RSS

sâmbătă, 18 aprilie 2015

Pasca cu branza, stafide si ananas



In fiecare an de Paste, de pe masa noastra, printe alte bunatati pregatite din carne de miel, nu lipseste Pasca. De fiecare data incerc a alta varianta, desi in general noua ne place pasca sa aiba aluatul de cozonac, iar eu merg pe retata mamei de cozonac cu care nu dau gres niciodata. 
Pentru prima Pasca pe care am facut-o am pregatit branza dulce in casa, pentru ca in acea perioada locuiam in Danemarca si nu am gasit branza dulce clasica. Apoi am incercat Pasca fara aluat, extrem de delicioasa! Si pentru a satisface poftele consortului am facut si o Pasca cu aluat de cozonac.
Anul acesta in folosit acelasi aluat, de cozonac, doar ca am schimbat umplutura.. am folosit branza dulce de casa, stafide si elementul nou: ananas! A fost excelenta!!!

Ingrediente:
Aluat:
0,5 kg faina Baneasa 000
2 oua
125 g zahar
220 ml lapte dulce
10 g drojdie proaspata
½ lingurita sare
coaja rasa de lamaie
100 ml ulei ptr framantat
Umplutura:
1 kg branza dulce de vaca
1 plic budinca cu gust de vanilie
5 oua
100 g zahar pudra
stafide + 1 esenta rom
½ conserva ananas in compot SUNFOOD
Pentru uns:
1 ou mic
1 plic zahar vanilat


Toate ingredientele pentru aluat vor trebuie sa fie la temparatura camerei, asadar le-am scos cu cateva ore inainte.
Laptele, zaharul, sarea si coaja de lamaie le-am pus intr-un vas si am incalzit laptele pana s-a topit zaharul. Am lasat sa se raceasca pana a ajuns la o temperatura suportabila ptr deget.
Intr-un castronel am amestecat drojdia cu o lingurita de zahar si cateva linguri de lapte caldut. Am pus si un praf de faina si am lasat maia la crescut vre-o 15 minute.
Faina am cantarit-o (din pacate am constatat ca lipsesc cateva zeci de grame din pungile de faina sau alte alimente) si am cernut-o intr-un bol adanc. In faina am spart ouale si am amestecat; am adaugat maia si am continuat amestecarea; am turnat treptat si laptele caldut amestecand pana am obtinut un aluat legat, pe care am continuat sa-l framant cu mana. In functie de calitatea fainii se mai poate completa cu faina, dar la acest tip de faina ar trebui sa fie suficient.
Aluatul l-am framantat bine-bine timp de cca 30 minute, adaugand treptat uleiul, iar cand a capatat o consistenta elastica l-am pus la crescut intr-un castron adanc, pe care l-am acoperit cu o folie alimentara si l-am lasat la un loc ferit de curent pentru o ora.
Umplutura: stafidele le-am pus in apa calduta si esenta de ros si se lasa cel putin o ora la hidratat. Branza, ouale, zaharul, praful de budinca, stafidele scurse bine (stranse bine in pumn) si bucatile de ananas scurse si taiate marunt, le-am amestecat bine pe toate.
Cand aluatul si-a dublat volumul l-am pus pe masa unsa si l-am impartit in 2 parti - 1 parte cam 2/3 din aluat, pe care l-am intins cu sucitorul si l-am pus intr-o forma rotunde unsa si tapetata cu hartie de copt, lasand putin aluat peste marginile formei. Cealalta parte – 1/3, am impartit-o in 3 bucati, din care am facut 3 suluri pe care le-am impletit.
Peste aluatul din forma am pus crema de branza, am adus aluat de pe margine, iar peste el am pus snurul impletit de aluat. Am lasat la crescut cca 30 minute, apoi am dat la cuptorul preincalzit pentru o ora la 1800C.
Cu 10 minute inainte am scos forma si am uns pasca cu un ou amestecat cu un plic de zahar vanilat.
Am scos pasca din cuptor si am lasat-o in forma pana la racire completa, apoi am scos din forma si am portionat-o.
 Sa aveti pofta!!!

2 comentarii:

TeoBucatar spunea...

o bunatate! Pup draga Simona!

Maria Udrea spunea...

Ce bunatate si ce aspect placut are!
Seara faina!