RSS

luni, 22 octombrie 2012

Dulceata de pere



Aceasta dulceata nu a fost programata, ci a venit din dorinta de a folosi la ceva niste pere pe care nu le mai manca nimeni.. C-asa suntem noi (ca copii!).. daca sunt in casa, nu mai mancam, am vrea altceva! Din aceste frumoase pere am facut o bunatate de dulceata... din pacate doar 3 borcane, dar... la cata dulceata/gem mancam noi, ne este mai mult decat suficient!
Sursa
Ingrediente:
8 pere potrivite si coapte (cca 1,5 kg)
500 g zahar
20 ml palinca
1 lamaie ptr stropit perele
½ lamaie taiata feliute



Am curatat de coaja si seminte, si am taiat perele in  bucati potrivite. Intr-un bol am pus alternand bucatile de pere – pe care le-am stropit cu zeama de la lamaie, apoi zahar, si tot asa pana am terminat perele. Deasupra am pus zahar si am lasat pana a doua zi. 
Intr-un vas cu fund dublu, sau tuci – varianta mea, am pus perele impreuna cu siropul pe care l-au lasat, am mai adaugat 300 ml apa, restul de zahar si am lasat sa fiarba cca 30 minute. Dupa aceasta perioada am pus palinca si feliutele de lamaie si am mai lasat 10 minute. Dupa cele 40 de minute dulceata mea a fost gata. Am facut testul puncand intr-o farfurie cateva picaturi, apoi am bagat farfuria in congelator. Picaturile de dulceata erau foarte bine legate.
Am pus dulceata fierbinte in 3 borcanele sterilizate, pe care le-am sigilat si le-am lasat intr-o patura pana a doua zi, apoi le-am asezat in camara.
O bunatate de dulceata.. totusi nerecomandata copiilor :)

13 comentarii:

Buburuza Bubu spunea...

Dulceata de pere nu am facut niciodata....reteta ta suna tare bine si cu siguranta am sa o probez!!! Hugs

DiaMar bucataria galbena spunea...

Ce-mi mai place dulceata ta!Te pup!

Cristina spunea...

Nu am gustat pana acum, dar cred ca e buna, dulce si aromata...

Rocsy Ciobanu spunea...

Arata foarte bine si imi place mult...

Haplea spunea...

Imi plac foarte mult perele!!!Deci dulceata este pe gustule meu!

Sara & Miki spunea...

CVe parfumata trebuie sa fie... pup!

FLORY spunea...

Delicioasa si are o culoare minunata!Pupici

Paula Gafitescu spunea...

Foaret frumos a eisti dulceata, dar m-ai surprins cu palinca adaugata in compozitie :) Pentru mine e ceva nou, dar nu are de ce sa nu fie bun :) Pupici

Mare Maria spunea...

Sincer nu am auzit sa folosesti palinca la dulceata....dar cred ca ala a fost punctul forte:)! la calitatea dulcetii:)!Imi place ideea!

Simona spunea...

@Buburuza, tare buna este.. ti-o recomand!! Pup
@Mihaela, ma bucur ca-ti place! Pupici
@Cristina, foarte parfumata este! Pupici
@Rocsi, ma bucur ca-ti e pe plac! Pupici
@Haplea, multumesc!
@Sara&Miki, asa este! Pupici
@Flory, culoarea m-a uimit si pe mine :) Pupici
@Paula, si eu am fost surpinsa, dar.. pot spune ca i-a dat un gust foarte interesant.. Pupici
@Maria, sursa retetei spune ca este un bun conservant, dar mie mi-a placut ca i-a dat si un iz de.. alcool :) Pupici

truedelights spunea...

Cred ca e tare parfumata dulceata! Eu inca nu am facut, dar am incercat acum un an gemul de pere si a fost delicios! :)

Simona spunea...

truedelights, nu am mancat pana acum gem de pere, dar cred ca-i tare bun! Pup

catkitchen spunea...

Eu nu am mai reusit sa o fac anul acesta !!!! :(