Tare mult imi place socata.. Pana anul asta imi facea mama.. dar am zis ca na.. tre` sa fac si eu, nu?! Varianta cu drojdie nu-i prieste prea bine stomacului meu, si de aceea am ales sa fac fara. Tare buna a iesit.. Am facut mai multe serii, dar din pacate poze foarte reusit nu am..
Ingrediente:
4 litri apa de izvor (sau plata)
3 flori foarte mari de soc
450 g zahar
2 lamai
Florile de soc le-am scufundat in apa rece, atat cat sa se elimine toate impuritatile.
Intr-un vas am pus 2 litri apa si zaharul, si am pus la foc mic, amestecand continuu pana ce zaharul s-a topit cam pe jumatate, deci apa nu am lasat-o sa fiarba, ci doar sa fie calduta. Am turnat apa cu zaharul intr-un borcan de sticla spalat si uscat si am completat cu restul de apa. Am pus florile de soc si lamaia taia felii, si am acoperit borcanul cu o farfurie. L-am asezat pe pervazul geamului, acolo unde este suficienta lumina. Am lasat borcanul 3 zile (poate dura chiar 4 zile), amestecand de cateva ori pe zi cu o lingura de lemn cu coada lunga.
Cand socata a fost gata, am strecurat-o, am pus-o in sticle si am bagat-o la frigider.
Am servit-o rece, cu felii de gheata!
18 comentarii:
Pai daca-i fara drojdie pune si pentru mine repede un paharel. :)
Pup
socata imi aminteste de copilarie!!!
Am ajuns la fix!Al meu este paharul acela!
Pup cu drag!
Si eu prefer varianta fara drojdie!Excelenta!
Nu cunosc reteta cu drojdie, mie asa imi place!
Nu cunosc reteta cu drojdie, mie asa imi place!
@Alina, serveste cu drag! Pup
@Stefy, si mie!!! Impreuna cu soricei :)) Pupici
@Mihaela, al tau este!! :) Pup
@Teo, se pare ca suntem mai multe.. :) Pupici
@Cristina, pe langa ce am pus eu, se adauga 5 g drojdie. Iese acidulata, si trebuie avut grija ca fierbe foarte repede. In zona noastra se face mai mult cu drojdie. Pupici
Trimite si mie un paharel! Arata delicios!
un paharel si la mine ;)
cum spui si tu, n-am facut niciodata, am lasat pe altii sa se ocupe de treaba asta, ar cam fi timpul sa incerc si eu si dupa cum descrii e chiar usor :D
Tocmai am mancat deci merge un pahar de scocata.
@Lavi, trimit si doua!! Pup
@Mihaela, binenteles!! Pupici
@Strumfita, este foarte usor.. Trebuie sa faci si tu ca n-are cum sa nu iasa!! Pup
@Timea, iti trimit un pahar!! Pup
Wow ce pofta mi-ai facut!Arata tare yum!
Foarte buna este. As bea zilnic. Pup!
Si la mine un pahar te rog !!!
Gata,am notat-o!Conteaza daca floriel sunt mai trecute?Adica nu proaspete?Pupici
Carmen, florile trebuie sa fie proaspete, altfel socata isi va schimba gustul. Te imbratisez cu drag si astept sa-mi spui cum ti-a iesit!
Buna,
Este al doilea an in care voi incerca sa fac socata!
Voi folosi aceasta reteta, prima pe care mi-a sugerat-o Goog
E 😋 si care este extrem de simpla si de concisa!
Singura intrebare: chiar numai 3 flori? 7...8 erau in majoritatea retetelor pe care le studiasem anul trecut...
A, si daca nu e soare, ce ma fac? 😟
Trimiteți un comentariu