RSS

miercuri, 30 septembrie 2015

Gogosi umplute

A venit toamna.. ploaia asta urata parca imi accentueaza starea de lene.. :) Dar pentru mine vremea asta inseamna aluaturi.. cuptor fierbinte.. De data asta a fost aluat, dar fara cuptor: gogosi prajite in ulei! Si umplute! Reteta ii apartine lui Stefy, al carui blog il stiam atat de bine, dar pe care d-na Geta Cipaianu mi l-a dat la rasfoit in "Provocarea secreta" :) Stefy a umplut gogosile cu dulceata de capsuni, eu cu ciocolata pentru al meu barbat, si gem de gutui pentru mine.

Ingrediente:
500 g faina
220 ml apa calduta
7 g drojdie uscata
1/2 lingurita sare
1 plic zahar cu aroma de rom
50 ml ulei pentru framatat
ulei pentru prajit

marți, 29 septembrie 2015

Pasta de ton

Luna aceasta gazda provocarii "Weekend cu spor" - Vicky, ne-a oferit la rasfoit cartea sa virtuala, propunand ca teme: Aperitive, Mâncărurile bunicii: Legume și zarzavaturi, Alt fel de preparate, Deserturi și prăjituri. Si dupa ce am rasfoit si am tot rasfoit, m-am oprit la aceasta delicioasa pasta de peste, schimband putin reteta, sau mai bine spus principalul ingredient, din sardine in ton. Sper ca Vicky sa nu se supere :) 

Ingrediente:
2 conserve ton in suc propriu
1 ceapa mica
80 g unt
zeama de la jumatate de lamaie
marar verde
sare
piper


vineri, 25 septembrie 2015

Zacusca de dovlecel cu vinete

Anul asta a fost pentru prima oara cand am facut singura zacusca.. Nu ca n-as fi vrut sa fac si inainte, dar stiti cum sunt mamele.. sa faca ele.. :) Mama ma aprovizioneaza cu zacusca de vinete si ciuperci. Eu am incercat mai intai zacusca de dovlecel, iar tura a doua am adaugat si niste vinete, si asa a rezultat o delicioasa zacusa de dovlecel cu vinete! Sper sa mai am timp sa mai fac zacusca si in alte variante.. am deja lista deschisa :)
Cu aceasta reteta particip la provocarea "Traditie si gastronomie romaneasca" gazduita luna aceasta de d-na Liliana Toma.


Ingrediente:
1,4 kg dovlecel curatat
2 vinete
5 ardei capia
7 cepe marisoare
5 morcovi
7 rosii mari
ulei
sare
piper
3 foi dafin

luni, 14 septembrie 2015

File de porc de casa

Ce leguma e mai buna decat porcul?! :) Dar ce mezel e mai bun decat cel facut in casa, fara potentiatori de gust, conservati si alte multe E-uri.. Iar cand porcul mai este si crescut in batatura parintilor, e si mai bine!


Ingrediente:
1 bucata muschi de porc cca 600g
2 catei usturoi
½ lingurita boia dulce
½ lingurita ardei iute macinat
½ lingurita cimbru
½ lingurita busuioc
¼ lingurita nucsoara macinata
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
150 ml vin alb
500 ml apa

luni, 7 septembrie 2015

Zacusca de dovlecel

Luna aceasta gazda Provocarii "Traditie si gastronomie romaneasca" este Liliana, care ne-a dat o tema absolut delicioasa si de sezon "Toamna si darurile ei". Iar pentru tema am adus aceasta delicioasa zacusca! Este primul an in care fac, asa ca, astept parerile voastre!


Ingrediente:
1,5 kg dovlecel curatat (5 bucati marisoare)
9 ardei capia
9 cepe marisoare
6 morcovi mari
6 rosii mari
ulei
sare
piper
3 foi dafin

vineri, 4 septembrie 2015

Chiftelute de vita marinate

Tare greu ma mai organizez sa ajung pe blog.. Recunosc ca nici nu mai gatesc asa de mult.. dar nu ma las! Cand pot si am timp mai fac cate ceva.. :)


Ingrediente:
Ptr. chiftelute:
500 g carne de vitel tocata
1 legatura mica marar
1 legatura mica patrunjel
2 fire ceapa verde
3 catei usturoi pisati
2 oua mici
sare
piper
Ptr. marinata:
500 ml suc de rosii cu pulpa
2 cepe rosii
1 catel usturoi ras
60 ml vin roze
1 lingura otet de mere
2 foi dafin
1 varf cutit cimbru
sare
fulgi de ardei iute