marți, 10 aprilie 2012

Paine cu sana

Oare ce nu am mai postat eu de mult?! Ati ghicit! O painica!! De data asta vin cu o varianta noua, absolut delicioasa!!

Ingrediente:
500 g faina
7 g drojdie uscata
150 ml sana
200 ml apa
2 linguri ulei de masline
2 lingurite sare
Faina am pus-o intr-un vas, iar in mijlocul ei am adaugat drojdia uscata. Am amestecat bine, apoi am adaugat sana, continuand sa amestec. Am pus si sarea, iar apoi treptat apa calduta. La urma am adaugat uleiul, framantand bine-bine cca 15 minute, pana ce aluatul devine elastic. Daca mai este nevoie mai adaugati putina faina, cate o lingura treptat.
Bila formata am pus-o intr-un vas pe care l-am acoperit cu un servet umed, si l-am lasat la dospit 1 ora jumatate, intr-un loc caldut si ferit de curent.
Cand aluatul si-a dublat volumul, l-am rasturnat pe masa infainata si i-am dat forma, apoi am pus-o intr-o tava si am mai lasat cca 30 minute la crescut.
In acest moment am pornit si cuptorul la 220 grade. Dupa cele 30 de minute am deschis usa cuptorului si am turnat in tava de jos o cescuta cu apa, apoi am inchis usa foarte rapid.
Cu ajutorul unei lame am crestat suprafata painii, fara a apasa prea tare.
Am redus temperatura cuptorului la 200 grade si am bagat rapid painica in cuptor, unde am copt-o 45-50 minute.
A iesit foarte pufoasa, cu o crusta frumoasa!
A mers de minune unsa cu miere, dar si cu o ciorbita de perisoare!

21 de comentarii:

  1. Super! Asta e ca cea irish aproape. vreau si eu sa degust, mai ai ? ;) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. M-ai atras cu mirosul! Ce bine arata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce grasuna este si ce bine arata:) O mananc din priviri ...yum!! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce crescuta si pufoasa ti-a iesit. Asi rupe si eu un colt de paine. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. E perfecta pentru gustul meu si arata minunat!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Antonina, n-a mai ramas nimic din asta... dar ptr tine mai framant una!! :) Pup
    @Fancy, cred ca asta-i farmecul painii... mirosul din bucatarie! :) Pupici
    @Danutza, buna si grasa si usor de facut :) Pup
    @Mihaela, ma bucur ca-ti place. Pupici
    @Sara&Miki, serviti cu placere! Va pup
    @Flory, sar`mana. Pup dulce

    RăspundețiȘtergere
  7. gata am salvat-o :) cum prima ocazie o incerc neaparat!!arata bestial!!Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce painica frumusica si buna ai facut....La reteta mea clasica am inlocuit uleiul cu lapte si iasa mult mai bina. Trebuie s-a execut si varianta aceasta. Te pup, draga mea.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Fantezie, astept sa vad postarea! Pupici
    @Ghiocela, am facut si cu lapte, dar eu am inlocuit la reteta d-voastra, apa cu laptele. A iesit super buna! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  10. Cred ca a fost delicioasa pâinica ta!!!
    Oare pot sa o fac in masina de paine??? ca nu am rabdare sa framant aluatul...
    Super reteta...

    RăspundețiȘtergere
  11. Perfecta painica ta ,Simona!!!!Felicitari! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  12. @Alex, nu vad de ce nu ar merge si la masina. Doar ca va trebuie sa pui ingredientele conform indicatiilor masinii, de obicei mai intai cele lichide apoi cele solide. Cred totusi ca va avea alt gust coapta in cuptor.. deci poti framanta la masina si coace la cuptor! Pupici
    @Maria, multumesc! Te pup
    @Maya, sar`mana! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte frumoasa, pufoasa si delicioasa!!!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  14. O pufosenie painica ta!! Sarbatori fericite! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  15. @Licuta, multumesc! Pupici
    @Adela, mercic! Sarbatori fericite si tie! Pup
    @Cristina, un colt este al tau! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  16. Tava cu apa o lasi pe parcursul coacerii in cuptor?

    RăspundețiȘtergere
  17. CE VREA SA ZICA !150 ml sana ? CE ESTE SANA..PAINEA ARATA FOARTE BINE SI CRED CA E LA FEL DE BUNA..BRAVO

    RăspundețiȘtergere