Dar sa revenim la ale noastre. Luna aceasta gazda provocarii "Traditie si gastronomie romaneasca" a fost d-na Elena Bita, care ne-a dat sa gatim cu fructele toamnei.. Eu am ales gutuile, din care am facut acest compot, si bineteles preferata mea - dulceata de gutui.
Azi, va invit la compot!
Ingrediente:
1 kg gutui curatate de coaja si seminte
1 litru apa
800 g zahar
zeama de la jumatate de lamaie
Gutuile le-am spalat bine de puful de pe ele, apoi le-am curatat de
coaja si de casuta cu seminte. Pe masura ce le-am curatat, am pus gutuile in apa
in care am stors lamaia. Am taiat gutuile in cubulete potrivite, pe care le-am
pus in borcane spalate bine si uscate in cuptor. Pentru a masura, am pus apa in
borcane, apoi am rasturnat intr-un vas impreuna cu zaharul si am lasat sa
fiarba pana a inceput sa se formeze sirop. Am turnat cu grija in borcane
siropul (sub fiecare borcan am asezat cate o coada de lingurita), am capsat
capacele (oparite inainte) si am asezat borcanele intr-o tava pe care am pus-o
in cuptorul preincalzit la 100 grade pentru cca 1 ora. Am oprit apoi focul si
am lasat borcanele sa se raceasca in cuptor.
Le-am depozitat in camara, si astept iarna, sau pofta sa ma apuc de ele :)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu