Cu aceasta reteta particip la provocarea "Traditie si gastronomie romaneasca" gazduita luna aceasta de d-na Liliana Toma.
Ingrediente:
1,4 kg dovlecel curatat
2 vinete
5 ardei capia
7 cepe marisoare
5 morcovi
7 rosii mari
ulei
sare
piper
3 foi dafin
Dovleceii i-am curatat de coaja si de seminte, i-am taiat cubulete si
i-am pus la fiert in apa cu sare.
Cand au fost gata, i-am lasat la scurs intr-o strecuratoare, apoi i-am
pasat.
Vinetele le-am copt, le-am curatat si le-am lasat sa se scurga bine,
apoi le-am tocat.
Ardeii i-am copt, i-am curatat de coaja, seminte si cotoare si i-am
tocat marunt.
Rosiile le-am oparit, apoi le-am curatat de coaja si cotoare si le-am
pasat in blander.
Ceapa am curatat-o si tocat-o, morcovul l-am curatat si l-am dat prin
razatoare.
Intr-un vas (de tuci) am pus la calit in ulei ceapa, iar cand s-a
inmuiat am adaugat morcovul. Am lasat sa se caleasca si acesta, apoi am adaugat
dovlecelul pasat, ardeiul tocat si vinetele tocate si am lasat sa fiarba cca 15
minute, apoi am adaugat si rosiile. Am condimentat cu sare, piper si am adaugat
si foile de dafin si am lasat sa fiarba cca o ora jumatate, amestecand destul
de des pentru a nu se lipi. Cand uleiul a inceput sa se ridice la suprafata,
inseamna ca zacusca este gata. In acest punct eu am bagat blanderul vertical si
am pasat legumele aproape in totalitate, pastrand totusi cateva bucati intregi
pentru aspect.
Zacusca fierbinte am pus-o in borcane caldute, spalate si sterilizate
in prealabil, iar borcanele umplute le-am dat la cuptor pentru jumatate de ora.
Cand a fost gata, am adaugat cate o lingura de ulei deasupra, am capsat cu
capace curate si am lasat borcanele sa se raceasca treptat in patura.
A doua
zi, cand s-au recit, le-am depozitat in camara.
Va poftesc la zacusca!
1 comentarii:
O combinatie buna!
Imi plac si dovlecii dar si vinetele in egala masura!
Trimiteți un comentariu