Probabil am spus de mai multe ori ca ne plac foarte mult aluaturile dulci... si in mod special cozonacii. Si i-am facut sub multe forme si umpluturi... De data asta am incercat o varianta mai... de oras asa :))) Si daca tot e un cozonac fitos, am zis sa-i si dau o forma mai de sarbatoare asa, si l-am facut floricele! Aspectul ca aspectul, dar sa fi vazut ce aroma.. ce miroase... Mmmm..
Reteta asta se incadreaza perfect ptr Provocarea lunii Februarie, a carei gazda este Violeta si al ei blog, pe care nu trebuie sa-l ratati! O reteta cu dragoste si drojdie! :)
Sa trecem la treaba!
Ingrediente:
500
g faina alba tip 650
1
ou
225
ml lapte
3
linguri zahar pudra
1
plic drojdie uscata
1
praf de sare
50
g unt topit ptr aluat
50
g unt topit ptr umplutura si uns tavile
100
g stafide
3
linguri zahar brun
scortisoara
Ptr.
sirop:
sucul
a 3 mandarine
3
linguri rase zahar pudra
Ptr.
uns:
1
ou
2
linguri lapte
Mai
intai am pregatit stafidele, punandu-le in apa calda si o sticluta de esenta de
rom. Dupa cca 1 ora le-am scos si le-am pus intr-o strecuratoare.
Laptele
l-am pus la incalzit, fara insa a fierbe, adaugand si cele 3 linguri de zahar
pudra, amestecand pana s-a topit zaharul de tot.
Faina
am cernut-o si am amestecat-o cu drojdia uscata. Am adaugat laptele racit
aproape de tot si oul intreg, si am amestecat bine cu o lingura de lemn. Am pus
si un praf de sare si untul (50g) topit si racit.
Am inceput sa framant
usor cu mana, incorporand tot untul. Framantatul a durat cca 10 min.
Am pus bila de aluat intr-un vas acoperit cu folie alimentara, si am lasat la dospit intr-un loc caldut 1 ora.
Am pus bila de aluat intr-un vas acoperit cu folie alimentara, si am lasat la dospit intr-un loc caldut 1 ora.
Cand
aluatul si-a triplat volumul...l-am pus pe masa infainata si am intins cu
sucitorul o foaie patrata de cca 40 cm. Foaia am uns-o cu restul de unt topit,
zaharul brun, am presarat stafidele scurse si scortisoara. Am rulat strans
foaia, apoi am taiat in 6 bucati egale.
Am asezat rulourile cate 3 in fiecare tava (unsa cu unt topit si le-am tapetat cu hartie de copt, unsa si aceasta cu unt), am acoperit tavile cu folie alimentara si am mai lasat la crescut 1 ora.
Cand
floricelele au crescut frumos... le-am uns cu amestecul facut din un ou si 2
linguri lapte si le-am dat la cuptorul preincalzit, ptr 30 minute, sau pana se
rumenesc frumos.
Cat
cozonaceii stau la cuptor, am pregatit siropul: am stors sucul de la 3
mandarine si l-am pus intr-un ibric, adaugand si zaharul pudra. Lasam pe foc
pana amestecul s-a ingrosat ca un sirop.
Cate un "trandafir" ptr fiecare!
Pofta buna!!
24 comentarii:
Deliciosi cozonaceii!!!Mi-ai facut pofta!Trebuie sa fac neaparat:))Pup!
Sunt o nebunie cu scortisoara! Si la gust si la miros! Pupici
Arata minunat si deja imi imaginez si gustul acela de scortisoara~ Yummmyyy!
Te pup!
Ce buni trebuie sa fie cu sosul de mandarine deasupra. Pup1
Am ajuns si eu :)dupa miros cred hi,hi. Ce minunati colacei, aromati si insiropati! demni de provacare !
pupici
Foarte faini cozonacei ai facut! Ne dai si noua? :) Pupici
Ce frumosi sunt!!!Dar cat de buni trebuie sa fie siropati asa?Pupici!
Super ti-au iesit! Pup
Ce frumosi ti-au iesit! Imi plac!
Tare buni!!!
Chiar o nebunie! Pupici dulci
Sosul si scortisoara au fost farmecul! Pup
Multumesc Lia! Te pup dulce
Binenteles ca va dau! :) Pupici
Cat m-am lins pe degete... :)) Te pup
Multumesc Cristina. Te pup
Multumesc! Te servesc cu o portie virtuala! Pupici
Multumesc!
Absolut minunati cozonaceii!multumesc tare mult pentru participare!
O bunatate de cozonac.Pupicei!
Multumesc eu ptr gazduire! Pupici si bafta!
Mercic Mihaela! Te pup
Foarte,foarte bun!!!Arata si tare bine!
Multumesc! Bine ai venit!
Trimiteți un comentariu