RSS

miercuri, 13 martie 2013

Trufe de branza



Un aperitiv tare de efect si foarte delicios. Sa nu mai spun ca aceste bilute pot fi "tavalite" prin multe alte condimente sau amestecuri de seminte... Va puteti pune imaginatia la lucru! :)
  

Ingrediente:
500 g branza de burduf
2 linguri smantana acra
marar uscat
boia dulce

luni, 11 martie 2013

Pui manastiresc

Dupa ce am poftit, si am tot poftit... Mai intai la Gaby, apoi la Laurici.. si n-am mai rezistat dom`le! Cat de bun este.. mm... cum sa zic.. este ceva de care nu te saturi!
Din pacate pozele nu-s tocmai reusit, sper sa le refac. 

Ingrediente:

6 bucati mici pulpe superioare pui
1 ceapa
7 ciuperci champignon
100 ml vin alb
5 catei usturoi
200 ml smantana
sare
piper
boia iute
cimbru
1 mana patrunjel tocat

sâmbătă, 9 martie 2013

Mucenici moldovenesti



Pana anul asta n-am facut niciodata mucenici moldovenesti... pe care de altfel i-am descoperit acum vre-o 10 ani, cand mi-a adus vecina Maricica de origine din Vatra Dornei :)
Dar cum vecina s-a cam mutat inapoi la Moldova, iar pe barbatul meu l-a luat pofta tocmai aseara tarziu, azi dimineata, la prima ora m-am apucat de treaba. M-am uitat pe ici, pe colo, si-am vazut ca se foloseste aluat de cozonac, si cum fiecare are o reteta de suflet, asa si eu am reteta mamei, cu care nu dau niciodata gres.  Restul, am improvizat, si au iesit absolut deliciosi!!!
Si uite asa barbatul meu a sarbatorit Sfintii Mucenici cu vin rosu (sper totusi sa nu fie 40 de pahare :P) si mucenici moldovenesti!
Dar cum luna aceasta Paula de la Enjoy Dessert - gazda provocarii "Dulce Romanie", ne-a dat ca tema nuca, trimit un mucenic direct la ea! :)

Ingrediente:
1 kg faina alba de grau
4 oua de gaina mai micute
250 g zahar
500 ml lapte dulce de vaca
25 g drojdie proaspata
1 lingurita sare
coaja rasa de la o portocala
150-200 ml ulei

1 galbenus de ou
3 linguri lapte dulce
1 plic zahar vanilat

Sirop:
350 g zahar
500 ml apa
2 plicuri zahar vanilat
2 esente vanilie

Ptr. uns:
3 linguri miere calduta
nuca macinata
1 lingurita scortisoara

vineri, 8 martie 2013

La Multi Ani, Mama!!!

De ziua ta, mamico,
In dar ti-am adus inima
si crede-ma, mamico,
Un dar mai frumos nu se putea.

Am vrut sa-ti culeg o floare,
Un mic ghiocel frumos,
Dar pana la urma moare
Si cui e de folos?

Am vrut sa-ti culeg stelute,
Sa-ti fac un frumos colier,
Dar cine nu stie oare
Ca in zori stelutele pier?

Am vrut sa-ti culeg o raza
De soare, sa-ti prind in par,
Dar tu stralucesti mai tare
De dragoste si dor



La Multi Ani tuturor mamelor, a femeilor si a domnisoarelor! :)
O primavara superba ca voi, va doresc! 

miercuri, 6 martie 2013

Kringel Estonian

Dupa cum stiti suntem mari iubitori de aluaturi dulci! De cand am vazut colacelul asta mi-am tot propus sa-l fac... si am tot amanat pana intr-o seara cand al meu a vrut ceva bun .. "da` nu stiu ce".
Cat de bun a fost? Pai... sa zicem ca n-a mai ramas decat un coltisor ptr a doua zi.. :)
Colacelul l-am vazut pe multe bloguri, al lui Mitinita, al lui Miha, dar ca sursa de inspiratie am folosit reteta lui Gaby. Multumesc ptr reteta!!


Ingrediente:
300 g faina alba
20 g drojdie proaspata
200 ml lapte cald
1 ou
50 g unt
3 linguri zahar
sare
ptr uns:
70 g unt
4 linguri zahar
1 lingura scortisoara
1 lingura cacao

duminică, 3 martie 2013

Sunca fiarta in zeama de varza

Stiu ca nu se propie Craciunul, dar... abia acum am reusit sa fac poze la bunatatea asta!
Sunt mare fan sunca... in orice varianta! As manca zilnic, daca silueta mi-ar permite :) Dintre toate variantele de pregatire a suncii, cel mai tare imi place afumata, dupa cum o face mama, si fiarta in zeama de varza, dupa cum o face soacra.

Ingrediente:
o bucata sunca porc proaspata
cca 1 litru zeama de varza
cimbru
fulgi de ardei iute
foi de dafin
boia dulce
5-6 catei usturoi

joi, 28 februarie 2013

Ciocolata de casa cu alune de padure

Ca de obicei sunt in intarziere! :) Luna asta, la Provocarea secreta, initiata de Ama si gazduita luna asta de Diana, am avut de rasfoit un blog tare drag mie - Enjoy Dessert, atat el cat si stapana lui, Paula! Sa mai spun ca am re-poftit la fiecare preparat?! Le-as fi facut pe toate.. dar pana la urma am selectat cateva.. am pregatit ingredientele.. si intr-un final, binenteles, ca m-as sucit iar! :))
Presata de timp, am ales pana la urma sa fac ciocolata de casa, o bunatate de bunatate!!

Ingrediente:
100 ml apa
180 gr zahar
120 gr unt
270 gr lapte praf
50 gr cacao
50 gr alune de padure tocate

luni, 25 februarie 2013

Rotolo di ricotta e spinaci

Asa cum am spus, incerc pe cat posibil sa nu lipsesc de la provocarea "Bucatarul curajos"! Proiect initiat de draga noastra Ama, si unde sunteti asteptati toti cei interesati. 
Luna aceasta am avut la dulce - Brownie cu menta, propusa de Johanna, iar la sarat, Angela de la Deliciou Flavours ne-a dat ca tema, o bunatate numita Rotolo di ricotta e spinaci.

Ingrediente:
Aluat:
200 g faina
2 oua
1 praf de sare
putina apa

Umplutura:
500 g ricotta
200 g spanac congelat
1 ceapa mica
1 ou
50 g parmezan
busuioc uscat
nucsoara macinata
sare
piper
fulgi de ardei uscat
ulei

Sos:
100 g unt
50 g parmezan
salvie uscata

vineri, 22 februarie 2013

Sandwish simplu cu cascaval afumat si salam spaniol

Cate un sandwich ptr fiecare! Ca doar maine e weekend, nu?! :)

Ingrediente:

1 chifla cu seminte
cascaval afumat Delaco
salam spaniol cu piper
castravete


miercuri, 20 februarie 2013

Brownie cu menta

Tare mult imi plac provocarile... Din pacate timpul asta, bata-l vina, nu prea imi mai ajunge, dar.. nu ma las!! Astazi este ziua cea mare.. ziua in care Bucatarul Curajos isi face debutul si pe blogul meu :) Luna trecuta m-am incurcat in incurcaturi si.. am lipsit, dar promit ca nu mai fac! :)
Pentru ziua de azi am de postat dulcele propus de Ioana, si anume Brownie cu menta. Cat de bun a fost... mmm.. hai sa zicem ca abia am reusit sa fac pozele, care nu-s deloc reusit, dar altele n-am mai avut din ce sa fac si nici timp de o noua tura n-am avut!

Ingrediente:
170 g unt
150 g ciocolata 52% cacao
2 oua
200 g zahar brun
3 linguri whisky
1 lingura menta uscata
150 g faina
1/2 lingurita praf de copt
pentru sos:
40 g ciocolata 52% cacao
40 ml smantana lichida


duminică, 17 februarie 2013

Omleta cu legume si carne de porc

Pe principiul "nimic nu se pierde totul se transforma" am pregatit o omleta cu... ce a ramas de la o cina delicioasa, si anume de la pulpa de porc la cuptor cu legume sotate.
Noua ne-a placut foarte tare omletica!

Ingrediente:

100 g carne de porc la cuptor
3 linguri legume sotate
2 oua
ulei de masline
sare
piper
fulgi de ardei iute
rosii cherry

joi, 14 februarie 2013

Salata de fructe


Azi este Valentine's Day! O zi ca oricare alta ptr noi, ptr ca iubirea trebuie aratata si simtita in fiecare zi!!
Dar cum ziua trebuie sarbatorita cu ceva.. dulce, eu am ales o salata de fructe cu frisca, o bunatate!!!


Ingrediente:

1 jumatate de ananas copt
3 kiwi
2 mandarine
1 portocala
visine din compot
3 linguri whisky
frisca batuta

duminică, 10 februarie 2013

Pulpa de porc la cuptor, cu legume sotate

E iarna... deci este perioada in care porcul este foarte des intalnit in farfuriile noastre. De data asta m-am inspirat de la Sara & Miki, si am adus culorile in farfuriile noastre! O bunatate a fost!!!
Multumesc Sara & Miki!!!


Ingrediente:
500 g pulpa de porc
1 lingurita mustar
rozmarin pulbere
sare de mare
piper
ulei de masline
5 catei usturoi
100 ml vin spumant
felii de slanina afumata
50 g unt
Garnitura:
legume mexicane congelate
mazare congelata
fasole verde congelata
rosii cherry

joi, 7 februarie 2013

Pastrama de vitel in sos de rosii si ardei


Dupa cum v-am spus de ceva timp incercam sa folosim numai produse din gospodaria socrilor sau de la bunici. Si cum in fiecare an se sacrifica cate un vitel, am prins gustul carnii de vitel condimentata si afumata. Un fel de pastrama de oaie :) 
De data asta am pregatit-o la cuptor, cu sos de rosii. Foarte buna o iesit!!

Ingrediente:

cca 1 kg carne de vitel condimentata si afumata
200 ml suc de rosii facut in casa
150 ml pasta de ardei facut in casa
2 capatani mici de usturoi
ulei

miercuri, 6 februarie 2013

Sandwish cald cu cascaval si sunca presata

Va las ceva bun pentru maine dimineata! :)

Ingrediente
1 bucata chifla
7-8 felii micute cascaval Delaco
2 felii sunca presata
cateva fasii ardei gras galben
5 masline umplute cu ardei
ulei de masline aromat cu ardei iute