Luna aceasta am avut onoarea sa fiu gazda Provocarii secrete, proiect initiat de Ama. Si dupa premiza "cine imparte parte isi face" pentru mine mi-am ales un blog nou ptr mine, pe care nu-l stiam, blogul Ceraselei aka Bunatati de prin lume adunate. Am ochit eu ceva bunatati p-acolo.. dar cum sunt sensibila la aluaturi dulci, binenteles ca am ales sa pregatesc un cozonac, care a iesit absolut delicios!!!
Ingrediente:
Aluat:
1 kg faina + cca 100 g
500 ml lapte
350 g zahar
50 g drojdie proaspata
15 linguri ulei
15 linguri unt topit caldut
3 linguri smantana
4 galbenusuri
1 lingurita sare
coaja de la o portocala
esenta vanilie
Umplutura:
4 albusuri
200 g zahar
40 g cacao
200 g nuca macinata
100 g stafide
sare
cateva picaturi suc de portocale
esenta de rom
1 ou + 1 plic zahar vanilat
Faina, ouale si drojdia le-am lasat sa ajunga la temperatura camerei. Faina
am cernut-o de doua ori. Stafidele le-am pus in apa calduta cu esenta de rom. Intr-un
bol am sfaramat drojdia, am amestecat-o cu zaharul, 4 linguri de lapte caldut
si 2 linguri faina, si am lasat sa creasca vre-o 15 minute.
Am pus la incalzit
pe foc restul de lapte, zaharul, sarea, coaja de la portocala (din lipsa de
lamaie) si esenta de vanilie, si am lasat pana s-a topit zaharul. Am lasat la
racit, cat sa devina caldut. Peste faina am pus laptele caldut, galbenusurile,
drojdia crescuta si smantana, si am framantat un aluat bine legat. In cazul meu
am mai adaugat cca 50-70 g faina. Treptat am incorporat uleiul si untul topit,
framantand aluatul pana a devenit elastic. La final am presarat un praf de
faina, am acoperit vasul cu folie alimentara si un prosop curat, si am pus
vasul la crescut pentru cca 1 ora, intr-un loc caldut, ferit de curent.
Intre timp am pregatit umplutura: am mixat albusurile spuma cu un praf
de sare. Cand albusurile sunt batute, am pus cateva picaturi de zeama la
portocala si zaharul, continuand mixarea pana la topirea zaharului. Cu o paleta
am incorporat cacaoa si nucile macinate.
Aluatul crescut l-am pus pe planseta, l-am impartit – in cazul meu in
3, folosind 3 tavi de marimi diferite.
Am intins fiecare bucata de aluat, pe care
am intins din compozitia de umplutura, am presarat stafidele scurse bine, si am
rulat.
Am procedat la fel si cu celelalte bucati, si am asezat cozonacii in
tavile unse cu ulei si tapetate cu faina.
Am lasat la crescut cca 30 minute,
apoi i-am uns cu ou batut si amestecat cu 1 plic de zahar vanilat, apoi i-am dat
la copt in cuptorul preincalzit, pentru cca 45 minute, intorcand cozonacii de
cel putin odata.
Va invit la un cozonac absolut delicios!!!
12 comentarii:
Buna draga mea! Te salut cu drag dupa atata timp de absenta nemotivata (sau oarecum motivata) din partea mea!
Cozonacelul tau arata minunat! Blogul vad ca a evoluat mult! Te felicit!
Oana (GeneFalseSiPrajiturele) :)
Te pup!
trebuie sa-l incerc si eu, ca e munca mai putina ;)
Cel mai simplu si mai usor! Si arata excelent!
Ne trezesti pofte cu cozonacelul asta!
Ne trezesti pofte cu cozonacelul asta!
Ne trezesti pofte cu cozonacelul asta!
Nu pot sa rezist tentatiei! arata suuper! ce-mi place cu multa umplutura! Ce rasfatat a fost Florin :)))) muaaah!
draga gospodina scoaote titlul "fara framantare" intrucat orice aluat se framanta si tu ai scris in descriere "am framantat"
@Oana, multumesc frumos de vizita si tare ma bucur ca ai revenit :) Te imbratisez cu drag si sper ca esti bine! Pupici
@Mihaela, ti-l recomand cu drag! Pupici
@Cristina, multumesc frumos! Pup
@Teo, mm.. sper ca nu te-am facut sa poftesti prea mult.. :) Pupici
@Laurici, cel mai bun cozonac este cel cu umplutura multa :) Pupici
@Anonim... sau draga anonimule, denumirea a fost preluata de la "posesoarea" retetei, iar comparativ cu framantatul unui cozonac, la aceste timpul este mult mai redus! Multumesc de vizita!
Reteta ta ma tenteaza!!!
Super gustos si frumos cozonac ai facut! Te puuuup
arata perfect pufos si apetisant de savuros, cu atat cu cat depui munca mai putina la prepararea lui, bravo :)
Trimiteți un comentariu