Ingrediente:
cca 300-400 ml „caimac” de lapte
crud
200 ml apa
1 pet de 2,5 litri
Laptele muls si nefiert se pune intr-o oala si se lasa 12 ore.
Dupa acest interval se aduna „caimacul” format, si se pune intr-un borcan, care va sta la frigider pana la pregatirea untului.
Caimacul adunat in cateva zile, se pune intr-o sticla de plastic curata impreuna cu cca 200-300 ml apa. Se pune
dopul pet-ului si se „bate” in pozitie orizontala, de la stanga la dreapta si
invers, cca 1 ora. Bine ar fi sa aveti ceva de vazut la tv.. ca sa treaca
timpul :) In cazul meu „Anatomia lui Grey” :P
Dupa acest interval se aduna „caimacul” format, si se pune intr-un borcan, care va sta la frigider pana la pregatirea untului.
Cand zerul a ramas curat (sau aproape curat, depinde de rabdarea
fiecaruia), se pune compozitia din sticla intr-o sita deasa, se lasa putin sa
se scurga, apoi se aseaza intr-un vas ptr frigider.
Si.. gata untul!!
Va invit la biscuiti cu unt si miere! :)
13 comentarii:
O idee foarte utila!
N-am mai facut de vreo doi ani prin metoda asta, il fac cu mixerul. :) E bun, e gustos si capeti si ceva muschi daca-l faci asa. :))
Uite ca n-am stiut ca se pune si apa.....
Bunica mea punea doar "caimacul" si il agita de numa-numa pina iesea unt !
Te tzuc cu drag...
Foarte utila reteta!!!Am salvat-o!
Varianta aceasta recunosc ca nu am vazut=o pana acum. Sunt curioasa daca as manca :))
Tare bine arata , n-am facut niciodata unt de casa , am notat si eu reteta !
Multumesc tuturor ptr aprecieri! Din ce stiu eu, apa se pune pentru a grabi formarea untului. Va imbratisez cu drag, si sper sa va fie utila reteta candva!
Unt de casa mi-as dori tare mult dar chestia cu batutul timp de o ora necesita o mana de barbat:)
Mi-ar place sa incerc reteta ta, dar nu prea am inteles de cat lapte avem nevoie!
Cred ca e simplu de facut pentru cei care au o vacuta ;)
Foarte misto! Poate incerc si eu desi nu stiu daca rezist la asa performanta sportiva :))) Muaaah!>:D<
Foarte ingenios mod de a obtine unt in casa! De retinut:)
Tare bun! N-am mai mancat unt de casa din copilarie ... mi-ai facut pofta de unt cu miere :P
P.S. Si eu sunt fan Anatomia lui Grey :))
@Mihaela Mihalache, in reteta asta nu folosesti lapte crud, ci caimacul care se formeaza deasupra laptelui crud. Daca se lasa laptele minim 12 ore, deasupra se ridica grasimea, acea grasime se aduna cateva zile, si din ea se face unt. Reteta asta avantajeaza pe cei care au vaca, ptr ca au lapte la discretie.
Trimiteți un comentariu