
Piesa de rezistenta a fost tortul, pe care i l`am prezentat la prima ora.. sufland in lumanari direct in pat! :))) Asta da trezire, nu?! La Multi Ani, honey meu! Lov` yo` cel mai tare!
Si`acum sa va prezint piesa :)))) de rezistenta :P
Ingrediente:
Blat:
4 oua
250 g zahar
250 g faina
1 plic praf de copt
50ml apa
50ml ulei
1 esenta vanilie
1 mana nuca tocata
Ptr. insiropat:
3 linguri zahar
1 ceasca apa
Crema:
2 linguri pline cu faina
200 ml lapte
1 ou intreg
150 g zahar
4 plicuri zahar vanilat
1 praf sare
200 g unt
150 g margarina Rama
Glazura:
100 g margarina Rama
2 linguri zahar farin
3 linguri cacao cernuta
Blat: Am fiert apa si zaharul pana s`a topit zaharul si am obtinut un sirop. Am separate ouale, albusurile le`am batut spuma, iar cand s`a intarit am adaugat siropul. Am freacat galbenusurile cu uleiul si le`am adaugat compozitiei de albus cu sirop. Am adaugat vanilia, praful de copt stins cu otet, faina in ploaie si la final nuca toccata.
Compozitia am turnat`o intr`o forma rotunda, cu pereti detasabili, unsa cu ulei si tapetata bine cu faina (ea am pus si hartie pe fundul tavii). Am tinut`o la cuptor 30-40 de minute, la foc mic, pana a trecut testul scobitorii.
Cat blatul s`a racit am pregatit crema.
Crema: Am batut putin oul cu praful de sare, am adaugat zaharul, vanilia, faina in ploaie si laptele.
Am pus apoi la fiert la bain-marie pana se ingroasa bine, amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca. Dupa ce s-a racit, am freacat untul si margarina (pe care le`am adus la temperature camerei) si am adaugat treptat cate o lingura de crema in unt amestecand bine-bine.
Pentru insiropat tortul am caramelizat 3 linguri zahar, peste care am turnat cu cescuta de apa si am lasat sa se topeasca (am uitat sa fac poze). Am taiat tortul pe jumatate, l`am insiropat, apoi am pus un strat consistent de crema, pe care am intins`o cu cutitul. Am imbracat torul in restul de crema, si l`am bagat la rece pana am pregatit glazura.
Glazura: Am pus la topit, la bain-marie margarina. Cand aceasta s`a topit am adaugat zaharul farin si am amestecat bines a se topeasca. La urma am adaugat cacaoa. Am omogenizat bine fara a lasa compozitia sa fiarba.
Am lasat`o sa se raceasca, apoi am imbracat torul netezind cu lama cutitului.
N`am avut inspiratie ptr a "impodobi" tortul si de aceea am facut repede niste frisca pe care am colorat`o cu colorant alimentar albastru (ca doar nu`i faceam roz!) si... cu care am scris.. cu litere nu foarte egale :) un la multi ani ... mai adormit asa :))
Combinatia de blat cu nuca si crema de vanilie, impreuna cu blazura de ciocolata… ihmmm.. o bunatate!
8 comentarii:
Delicios tortul !La multi ani pentru jumatatea ta!pupici!
Arata foarte apetisant! La multi ani jumatatii tale, sa fiti fericiti! te pup
Multumesc Flory! Pupici si tie
Sar`mana mult Cristina! Multumesc la fel si voua. Pupici
mai , tu te-ai pus serios pe treaba !!!! super tortuletzul !!!
Sar`mana Pisicutz! Din pacate nu am timp decat in weekend sa fac chestii mai interesante... dar zilnic bucataresc... chestii banale si care se pot face rapid, dupa munca.. intre` niste vizite.. Stii tu cum e :) Pupici
A, si sa nu uit.. Va multumesc voua, celor care ma inspirati cu tot felul de minunatii!
asa este , trebaluim mereu si la munka si acasa , uneori ma prinde si ora 12( adica 24) facand poze la preparate :)))...
Trimiteți un comentariu