RSS

sâmbătă, 30 ianuarie 2016

Prajitura cu nuca crema caramel

Bine v-am regasit in noul an, desi a trecut aproape o luna de atunci... Am lipsit cam mult.. stiu, dar nu nemotivat. 
Pentru azi va ofer o bunatate de prajitura, a carui reteta am furat-o de la Timea, caruia ii multumesc. Delicioasa!!!!


Ingrediente:
Blat:
6 oua
150 g zahar
4 linguri apa fierbinte
150 ml ulei
150 g faina
150 g nuca macinata
1 plic praf de copt
sare
Crema caramel:
1 cana zahar (200 ml)
1 cana apa
3 linguri faina
1 ou + 3 linguri zahar
125 g unt
300 ml frisca lichida
Ornat:
150 g nuca prajita si tocata


Blat: Am separat ouale, albusurile impreuna cu un praf de sare le-am mixat pana au prins consistenta. Treptat am adaugat zaharul si apa fierbinte, mixand la viteza maxima. Am adaugat apoi galbenusurile pe rand si treptat uleiul. Am scos mixerul si ajutandu-ma de o spatula am adaugat faina amestecata cu praful de copt, apoi nuca macinata. Am amestecat in compozitie de jos in sus pentru a nu se lasa. 
Am tapetat o tava (25-35cm) cu hartie de copt si am pus compozitia, niveland usor. Am dat lava la cuptorul preincalzit la 1750C pentru 30-40 minute, sau pana trece testul scobitorii.
Cand a fost gata, am scos tava si am lasat blatul sa se raceasca complet (eu l-am facut cu o zi inainte), apoi l-am taiat pe jumatate in inaltime, rezultand doua blaturi.
Crema: Zaharul l-am pus la caramelizat, fara insa a se arde, apoi am adaugat apa (cu grija sa nu m-a oparesc de la aburi) si am lasat pe foc pana s-a topit zaharul. Am lasat siropul sa se raceasca.
Intr-un vas care merge pe foc, am mixat oul impreuna cu cele 3 linguri de zahar, adaugand apoi faina si siropul de zahar racit. Vasul l-am pus pe foc si l-am lasat pana a prins consistenta unei budinci, amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca. Am dat vasul cu budinca de-oparte si am adaugat untul, amestecand pana s-a topit. Crema am lasat-o sa se raceasca. Se poate opri 3-4 linguri din crema ptr a orna prajitura, eu din pacate am uitat.
Intr-un bol am mixat frisca lichida pana incepe sa se intareasca, apoi am adaugat treptat din budinca de caramel, mixand mereu. A rezultat o crema pufoasa de caramel.
Nuca am pus-o intr-o tigaie si am prajit-o la foc mic cateva minute, am lasat-o sa se raceasca, apoi am tocat-o cu un cutit.
Pe un platou am pus primul blat, apoi am adaugat jumatate din crema, punem si a doua foaie si restul de crema, peste care am presarat nuca tocata. Deasupra se poate trasa dungi cu crema caramel, eu am uitat sa opresc crema.
Prajitura am dat-l la rece pana a doua zi, cand am portionat-o ajutandu-ma de un cutit trecut prin apa fierbinte de fiecare data.
Prajitura aceasta este absolut delicioasa!!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Un an bun,cu multe retete delicioase.
Olivia

Adina spunea...

Grozava prajitura, ador caramelul ! :)

maria mihalache spunea...

Arata minunat!

Rita Ilieș spunea...

Una din preferatele mele!��