Si ca sa va spun un mic secret, pana la urma si eu sunt un fel de ciobanita, ca doar avem suficiente oi cat sa facem o tarla! :)) Dar sa nu ma puteti la muls, ca nu merge, da?!
Dar sa revenim la reteta noastra.. pentru care m-am inspirat de la prietenul nostru Tudorica (cea mai buna branza, si cel mai bun miel la ceaun el le face!!), si tot de la el am si zerul, desi balmosul se face cu jintuiala, zerul mana a doua cum s-ar zice. Pentru cine nu stie zerul care rezulta de la pregatitul branzei, se mai da intr-un clocot si rezulta urda, iar ceea ce ramane de la strecuratul urdei este jintuiala. Deci, eu n-am avut jintuiala, ci zer, foarte bun si ala! Ca o modificare la reteta, Tudorica bate ouale in branza sau le pune deasupra si pune capac ceaunului, eu am preferat sa transfer intr-un vas de lut, sa pun ouale deasupra si sa dau vasul la cuptor! Bineteles am folosit oua sanatoase de prepelita.
Cred ca aceasta reteta se incadreaza perfect in provocarea Traditie si gastronomie romaneasca, proiect initiat de Gina, care va invita la un concurs pentru cititorii, unde aveti posibilitatea de a castiga oua de prepelita proaspete si sanatoase de la Microferma de prepelite de la Fundeni.
Ingrediente:
zer de oaie
malai
branza vechie sarata de oaie
cas proaspat de oaie
carnat afumat de porc
smantana grasa
oua de prepelita
Cantitatile nu le-am precizat pentru ca fiecare face cat considera.
Zerul l-am pus intr-un tuci si l-am lasat sa se infierbante, atunci
cand am adaugat malaiul, atat cat sa iasa o mamaliga putin moale, dar nu sa
curga. Cand malaiul a fiert, am adaugat ambele tipuri de branza sfaramate si am
amestecat bine, bine, apoi am pus carnatul si smantana. Am amestecat bine pana branza si smantana s-au topit. Daca este cazul, se mai adauga sare.
Intr-un vas de ceramica, pe care l-am uns cu
putin ulei am pus amestecul de mamaliga, deasupra am spar oua de prepelita, si
am dat vasul la cuptor.
Mie imi plac ouale mai facute, asa ca, fiecare il lasa
cat vrea.
Sa aveti pofta!!!
5 comentarii:
Doamne Simona cum poate sa arate balmosul tau ! Ti se face foame chiar daca ai mancat !Exceptional
Sa-ti spun un secret ? Am fost la stana si mai am in congelator 2 sticle cu jintuiala !
Pe la noi nu se pune in balmos carnati si oua, se manaca alaturi de o salata, muraturi sau lapte prins.....
Simona , de 100 de ani imi doresc sa mananc asa ceva ... macar unul improvizat , daca nu cel adevarat . Mi-ai facut o pofta de m-ai ucis :) .Daca n-am nici zer si nici jintuiala , pot folosi lapte sau smantana ? Ms frumos !
Wooow, ce minunatie! Arata intr-un mare fel!!! Si mi-ai facut o poftaaa...
ce pofta mi-ai facut!!!
@Sidy, am vazut ca reteta cel mai des intalnita este cea doar cu jintuiala, malai, branza. Eu reteta asta am furat-o de la prietenul nostru care-i cioban, si care in mare mi-a zis cam ce pune el in balmos, deci, nu stiu cat de autentica este, de aia am si spu "un fel de" :) Tot de la el am luat si zerul, din pacate el nu face mereu urda, deci n-are jintuiala, prefera sa dea zerul la porci :) Pup cu drag
@Diana, n-as sti sa-ti raspund, ptr ca si eu am asteptat ceva sa fac rost de zer.. Dar cred ca ar merge si laptele, de ce nu?! Nu pierzi nimic daca incerci, intr-o cantitate mai mica. Multumesc de vizita si comentariu!
@Danutza, imi pare rau ca ti-am facut pofta :) dar te invit macar virtual la masa! Pupici
@Cristina, te invit la masa!!! Sau iti recomand un cioban bun si curat! :) Pupici
Trimiteți un comentariu