Am pregatit acest dulce de dragul iubitului meu care de mult isi dorea sa i-l fac, si cu gandul la provocarea acestei luni, organizata de Cristin@, care ne-a dat ca tema frisca si pastele. Cu unul dintre ingrediente - frisca - m-am comformat, la al doilea cred ca voi renunta... dieta nu-mi permite sa mananc asa ceva... iar daca voi face nu ma pot abtine! :)
Ingrediente:
un pachet foi crèmes
3 oua
550 ml lapte
150 g zahar
75 g faina
2 plicuri zahar vanilat
esenta rom
200 ml frisca
3 linguri zahar pudra
zahar pudra pentru ornat
Am pus pe foc 500 ml lapte, la foc mic, lasand sa dea in clocot.
Am separat ouale, galbenusurile le-am amestecat cu 100 g zahar si zaharul vanilat. Cand amestecul s-a albit, am adaugat cele 50 ml lapte rece si faina, amestecand bine. Peste amestecul format am pus jumatate din laptele clocotit, omogenizand, iar compozitia rezultata am rasturnat-o peste laptele ramas, si am pus pe foc mic, amestecand continuu, pana ce crema s-a ingrosat.
Am adaugat albusurile peste crema de pe foc, amestecand usor de jos in sus, pena ce s-a inglobat perfect. Am pus crema din nou pe foc, pe baie de aburi, pentru inca 5 minute, amestecand continuu.
Intre timp am pregatit foile... Am pus prima foaie intr-o tava 30/20, ajustand-o pe margine pentru a se incadra perfect. Am turnat peste primul strat de foaie crema calduta, nu fierbinte. Am intins bine crema si am dat la rece cateva minute.
Am intins frisca peste crema racita complet.
Cu o foarfecta am taiat cea de-a doua foaie in bucati de cca 5/5, apoi am asezat patratelele peste frisca, iar deasupra am presarat foaie sfaramnata.
Am dat prajiturica la frigider pentru cateva ore.. ca n-am mai putut rabda! :) Teoretic cremesul ar trebui taiata dupa 12 ore.
Desi a iesit foarte buna si asa... nu pot sa spun ca am fost foarte multumita de foi, asadar data viitoare le foi face chiar eu! :)
Pofta buna va doresc!
15 comentarii:
Mi-ai facut pofta, da rau de tot!! imi place crema de mor!
Ma uit si inghit in sec.
Chiar n-am mai facut de mult cremsnit...desi imi place asa de mult. Vreau mereu sa testez retete noi si le uit pe cele vechi :)) Arata foarte bine. Felicitari!
Eu am pregãtit de Anul Nou, de atunci nimic, nu de alta dar as pãpa tot, foarte fain ti-a iesit, pup:)
O bunatate,eu il fac cu foietaj!Pupici dulci!:)
@Antonina, in sfarsit ti-am facut si eu pofta.. sa vezi si tu cum ma omori cu fiecare postare! :)) Te pup dulce si-ti ofer o portie virtuala!
@Haplea, facem schimb! Si eu am inghitit in sec la orezul tau... :)
@Shanyka, si eu patesc la fel.. Cred ca de cateva luni bune imi tot propun sa fac cremesul. Multumesc de vizita, Pupici
@Ramona Alina, n-ai vrea sa stii cat m-am chinuit sa ma abtin :) Pupici
imi place mult aceasta prajitura! Trebuie sa o refac si eu curand!Ti-a iesit frumoasa.
@Flory, nu am incercat cu foietaj.. dar cred ca mi-ar fi iesit mai bine. Nu prea am fost multumita acesta. Pupici
@Cristina, multumesc. Abia astept sa vad varianta ta. Pup
oh, ce bine arata si ce bun trebuie sa fi fost! nu stiu, zau, cum te-ai abtinut! eu una saream pe el, nu altceva :))
te pup draga mea!
Mmm, ce bunatate!Nu am mai mancat de mult.Fur o bucatica:)Pup!
Si Dianei ii place tare mult.Este foarte buna prajiturica.Te pup!
@Emily, cand imi pun ambitia, pot sa crap de pofta si nu ma ating! :) Am papat foarte putin! Pupici
@Licuta, serveste cu placere! Pupici
@Mihaela, constat ca Diana are acelasi gusturi cu al meu iubit. :) Pup dulce
Tare mult imi mai place! E delicios si arata super! Pupici!
Arata super!!Eu nu am facut cremsnit pana acum...,dar de mancat il mananc cu maaare placere!!Pupici!
Pe cuvant ca chiar azi ma gandeam la prajiturica asta pe care eu una o iubesc cu adevarat :)
E o reteta veche dar nepretuita, care-mi aminteste de copilarie, ca multe alte retete de altfel.
Bun de tot!
Trimiteți un comentariu