata
100 g brocoli congelat
suc de rosii
bors
sare
delikat
patrunjel

Friptura de porc cu sos de rosii la cuptor

O fripturica foarte simplu de facut, extrem de gustoasa si frageda!

1,5 kg pulpa porc
suc de rosii
rosii in bulion cu busuioc
usturoi
ulei
condimente (cimbru, busuioc, boia, piper, condimente ptr carne de porc.)
sare
delicat

Pilaf cu legume

Acest "pilaf" este o foarte buna garnitura. Se poate "asocia" multor sortimente de fripturi, cu sosuri sau fara, la gratare, prajeli, etc.
Noua ne place foarte mult.

Ingrediente:
o cana orez bob lung
1 morcovi
1 ceapa rosie
1 pastarnac
1 ardei capia
50 g mazare congelata
100 g fasole verde congelata
sare
delikat
patrunjel verde


Sarmale in foi de varza acra in vas roman

Pentru ca imi era o pofta teribila de sarmale, sambata am gasit un motiv oarecare si l`am "carat" pe al meu la  supermarket...  Am gasit acolo o varza murata vidata (prima oara cand am folosit, si este foarte buna) si niste carne tocata de vita si porc. Si dupa o sambata noaptea cam alba, dupa 4 ore jumatate de somn, duminica m`am trezit si m`am apucat de sarmale. Iar cand iubitul meu a facut ochisori... sarmalele erau deja la cuptor! Au iesit foarte bune!

1/2 buc.varza acra
1/2 varza cruda
0,6 kg carne tocata amestec
1 ceasca orez
1 ceapa mica
bucati de slanina
suc de rosii
marar
condimente ptr sarmale
cimbru
sare
piper
piper boabe

Salata de boeuf

Aceasta este salata de boeuf pe care o facem noi, din care, culmea, lipseste cartoful. Dar folosim alte radacinoase: morcovi, pastrarnac, telina (aici nu am avut), chiar si carne (in aceasta reteta nu am pus).

Asadar ingredientele sunt:
5 morcovi potriviti
2 buc pastarnac
100 g mazare congelata
1/2 borcan castraveti murtati
2 bucati gogosari acri
maioneza: 1 galbenus fiert, 1 galbenus crud, 1 lingura mustar dulce (optional), ulei, lamaie, sare
sare
delikat

Salata de vinete


Ingrediente:
3-4 vinete coapte
1 ceapa medie
ulei
sare









Salata de ciuperci cu maioneza

Una din salatele mele preferate!

Ingrediente:
3 borcane ciuperci
maioneza
3 catei mari usturoi
sare
piper


Omleta picanta

4 oua, 1 ceapa mica, 1 borcan ciuperci, carnat picant, kaiser, muschi file, cascaval sau branza mai grasa, boia, piper, sare
Se taie ceapa solzisori, se caleste. Se adauga ciupercile, mezelurile taiate cubulete, boia. Se bat ouale cu putin lapte, se adauga sare si piper. Ouale se pun peste restul ingredientelor. Cand este aproape gata se pune deasupra cascavalul sau branza rasa. Se continua coacerea pe foc sau la cuptor.
Pofta mare!

Mancare de mazare cu aripoare de pui


Mancarica de mazare este una din preferatele mele, mai ales ptr faptul ca se poate consuma si fara paine (ceea ce este bine ptr dieta :))

Ingrediente:
800 g aripioare de pui
900 g mazare congelata
1 ceapa
1 ardei
suc rosii
sare
delikat de gaina
marar verde

Lasagna

Aceasta reteta am invatat`o de la sora mea Ramona, care a devenit specialista in preparate italienesti, fiind stabilita de 10 ani in Italia. Probabil ca gustul nu este chiar ca al lasagniei made in Italy, dar... va prezint o lasagna made in Danmark.
Lasagna se poate face si in mai multe straturi, eu aici am facut`o doar cu 2 straturi de foi.

600 g carne tocata
1 morcov mic
1 ceapa mica
300 ml sos de rosii
8 foi lasagna
mozzarella
unt ptr uns tava
2 catei usturoi
ulei masline
sare
piper
busuioc

Prajitura Clujeanca


Aceasta reteta "am furat-o" cu mareee greutate de la d-na Aurelia, o doamna foarte draguta, fosta profesoara de matematica si o foarte buna bucatareasa. Sper sa nu afle ca am facut-o publica :)

Ingrediente:
Blatul:
5 oua
200 g zahar
8 linguri lapte
200 g faina
1-2 linguri cacao
12 nuci taiate cu cutitul (sau stafide)
1 praf de sare
bicarbonat
Crema:
2 linguri pline cu faina
200 ml lapte
1 ou intreg
150 g zahar
3 plicuri zahar vanilat
1 praf sare
200 g margarina sau unt
Glazura:
100 g margarina sau unt
2 linguri zahar farin
3 linguri cacao cernuta

Bomboane Raffaello

400 g lapte praf, 200 g zahar pudra vanilat, 200 g nuca cocos, 200 g unt, 1-2 linguri smantana, migdale
Se amesteca untul la temperatura camerei cu zaharul, 150 g din nuca de cocos,cu laptele praf si cu smantana. Se framanta bine pana devine omogen. Daca compozitia este prea moale, se da la frigider 15 min. Se modeleaza bilute in mijlocul carora se pun miez de migdale si se da prin restul de nuca de cocos. Se pot pune pe hartiute speciale pentru bomboane, care se gasesc in comert.

Ciorba de fasole verde

1 kg fasole verde congelata
1 ceapa
1 morcov
1 pastarnac
1 telina mica
1/2 ardei gras rosu
1/2 ardei gras galben
rosii in bulion
bors Magic
sare
patrunjel

Ciorba de cartofi

Ingrediente:
6 cartofi medii
1 ceapa
2 morcov
1 pastarnac
suc de rosii
50 g orez
bors
sare
leustean

Se curata toate legumele. Cartofii se taie cuburi mai mari si se pun in apa rece. Ceapa tocata marunt se caleste. Cand devine aurie, se adauga morcovul si pastarnacul tocat marunt si rondele. Se stinge cu apa calduta. Se fierb legumele 15 min, apoi se adauga cartofii. Dupa 20 min, se adauga orezul, iar cand cartofii sunt fierti, se pune borsul, se potriveste de sare si se opreste focul. Se adauga leustean tocat marunt.
Pofta buna!

Ciulama de pui

1 kg aripioare de pui, 3 linguri faina, unt sau ulei, delikat, patrunjel proaspat
Aripioarele se fierb in apa cu sare, spumanadu-se des. Supa rezultata se strecoara. Intr-un vas pune untul sau uleiul la incins, la foc mic, se adauga faina, amestecand energic timp de 1 min, fara a praji faina. Se stinge cu supa rezultata mai sus, se adauga delikat, aripiarele fierte si se lasa sa dea in cateva clocote. Se adauga patrunje din abundenta. Se serveste cu mamaliga calda.
Pofta buna!

Varza calita cu gusa porc

Varza se poate "combina" in cratita cu multe feluri de carne: bacon, carnati, carne afumata porc, carne prajita, etc. sau pur si simplu simple, de post.
Dar pentru aceasta reteta am folosit niste gusa de porc afumata, pe care o aveam in congelator, preparata de noi in casa, tinuta la sare si usturoi, iar apoi data la fum... Hehehe! Da...afumatoare.. am facut afumatoare in Danemarca! Se uitau danezii la ea ca la circ!


Ingrediente:
1 varza cruda
1 ceapa mica
400 g gusa porc afumata
suc de rosii
crengute marar (eu am avut congelat)
sare
piper

Musaca

4 cartofi mari, 2 dovlecei, 2 vinete, 500 g carne tocata amestec, suc de rosii, 1 ceapa mica, 1 morcov mic, 1 ardei gras, smantana, 2 oua, sare, piper, busuioc
Cartofii se fierb in coaja. Dovleceii si vinetele se curata de coaja, se taie rondele si se presara cu sare, pentru a-si lasa zeama. Dupa cateva minute se spale si se zvanta bine, apoi se pun pe gratar. Ceapa, ardeiul si morcovul se calesc, se adauga si carnea tocata pana isi schimba culoarea. Se pune o ceasca de apa, sucul de rosii, sare, piper, busuioc. Se lasa la foc mic cca 1 ora. Cartofii fierti se curata de coaja si se taie rondele. Se pune intr-un vas de yena, uns in prealabil cu unt, un strat de cartofi, un strat de carne, un strat de dovlecel, un strat de carne, un strat de vinete, un strat de carne, iar deasupra se pune amestecul de smantana + 2 oua. Se da la cuptor cca 30 min.
Pofta buna!

Ghiveci de legume

4 cartofi, 1 dovlecel, 1 vanata, 1 ceapa alba, 1 ceapa rosie, 1 morcov, 1/2 ardei verde, 1/2 ardei rosu, 1/2 ardei galben, 150 g mazare, 150 g fasole verde, 1/2 conopida, rosii in bulion, sare, patrunjel.
Cartofii, dovlecelul si vanata se curata de coaja si se taie cuburi. Ceapa taiata solzisori, morcovul ras marunt, ardeii cubulete, se calesc impreuna si se stinge cu apa calda. Se adauga si restul legumelor si se fierb la foc mic. Se sareaza. Cand legumele sunt aproape fierte, se adauga rosiile, se potriveste de sare si se adauga patrunjelul.
Se poate pune si carne de orice fel.
Pofta buna!

Ciorba de fasole boabe

Ingrediente:
400 g de fasole boabe
1 ceapa
1 telina mica
2 morcovi
1 ardei gras
rosii in bulion
ulei
sare
marar

 

Ciorba de vara

3 cepe verzi, 3 frunze de telina, 3 ardei, 4-5 rosii, 4 morcovi, 3 radacini de patrunjel, 300 g de fasole verde, 300 g de cartofi noi, sare.
Se curata si se spala morcovii, patrunjelul si cartofii. Se taie felii subtiri morcovii si patrunjelul iar cartofii cuburi. Cepele se spala si se taie ineluse. Telina se taie marunt, ardeii se taie cubulete iar fasolea verde se alege, se rupe bucatele si se spala. Se pun la foc, intr-o oala, cu apa aferenta, ceapa, telina, ardeii, morcovii si patrunjelul radacini. Cand da in clocot se adauga fasolea verde si se lasa iar pana da in clocot si apoi se pun cartofii. Dupa vreo 5 minute se pun rosiile taiate bucatele. Se mai lasa la fiert vreo 10-15 minute. Se gusta de sare si se serveste cu patrunjel verde tocat si smantana.
Pofta buna!

Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare este una din preferatele iubitului meu, si de aceea o fac destul de des.


Ptr perisoare: 
200-300g carne tocata amestec porc si vita
orez
o ceapa mica
sare
piper
optional 1 ou

Ptr ciorba: 
1 morcov
1 ceapa
1 pastarnac
1/2 ardei gras rosu
1/2 ardei gras verde
o mana orez
suc de rosii
rosii in bulion
bors
sare
leustean si patrunjel

Ciorba cu carne afumata

700 g costite afumate, 2 cartofi, 2 cepe, 1 morcov, 1 pastarnac, bors, suc de rosii sau rosii in bulion, 4 l apa, sare, leustean
Curatam costitele, le taiem si le oparim 5 min pt a iesi sarea. Tocam ceapa si o calim, adaugam si morcovul, pastarnacul si le calim putin impreuna. Adaugam apa calda. Se lasa la fiert 20 min, apoi se adauga cartoful taiat cubulete. Se mai lasa la fiert 10 min, apoi se adauga rosiile. Cand legumele sunt aproape gata se adauga borsul, se mai lasa cateva clocote, apoi se adauga leusteanul. Se poate servii cu smantana.
Pofta buna!

Supa-crema de linte

300 g linte, 2 buc telina, 2 catei usturoi, 80 g unt, 1 ceapa, 1 morcov, 1 pastarnac, 1 radacina de patrunjel, 1 cartof, 1 crenguta de cimbru, 2 l apa, sare, piper.
Se pregatesc mai intai legumele curatandu-le si spalandu-le. Se alege lintea, se spala si se pune la fiert cu apa. Dupa cateva clocote, se adauga si zarzavatul taiat in lungime. Se lasa sa fiarba la foc potrivit si se adauga si cimbrul pentru a spori savoarea supei. Cand totul este bine fiert, se strecoara supa si se paseaza numai lintea, cartoful si ceapa, iar restul de zarzavat se da la o parte. Intr-o oala se incalzeste untul, se adauga legumele pasate, se amesteca bine si se subtiaza cu zeama in care au fiert. Se mai lasa sa fiarba 15-20 min. si apoi se adauga usturoiul pisat, sare si piper. Se presara deasupra patrunjel.
Pofta buna!

Ciorba de legume batuta cu ou

3-4 cartofi, 2 morcovi, o radacina de patrunjel, 2 cepe, 100 g de fasole verde, 100 g de mazare boabe, 2-3 buchete de conopida, 1 ardei gras, 4 rosii, 2 oua, sare, bors, verdeata.
Se pun la fiert cartofii, morcovii, ceapa si patrunjelul taiate mai marunt, apoi, dupa timpul de fierbere, celelalte legume: conopida, fasolea verde, mazarea, ardeiul gras, rosiile taiate. Se lasa sa fiarba. Se adauga borsul. Se bat ouale bine si se adauga in ciorba, in fir, mestecand cu o furculita, pentru a iesi firisoarele subtirele. Se adauga verdeata tocata.
Pofta buna!

Supa de pasare

Stiu ca exista multe variante de supe de pui... doar ca noua nu ne place varianta de supa care arata ca o zeama lunga :) Mie imi place s`o fac din pui crescut de bunica la tara, sau daca nu am... intotdeauna gasesc in congelator grasime de pasare de curte, care ii da o supei gustul ala de ne place noua!
Din pacate nu am poze cu "procesul tehnologic"... supa a fost facuta pe nepregatite, ptr bunica care era bolnava. Multumesc lui Dumnezeu ca acum este bine!


1 kg piept si copane de pui (se poate folosi de tacamuri de pui sau orice carne de pui, in special cu os)
1/2 ardei gras
1 ceapa
1 morcov
1/2 pastarnac

rosii in bulion
taitei (eu am folosit taitei de orez, dar mai folosesc si taiteii facuti in casa din 1 ou, sare, faina)
sare
delikat
patrunjel
5 litri apa