Salata pe care urmează să v-o prezint este de la mătuşa mea Doina, verişoara mamei, care o are de la .. o rudă.. Ştiţi cum se transmit reţetele!
La salata asta am avut o participare mai mare.. adică eu cu munca de jos - tocatul, că cică aşa se învaţă! :)))
Ingrediente:
1 kg morcovi
1 kg ceapă
1 kg ardei gras
2 kg gogoşari
1 kg gogonele
1 telină mărişoară
300 ml oţet
250 g zahăr
2 linguri sare
300 g muştar de Tecuci
750 ml ulei
Am spălat bine toate legumele, am curaţat morcovii, ţelina şi ceapa, iar ardeii şi gogoşarii i-am curăţat de seminţe.
Pentru tocat-tăiat am folosit toate ustensilele din casă pâna ne-am hotârât cam cum ar trebui să arate.. ptr ca legumele nu trebuiesc tăiate nici prea mic, nici prea mare. Şi am dat prin răzătoare separat, morcovii, ceapa, gogonelele şi ţelina bastonaşe, iar ardeii şi gogoşarii i-am tocat fâşii subţirele, de cca 2 cm lungime.
Oţetul se amestecă cu zahărul şi sarea, şi se pune la foc până se leagă. Se adaugă morcovul şi ţelina rase şi se lasă câteva minute pâne se înmoaie puţin.
Se adauga ceapa si gogonelele şi se lasă şi acestea puşin la înnăbuşit.
La final se pun şi ardeii şi gogoşarii şi se lasă la foc mic 20 minute.
Se pregăteşte o maioneză din 300 g muştar şi 750 ml ulei.. cu mare grijă că la mine s-a tăiat o dată!
Am amestecat maioneza cu legumele înnăbuşite, oprind 1/4 din cantitatea de maioneză.
Amestecul de legume le-am pus în borcane, iar deasupra am pus câte o linguriţă de maioneză, iar borcanele le-am pus la sterilizat 10 minute.
Se aşează cu grijă în cămară şi... se mănâncă cu mare poftă!
Cam asa arată când se desface borcanul..
Probabil vă întrebaţi ce gust are? Dulceaţa şi aromele legumelor, se combină perfect cu iuţeala dulceagă a muştarului.
Pofta buna!
Faceam si eu ceva de acest gen dar fara mustar.Cred ca e mai gustoasa asa!
RăspundețiȘtergereUn borcanel este al meu.Nu am mai facut demult,dar stiu ca este buna.O zi minunata.
RăspundețiȘtergereTeo, este primul an in care a facut si mama, deci prima oara cand mananc. Este gustoasa, dar sunt curioasa si de varianta fara maioneza de mustar. Pupici
RăspundețiȘtergereMihaela, cu drag iti ofer unul! Te pup
e interesanta varianta cu mustar ;) , si noi facem , dar fara !!!
RăspundețiȘtergereAdinuta, eu pana anul asta n-am mancat!
RăspundețiȘtergereeste super buna liliana
RăspundețiȘtergere@Liliana, asa este! Este foarte buna!
RăspundețiȘtergeremultumesc mult,sant cam 15 ani ca nu am mai facut aceasta salata,reteta era fara mustar ,spre rusinea mea,am uitat ingredientele dar nu gustul....si nici modul de preparare,acum am facut dulceata de ardei iuti,si dulceata de ceapa rosie,amandoua pentru branzeturi,bune!!!!!!!CUM AM UN PIC DE TIMP MA DEDIC EXCLUSIV ACESTEI RETETE...INCA O DATA MULTUMESC
RăspundețiȘtergereEu nu pun ceapă si după ce gata pun uleiu le amestec si imediat torn si mustăți si apoi le amestec pe toate nu mai fac maioneza si este super asa
RăspundețiȘtergere