RSS

sâmbătă, 31 octombrie 2015

Cozonac fara framantare by Lili



In ultima perioada ma mobilizez din ce in ce mai greu, dar na.. am o scuza :) o "scuza" frumoasa care in viitorul apropiat va devenii palpabila :) Dar, nu ma las!! :P 
Asadar, nu puteam lipsi de la "Provocarea secreta", unde gazda a fost Lili, si al carui blog l-am si avut la rasfoit, deci.. grea provocare ptr mine :) Si cum sunt fan aluaturi, m-am oprit la acest cozonac, de care m-am indragostit, mai ales ca nu necesita framantare, lucru pe care nu prea il mai pot face acum... nu ca n-as avea masina de framantat, dar mie imi place sa framant cu mana, ca asa am vazut eu la mama si bunica!

Ingrediente:
700 g faina alba
3 oua
150 g zahar
50 g unt
7 g drojdie uscata
140 ml lapte
coaja rasa de lamaie
Umplutura:
nuca
scortisoara
zahar
cacao
1 ou ptr uns

luni, 26 octombrie 2015

Compot de gutui

Si uite cum incet, incet se apropie iarna... Din fericire acum avem niste zile frumoase de toamna.. insorite, care te imbie la plimbari lungi prin parc.. Mdea, nu-i cazul meu :) care numa` de plimbari n-am timp.. Asa ca, imi umplu timpul cu conservarea ultimilor legume si fructe existente in gradinile parintilor.
Dar sa revenim la ale noastre. Luna aceasta gazda provocarii "Traditie si gastronomie romaneasca" a fost d-na Elena Bita, care ne-a dat sa gatim cu fructele toamnei.. Eu am ales gutuile, din care am facut acest compot, si bineteles preferata mea - dulceata de gutui.
Azi, va invit la compot!



Ingrediente:
1 kg gutui curatate de coaja si seminte
1 litru apa
800 g zahar
zeama de la jumatate de lamaie

duminică, 25 octombrie 2015

Negresa de post cu gem de mure



Luna aceasta gazda provocarii "Weekend cu spor" a fost Cristina, pe al carui blog il stiam de mult timp. Din telemele date de ea, eu am ales sa fac aceasta negresa, care ne-a placut foarte mult.

Ingrediente:
1 cana zahar (200 g)
1 cana ulei (200 ml)
1 cana apa (200 ml)
1 borcan 300g gem mure
3 linguri cacao
1 ½ cana faina (150 g)
1 cana nuca macinata (70 g)
1 lingurita bicarbonat stins intr-o lingura otet

miercuri, 30 septembrie 2015

Gogosi umplute

A venit toamna.. ploaia asta urata parca imi accentueaza starea de lene.. :) Dar pentru mine vremea asta inseamna aluaturi.. cuptor fierbinte.. De data asta a fost aluat, dar fara cuptor: gogosi prajite in ulei! Si umplute! Reteta ii apartine lui Stefy, al carui blog il stiam atat de bine, dar pe care d-na Geta Cipaianu mi l-a dat la rasfoit in "Provocarea secreta" :) Stefy a umplut gogosile cu dulceata de capsuni, eu cu ciocolata pentru al meu barbat, si gem de gutui pentru mine.

Ingrediente:
500 g faina
220 ml apa calduta
7 g drojdie uscata
1/2 lingurita sare
1 plic zahar cu aroma de rom
50 ml ulei pentru framatat
ulei pentru prajit

marți, 29 septembrie 2015

Pasta de ton

Luna aceasta gazda provocarii "Weekend cu spor" - Vicky, ne-a oferit la rasfoit cartea sa virtuala, propunand ca teme: Aperitive, Mâncărurile bunicii: Legume și zarzavaturi, Alt fel de preparate, Deserturi și prăjituri. Si dupa ce am rasfoit si am tot rasfoit, m-am oprit la aceasta delicioasa pasta de peste, schimband putin reteta, sau mai bine spus principalul ingredient, din sardine in ton. Sper ca Vicky sa nu se supere :) 

Ingrediente:
2 conserve ton in suc propriu
1 ceapa mica
80 g unt
zeama de la jumatate de lamaie
marar verde
sare
piper


vineri, 25 septembrie 2015

Zacusca de dovlecel cu vinete

Anul asta a fost pentru prima oara cand am facut singura zacusca.. Nu ca n-as fi vrut sa fac si inainte, dar stiti cum sunt mamele.. sa faca ele.. :) Mama ma aprovizioneaza cu zacusca de vinete si ciuperci. Eu am incercat mai intai zacusca de dovlecel, iar tura a doua am adaugat si niste vinete, si asa a rezultat o delicioasa zacusa de dovlecel cu vinete! Sper sa mai am timp sa mai fac zacusca si in alte variante.. am deja lista deschisa :)
Cu aceasta reteta particip la provocarea "Traditie si gastronomie romaneasca" gazduita luna aceasta de d-na Liliana Toma.


Ingrediente:
1,4 kg dovlecel curatat
2 vinete
5 ardei capia
7 cepe marisoare
5 morcovi
7 rosii mari
ulei
sare
piper
3 foi dafin

luni, 14 septembrie 2015

File de porc de casa

Ce leguma e mai buna decat porcul?! :) Dar ce mezel e mai bun decat cel facut in casa, fara potentiatori de gust, conservati si alte multe E-uri.. Iar cand porcul mai este si crescut in batatura parintilor, e si mai bine!


Ingrediente:
1 bucata muschi de porc cca 600g
2 catei usturoi
½ lingurita boia dulce
½ lingurita ardei iute macinat
½ lingurita cimbru
½ lingurita busuioc
¼ lingurita nucsoara macinata
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
150 ml vin alb
500 ml apa

luni, 7 septembrie 2015

Zacusca de dovlecel

Luna aceasta gazda Provocarii "Traditie si gastronomie romaneasca" este Liliana, care ne-a dat o tema absolut delicioasa si de sezon "Toamna si darurile ei". Iar pentru tema am adus aceasta delicioasa zacusca! Este primul an in care fac, asa ca, astept parerile voastre!


Ingrediente:
1,5 kg dovlecel curatat (5 bucati marisoare)
9 ardei capia
9 cepe marisoare
6 morcovi mari
6 rosii mari
ulei
sare
piper
3 foi dafin

vineri, 4 septembrie 2015

Chiftelute de vita marinate

Tare greu ma mai organizez sa ajung pe blog.. Recunosc ca nici nu mai gatesc asa de mult.. dar nu ma las! Cand pot si am timp mai fac cate ceva.. :)


Ingrediente:
Ptr. chiftelute:
500 g carne de vitel tocata
1 legatura mica marar
1 legatura mica patrunjel
2 fire ceapa verde
3 catei usturoi pisati
2 oua mici
sare
piper
Ptr. marinata:
500 ml suc de rosii cu pulpa
2 cepe rosii
1 catel usturoi ras
60 ml vin roze
1 lingura otet de mere
2 foi dafin
1 varf cutit cimbru
sare
fulgi de ardei iute

sâmbătă, 29 august 2015

Salata de fasole verde cu usturoi



Luna aceasta gazda provocarii Weekend cu spor ne-a dat sa alegem din trei categorii: salate, reteta vegetariene si prajituri. Pentru ca timpul nu mi-a permis, m-am oprit la aceasta salata care mi-a facut cu ochiul din prima! O bunatate!!!
Ingrediente:
1 borcan 800 g fasole verde
2 catei usturoi
marar
sare
piper
ulei
otet

vineri, 28 august 2015

Budinca de branza cu nuca de cocos



Luna aceasta gazda Provocarii Secrete - d-na Elena Toma, m-a pus "sa gatesc cu Misu" :) Si am ales sa gatesc aceasta delicioasa budinca, simpla, rapida si care merge la starea mea de acum, adica nu are ciocolata, pe care n-o mai suport! :)
Multumesc ptr reteta! Foarte buna a fost, chiar acum am devorat o portie!

Ingrediente:
120 g branza dulce vaci
170 g cottage cheese
100 ml lapte dulce
3 oua
4 linguri zahar
2 linguri nuca cocos
2 linguri gris
2 linguri faina
1 plic praf de copt
1 esenta vanilie
1 lingurita coaja de lamaie
1 praf sare
1 mana stafide

luni, 24 august 2015

Supa de rosii cu taitei de casa



Una din supele copilariei mele, si recunosc nu eram chiar mare fan ca n-avea carne :P... era supa de rosii cu taitei de casa (sau galusti, pe care tot din copilarie nu le mai mananc!). 
Vara era sezonul acestei supe.. pregatita cu rosii si legume din gradina proprie.. Si acum tot cu legume din gradina parintilor mei am facut aceasta supa..
Imi amintesc ca bunicii sau parintii consumau supa rece, neincalzita.. eu abia ma atungeam de ea calda :) Intre timp a inceput sa-mi placa, desi in ultimii ani din nu stiu ce motiv n-am facut aceasta supa..  Cris, prin tema aleasa pentru luna aceasta - SUPE/CIORBE la provocarea "Traditie si gastronomie romaneasca" mi-a amintit de aceasta supa, pe care am savurat-o cu mare pofta! Eu, ca al meu barbat s-a uitat lung si s-a infipt in ciorba de fasole cu afumatura..
Ingrediente:
1 ceapa medie
1 morcov
1 ardei gras
1 fir ceapa verde
1 patrunjel radacina
¼ bucata telina
1 cartof marisor
6-7 rosii mari (1 litru suc rosii)
Taitei: 1 ou, faina, sare
patrunjel verde

miercuri, 12 august 2015

Salata de castraveti cu usturoi si marar

Este vara.. mult prea cald ptr a incinge plitele sau cuptoarele! Azi va aduc o salata absolut delicioasa! Recunosc ca pentru reteta asta m-am inspirat de pe un blog pe care il vizitez, dar spre rusinea mea nu stiu a cui este exact reteta... asa ca, rog sa fiu atentionata de cel ce si-o reventica, pentru a putea face directionare catre sursa :)


Ingrediente:
5 castraveti (350g)
1 lingura oret de mere
1 lingura ulei de rapita
3 catei usturoi
piper
sare
marar

miercuri, 29 iulie 2015

Ghiveci de legume


Bine v-am regasit dragilor! Vacanta s-a terminat de ceva timp.. dar tare greu imi intru in ritm.. iar caldura asta ma omoara, nu alta! Recunosc ca am gatit destul de putin in ultimul timp, numai mancaruri usoare sau rapide.. iar motivul nu a fost neaparat caldura.. In perioada cat am fost plecati, au fost ceva probleme cu electricitatea pe scara blocului si am ramas fara curent ptr cateva zile bune.. Sa va spun cum mirosea in casa cele 2 congelatoare cu carne si legume stricate?! Ei, si cam de atunci mi s-a cam taiat de carne..
Dar pentru ca sub nici o forma n-am vrut sa lipsesc de la Provocarea Traditie si gastronomie romaneasca, proiect initiat de Gina, si gazduit luna aceasta de Margareta Cismasiu, am pregatit un ghiveci de legume, o bunatate de care eu nu ma satur niciodata! Si am fost si in tema data de gazda: mancaruri/tocanite din legume sau cu carne.

Ingrediente:
2 cepe medii
1 morcov marisor
1 ardei gras verde
2 cartofi potriviti
1 mana fasole verde (congelata)
1 mana mazare (congelata)
1 dovlecel mic
2 rosii mari foarte coapte
patrunjel
ulei

joi, 2 iulie 2015

Mancarica de pui sub capac de paine

Cred ca multi dintre cei care vizitati blogul Laurei, ati salivat la aceasta reteta.. Eu mult timp am stat cu gandul la ea.. Am facut reteta de 3 ori pana acum, si de fiecare data a avut un succes garantat! Am incercat si cu pui, dar si cu curcan, un deliciu in ambele variante!
Multumesc Laura ptr toate minunatiile pe care le faci!


Ingrediente:
4 pulpe pui (500 g)
3 catei usturoi
100 ml vin alb tamaioasa dulce
o mana masline verzi fara sambure
8 rosii cherry
100 ml suc rosii
200 g ciuperci din conserva
2 rosii deshidratate
½ lingurita ardei iute macinat
2 frunze foi dafin
o legatura mica patrunjel
¼ lingurita sare
Aluat:
250 g faina
½ plic projdie uscata
cca 130 ml apa calduta
¼ lingurita sare
1 lingura ulei
1 lingura faina + 2 linguri apa