RSS

duminică, 23 octombrie 2011

Paine de casa

V`am mai spus ca foarte greu gasim o paine care se ne placa.. si din acest motiv, si nu numai, eu nu prea mananc paine. Si ptr ca suntem fitosi.. binenteles ca nu ne lipseste masine de facut paine. Din pacate are un mare inconvenient: dureaza foarte mult.
Zilele trecute am luat blogurile la "mana" cautand o noua reteta de paine ptr masine... si am dat de reteta de paine de pe blogul Retetele Mamei si, desi nu era ptr masina, mi`a placut atat de tare incat astazi m`am pus pe framantat paine, prima oara in viata mea :)) ca na.. nu mereu munca`i doar ptr masini! :P
Sa ma prezint ce am prestat:

Ingrediente:
400 g faina
200 ml apa
12,5 g drojdie proaspata (1/2 pachetel)
2 lingurite zahar
1 lingurita sare
4 linguri ulei
ulei de masline ptr uns tava


Apa am incalzit`o putin. Drojdia am amestecat`o cu zaharul si am omogenizat pana drojdia s`a inmuiat, iar zaharul s`a topit. Am adaugat un pic de apa calduta.
Faina am amestecat`o cu apa, turnand cate putin si amestecand cu o lingura de lemn.
Am adaugat sarea si am amestecat.
Uleiul l`am omogenizat treptat.
Am adaugat si drojdia si am framantat cca 10 minute.
Am acoperit vasul in care am framantat, cu o folie si am lasat la crescut 30 min.
Cand aluatul si`a dublat volumul...
am pus aluatul intr`o tava tapetata cu hartie de copt si unsa bine cu ulei de masline.
Am mai lasat la crescut 20 min.
Cand aluatul a crescut l`am udat cu apa si am presarat faina.
Apoi am dat la cuptorul preincalzit ptr 45 min, la 200 grade.
Ptr ca noua ne place mai rumena... iar painica nu se rumenise suficient, am pornit grillul si am lasat cateva minute pana la prins o culoare frumoasa.
Ptr a se pastra frageda, am infasurat painica intr`un prosop.
Painica a iesit foarte buna... cu crusta crocanta si foarte moale si gustoasa! Desi trebuia sa aiba o forma .. ca de cozonac.. a iesit cam ca o para.. dar gustoasa!
V`o recomand cu caldura si multumesc ptr reteta!

9 comentarii:

ghiocel07 spunea...

Vrei parerea unui "specialist"? Minunat ti-a iesit. Incearca si pune coca intr-o tava de chec si are forma perfecte. Ma bucur ca ti-a placut si sigur o sa mai faci. O sa incerc si eu cu drojdie proaspata, dar de cate ori ma trezesc ca vreau sa fac painica nu am in casa decat uscata. O duminica frumoasa iti doresc.

Simona spunea...

Ghiocel, Sar`mana de reteta si de sfaturi. Sigur voi mai face aceasta painica ptr ca ne`a placut foarte tare. Te pup

DiaMar bucataria galbena spunea...

Eu painea numai in casa o fac.Am postat doar o reteta pana acum dar urmeaza.Painica ta a iesit tare frumoasa si sigur buna.Pupici!

Simona spunea...

DiaMar, si eu fac paine in casa, din pacate doar in weekend, ptr ca asa cum am spus dureaza mult operatiunea la masina :) Mercic, te pup

Cristina spunea...

Cea mai buna este painea de casa! si nu neaparat la masina, se face usor de mana!

Simona spunea...

Cristina, ptr mine este prima oara cand fac "la mana", dar promit c`o sa repet figura! Te pup

TeoBucatar spunea...

Simona,de 5 zile ma chinui sa intru in comentariile tale si nu pot!Vezi ce se intampla ca se incarca foarte greu,in special reteta zilei.Frumoasa painica ai facut!Pupici!

Anonim spunea...

super ti-a iesit ;) si eu ador painica facuta in casa!!!

Simona spunea...

Teo, ai incercat cu mozilla?! Am verificat de pe mai multe pc`uri.. si a mers cu mozilla.. Voi incerca in weekend sa modific iar cate ceva pe aici... Te pup si mercic ptr ca m`ai informat!
Adinutza, mercic mult. Te pup