RSS

vineri, 30 decembrie 2011

LA MULTI ANI 2012!

Reteta pentru un an bun:
Se i-au 12 luni si se curata foarte bine de amaraciune, mandrie, ura, invidie, frica, irascibilitate si stres. 
Se imparte fiecare luna in 28-31 zile, dupa caz, astfel ca proviziile sa ajunga exact 1 an! 
Fiecare zi se prepara separat: 1 parte munca, 1 parte liniste, 1 parte umor, 1 parte fericire. 
Se mai adauga 3 linguri optimism, 1 lingurita toleranta, un praf de bun simt si... o picatura de speranta! Peste aluatul astfel obtinut se toarna apoi dragoste din belsug... 
Preparatul gata facut se aseaza pe farfurie si se impodobeste cu frunzulite de curaj si incredere in sine.
Se serveste zilnic, cu bucurie, alaturi de ceasca de cafea din fiecare dimineata! 
Prezenta reteta nu se compenseaza, ea este gratuita si se transmite liber de la om la om, insotita de urarea: un An Nou darnic si bun, sanatate deplina, fericire maxima si abundenta absoluta!
LA MULTI ANI!!!
Va pup pe toti si sa ne vedem sanatosi la anu`!

Leapsa muzicala!

Astazi am primit o leapsa de la Strumfita, si nu orice leapsa.. ci una muzicala! Leapsa consta in intocmirea unui top al melodiilor care au avut o insemnatate ptr sufletelul nostru.
Din pacate nu au avut loc toate melodiile care ptr mine au reprezentat ceva, dar am incercat sa fac o selectie, care sper eu, sa va faca placere sa le ascultati.

joi, 29 decembrie 2011

Tort cu crema de smantana

M-am gandit sa va indulcesc cu un tortulet, despre care credeam initial ca-i un dezastru, dar care, desi nu arata el bine, noua ne-a placut foarte tare. Iubitul meu a ras de modul in care l-am decorat si l-a numit ... coliva. :P

Ingrediente blat:
6 oua
200 g zahar
1 plic zahar vanilat
125 g faina
2 plicuri cafea instant
1/2 plic praf de copt
Ingrediente crema:
1 litru smantana 20%
7 linguri zahar
2 plicuri zahar vanilat
2 plicuri gelatina
150 ml lapte dulce
ptr insiropat: 1/2 plic cappuccino
ptr decor: ciocolata rasa, bomboane colorate

marți, 27 decembrie 2011

Potcoave cu vanilie si migdale

Am vazut aceste "potcovite" pe blogul lui Betty, si mi-au atras atentia imediat! Mai ales ca aveau migdale si vanilie. Am promis ca le fac inainte de Craciun si ... AM REUSIT! Din pacate nu am avut timp sa le si postez inainte de Craciun.. Dar ca sa stiti, Mosu` a fost foarte incantat de ele si... a mai comandat o portie si ptr alta data!

Ingrediente:
250 g faina
125 g migdale macinate
200 g margarina RAMA rece
1 ou
1 plic zahar vanilat
100 g zahar
1 praf de sare (din pacate eu am uitat sa pun)

vineri, 23 decembrie 2011

Craciun Fericit!

De aproape un an imi sunteti alaturi in fiecare zi! Si vreau sa va multumesc ptr asta!
Toti imi sunteti extrem de dragi si de aceea vreau sa va urez un Craciun Fericit alaturi de cei dragi, cu multa bucurie, liniste sufleteasca si sanatate!
Sa va aduca Mos Craciun tot ceea ce va doriti!
Pupici dulci tuturor!

Fursecuri asortate

Cu pasi repezi se apropie Craciunul... Pentru mine, magia acestei zile nu si-a pierdut prea mult din intensitate odata cu trecerea anilor... Imi place sa impodobesc bradul, ascultand colinde... imi place sa caut sub brad in dimineata de Craciun... imi place, la randul meu, sa pun un cadou sub brad ptr iubitul meu! Poate ca este modul nostru de a redeveni ptr o zi copii!
In acest an, pe langa fructe si bomboane, am sa-l astept pe Mos cu niste fursecuri asortate si colorate, reteta Ghiocelei, pe care o pup.

Ingrediente:
350 g faina + cca 100-150 g ptr framantat
1 ou intreg
1 galbenus
coaja de la jumatate de lamaie
200 g zahar pudra
1 zahar vanilat
1 esenta vanilie
180 g unt
ptr ornat: 
zahar brun
1 albus + 100 g zahar pudra + colorant + cateva picaturi zeama de lamaie

joi, 22 decembrie 2011

Rulada de porc aromatizata

De foarte mult timp mi-am tot propus sa fac o rulada din carne de porc.. Cu ocazia sacrificarii porcului din batatura alor mei, mi-am ales cu grija o bucata de felica numai buna ptr o rulada.
Cu aceasta reteta voi participa la Provocarea lunii Decembrie, provocare sustinuta luna aceasta de Brandusa.

Ingrediente:
0,6 kg fleica porc
3 catei usturoi
1 bucata ghimbir
cimbru uscat
1 foaie de dafin
boia de ardei iute
sare
piper
ulei
apa

miercuri, 21 decembrie 2011

Pomana tarzie a porcului

Tot romanul stie de pomana porcului. Eu am denumit-o altfel, ptr ca este o pomana mai tarzie, atunci cand carnatii erau deja facuti, carnea si sunca luasera deja un fum..

Ingrediente:
3 bucati carnat proaspat (amestec oaie 70%, porc 30%), foarte picanti, pe gustul nostru al tinereilor :)
400 g carne porc afumata putin
4 feliute sunca afumata putin
ulei ptr prajit
malai, sare, ulei, apa - ptr mamaliga
branza burduf  ptr ornat

luni, 19 decembrie 2011

Piept de pui in sos de smantana, usturoi si patrunjel

Din categoria bun si rapid, va prezint acest preparat, care noua ne place foarte tare, si care se prepara destul de repede... Exact cat face iubitul meu de la serviciu (Bucuresti), pana acasa (Ploiesti)! :)

Ingrediente:
2 bucati piept pui
50 g unt
1 lingura faina
50 ml lapte dulce
150 ml smantana
4 catei usturoi
sare
piper
patrunjel proaspat
ulei ptr prajit pieptul de pui

sâmbătă, 17 decembrie 2011

Sarmale in foi de varza acra, fierte in vin


Acum ceva timp un prieten bun al nostru ne spunea ce sarmale faine a facut el, fierte in vin. Si mi-am propus ca data viitoare sa le fac si eu asa.
Hai ca a venit si "data viitoare". 
Am procedat exact ca la Sarmale in foi de varza, folosind urmatoarele ingrediente:
1 varza acra
0,5 kg carne tocata porc
1 cescuta orez
1 ceapa mica
bucati de slanina
suc de rosii
condimente ptr sarmale
cimbru
sare
piper
2 tije de marar 
2 fire marar proaspat

joi, 15 decembrie 2011

Ciabatta


Nu-i asa ca va era dor de o painica de casa?? Ei, uite ca de data asta am incercat ceva.. altfel si.. bine am facut ca tare buna a fost!
Am poftit atat de tare la Ciabatta lui  Mihaela, incat nu m-am lasat pana nu am facut-o. Desi aluatul mi-a dat ceva de furca, plus ca am mai facut si eu cel putin o greseala, pana la urma a iesit o bunatate de painica, care iubitului meu i-a placut foarte tare.
Ingrediente:
Etapa 1:
200 ml apă
400 g făină + cca 100 g
½ plic drojdie uscată
Etapa 2:
400 ml apă
½ plic drojdie uscată
2 linguriţe sare
50 ml ulei măsline
50 ml lapte
600 g făină + cca 100 g
suplimentar faina ptr infainat painicile

miercuri, 14 decembrie 2011

Wishlist for Christmas - Leapsa in imagini

Zilele astea am primit o "leapsa" de la Oana, caruia ii multumesc pentru ca s-a gandit la mine. Ma bucurat foarte tare, mai ales ptr ca este prima leapsa care mi se transmite!
Cand am vazut subiectul am fost foarte incantata... doar ca atunci cand m-am gandit mai bine, mi-am dat seama ca.. nu stiu ce-mi doresc de la Mos Craciun!
Toti visam la cai verzi pe pereti... la vile cu piscine si masini trasnet, vorba Oanei.. dar in sufletul nostru cred ca ne dorim cu totii sanatate, fericire si mai ales liniste si stabilitate!
Cu totii avem niste dorinte pe care le dorim realizate la un moment dat. Sunt taur, deci sunt extrem de ambitioasa, si cam tot ce-mi propun, din fericire, imi cam iese. Sper sa-mi iasa si astea! :))

Leapsa presupune sa va spun 5 cadouri pe care mi le doresc, apoi sa dau leapsa mai departe la 5 fete.

luni, 12 decembrie 2011

Spune DA, examenului trichineloscopic!

In ultima perioada am vazut pe mai multe bloguri meniuri pentru sarbatori. O adevarata colectie, nu alta! Si, binenteles, ca am cateva retete salvate. Sper doar sa apuc sa le si pregatesc...
Eu nu voi intocmi o astfel de parada, ptr ca nu cred ca am cu ce! :) Acum, fiind in tara, de sarbatori pregatirile principale le fac mama si soacra mea... deci.. sa ne traiasca!
In schimb eu voi incerca sa aduc in discutie o alta tema, unde, cred eu, ma pricep mult mai bine, si anume: CONTROLUL TRICHINELOSCOPIC si obligativitatea lui.
In fiecare an, in aceasta perioada, Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, transmit comunicate de presa in care se precizeaza locatiile in care se fac aceste examene, si alte informatii de care consumatorii ar trebui sa ia aminte, si anume:
-  achizitionarea produselor de origine animala sa se faca din unitati autorizate si supravegheate sanitar veterinar
-  expertiza sanitara veterinara si efectuarea examenului trichineloscopic a carnii provenita de la animale sacrificate traditional in gospodariile populatiei
Pentru realizarea examenului trichineloscopic (examen care se efectueaza contra-cost), proprietarul porcinelor va prezenta cartea de identitate (B.I.), crotalia auriculara a animalului sacrificat si, cel mai important, probe din musculatura:
-    pilierii diafragmatici – 2 formatiuni musculare fusiforme, in forma literei V, care se gasesc intre ficat si pulmon. Popular, mai este denumita si "curelusa macelarului".
In situatia in care proba de pilieri diafragmatici este incompleta, aceasta se va completa cu urmatoarele formatiuni musculare:
-    diafragma – portiunea musculo-tendinoasa care separa cavitatea abdominala de cavitatea toracica si care, de regula, ramane prinsa pe fata interna a costelor ;
-     musculatura intercostala dintre 2 coaste nedesfacute in lungime de circa 10 cm;
-     muschiul de la baza limbii.
Probabil unii vor spune “este porc crescut de mic de mine, nu are cum sa aiba!”... ba uite ca se poate! Am vazut atat de multe situatii... Am vazut oameni care au ramas cu sechele dupa o infestatie cu trichinella spp. .... am vazut familii intregi plangand cand li se confisca porcul, stiind ca vor face sarbatorile fara o bucata de carne...
In ultimii ani, statul s-a gandit sa ofere despagubiri proprietarilor de porcine infestate cu Trichinella spp. Trebuie doar intrunite niste conditii, si anume:
-  porcul trebuie sa fie identificat, adica mai pe romaneste, sa detina o crotalie auriculara
-  despagubirea va fi oferita numai proprietarului de drept, cel pe numele cui este inregistrata crotalia
Sper ca v-am oferit cateva informatii utila, si va astept cu intrebari.
Precizare: pozele nu imi apartin

duminică, 11 decembrie 2011

Vita la cuptor cu legume

Dupa cum stiti ne place si mancam destul de des carne de vita. De data asta am incercat ceva foarte simplu, dar care a avut un rezultat delicios! Sa nu mai spun de aromele care se simt in bucatarie...
 
Ingrediente:
400 g carne vită
1 cartof
1 morcov
1 păstrârnac
1 ceapă
½ ţelină
400 g ciuperci
3 căţei usturoi
busuioc
cimbru
piper alb
oregano
ulei măsline
suc de rosii
delikat
100 ml vin alb
100 ml apă

joi, 8 decembrie 2011

Jumari de ou cu marar si ceapa rosie

Imi plac foarte tare ouale. In orice combinatie. Din pacate iubitul meu nu-i mare fan, si de aceea atunci cand i-au micul dejun sau pranzul singura, imi fac de cap. Azi va propun jumari cu marar si ceapa rosie.
Acest preparat imi aminteste de bunicul meu matern, Dumnezeu sa-l odihneasca; atunci cand mergeam in vizita intotdeauna ne facea aceste jumari (si in alte combinatii, cu care voi reveni), pe care le serveam alaturi de o mamaliga sanatoasa, pe care o aseza pe un fund de lemn si o taia cu ata.
Lasam nostaliga si.. ne apucam de treaba:


Ingrediente:
2 ouă
1 ceapă mică roşie
jumătate legătură mărar
sare
piper
ulei

De ce ne place turta dulce?!

De ce ne place turta dulce - Culinar.ro

marți, 6 decembrie 2011

Fasole scazuta cu afumatura

Pentru zile ploioase, desi parca ar merge o ninsoarte - spune copilul din mine, astazi va propun o mancarica foarte gustoasa. Si cum am vazut ca l-ati indulcit voi pe Mos Nicolae, m-am gandit ca eu sa-l intampin cu o mancare traditionala!

 
Ingrediente:
500 g fasole boabe
1 morcov mare
½ telina potrivita
1 cartof potrivit
1 ceapa medie
1 ceapa mare
700 g scarita de porc
suc de rosii
marar
delikat
sare
boia iute

luni, 5 decembrie 2011

Ciorba din ciolan de porc

Si ce mai gatim?? Este intrebarea pe care mi-o pun zilnic... Si probabil nu sunt singura! In preumplarile mele prin supermarketuri, am gasit o frumusete de ciolan. Si ce sa fac eu cu el?! O ciorbita! Ca cica n-am ma facut de mult o ciorbita de purcelus!

Ingrediente:
700 g ciolan porc
1 ceapă mică
¼ praz
1 păstârnac
1 morcov
1/2 ţelină mică
cca 1 ardei roşu (eu am avut de la congelator)
suc de roşii
o mână orez
delikat
borş
leuştean (de la congelator)
pătrunjel

joi, 1 decembrie 2011

Prajitura Excelent

La mulţi ani, România! La mulţi ani, români din toate colţurile lumii!
Nu vreau să intru în alte amănunte legate de această zi.. vreau doar să vă ofer tuturor celor care măcar astăzi vă simţiţi bine în pielea voastră de români, o prajitură cu cremă de rom, blat de vanilie şi înveliş de fulgi de migdale.. Prăjitură o veţi găsi pe multe bloguri, dar eu am adaptat-o puţin la gusturile noastre.. şi sincer vă spun, cred ca-i mult mai delicioasă aşa!


Ingrediente:
Ptr. foi:
9 ouă
9 linguri făină
9 linguri zahăr
1 sticluţă esenţă vanilie
Ptr. cremă:
2 ouă
200 g zahăr
1 lingură apă
250 g margarină
40 g cacao
2 esenţe rom
Ptr. decorat: migdale măcinate