RSS

luni, 17 februarie 2014

Unt de casa

Nu stiu cum de am uitat de reteta asta.. dar s-a ratacit prin calculator! :) Nu este chiar la indemana tuturor, dar am zis sa o postez, ca doar na.. cum mie mi-a fost de folos, poate folosi si altcuiva.


Ingrediente:
cca 300-400 ml „caimac”  de lapte crud
200 ml apa
1 pet de 2,5 litri


Laptele muls si nefiert se pune intr-o oala si se lasa 12 ore. 
Dupa acest interval se aduna „caimacul” format, si se pune intr-un borcan, care va sta la frigider pana la pregatirea untului.
Caimacul adunat in cateva zile, se pune intr-o sticla de plastic curata impreuna cu cca 200-300 ml apa. Se pune dopul pet-ului si se „bate” in pozitie orizontala, de la stanga la dreapta si invers, cca 1 ora. Bine ar fi sa aveti ceva de vazut la tv.. ca sa treaca timpul :) In cazul meu „Anatomia lui Grey” :P
In acest rastimp veti observa cum se separa straturile, iar untul incepe sa se adune.
Cand zerul a ramas curat (sau aproape curat, depinde de rabdarea fiecaruia), se pune compozitia din sticla intr-o sita deasa, se lasa putin sa se scurga, apoi se aseaza intr-un vas ptr frigider.
Si.. gata untul!!
 Va invit la biscuiti cu unt si miere! :)

13 comentarii:

Cristina spunea...

O idee foarte utila!

Biochimist la cratita spunea...

N-am mai facut de vreo doi ani prin metoda asta, il fac cu mixerul. :) E bun, e gustos si capeti si ceva muschi daca-l faci asa. :))

In bucatarie la Sidy spunea...

Uite ca n-am stiut ca se pune si apa.....
Bunica mea punea doar "caimacul" si il agita de numa-numa pina iesea unt !
Te tzuc cu drag...

Haplea spunea...

Foarte utila reteta!!!Am salvat-o!

Timea spunea...

Varianta aceasta recunosc ca nu am vazut=o pana acum. Sunt curioasa daca as manca :))

Simona spunea...

Tare bine arata , n-am facut niciodata unt de casa , am notat si eu reteta !

Simona spunea...

Multumesc tuturor ptr aprecieri! Din ce stiu eu, apa se pune pentru a grabi formarea untului. Va imbratisez cu drag, si sper sa va fie utila reteta candva!

TeoBucatar spunea...

Unt de casa mi-as dori tare mult dar chestia cu batutul timp de o ora necesita o mana de barbat:)

Mihaela Mihalache spunea...

Mi-ar place sa incerc reteta ta, dar nu prea am inteles de cat lapte avem nevoie!
Cred ca e simplu de facut pentru cei care au o vacuta ;)

Laura Nechita spunea...

Foarte misto! Poate incerc si eu desi nu stiu daca rezist la asa performanta sportiva :))) Muaaah!>:D<

Flori spunea...

Foarte ingenios mod de a obtine unt in casa! De retinut:)

Danutza spunea...

Tare bun! N-am mai mancat unt de casa din copilarie ... mi-ai facut pofta de unt cu miere :P

P.S. Si eu sunt fan Anatomia lui Grey :))

Simona spunea...

@Mihaela Mihalache, in reteta asta nu folosesti lapte crud, ci caimacul care se formeaza deasupra laptelui crud. Daca se lasa laptele minim 12 ore, deasupra se ridica grasimea, acea grasime se aduna cateva zile, si din ea se face unt. Reteta asta avantajeaza pe cei care au vaca, ptr ca au lapte la discretie.