vineri, 25 septembrie 2015

Zacusca de dovlecel cu vinete

Anul asta a fost pentru prima oara cand am facut singura zacusca.. Nu ca n-as fi vrut sa fac si inainte, dar stiti cum sunt mamele.. sa faca ele.. :) Mama ma aprovizioneaza cu zacusca de vinete si ciuperci. Eu am incercat mai intai zacusca de dovlecel, iar tura a doua am adaugat si niste vinete, si asa a rezultat o delicioasa zacusa de dovlecel cu vinete! Sper sa mai am timp sa mai fac zacusca si in alte variante.. am deja lista deschisa :)
Cu aceasta reteta particip la provocarea "Traditie si gastronomie romaneasca" gazduita luna aceasta de d-na Liliana Toma.


Ingrediente:
1,4 kg dovlecel curatat
2 vinete
5 ardei capia
7 cepe marisoare
5 morcovi
7 rosii mari
ulei
sare
piper
3 foi dafin


Dovleceii i-am curatat de coaja si de seminte, i-am taiat cubulete si i-am pus la fiert in apa cu sare.
Cand au fost gata, i-am lasat la scurs intr-o strecuratoare, apoi i-am pasat.
Vinetele le-am copt, le-am curatat si le-am lasat sa se scurga bine, apoi le-am tocat.
Ardeii i-am copt, i-am curatat de coaja, seminte si cotoare si i-am tocat marunt.
Rosiile le-am oparit, apoi le-am curatat de coaja si cotoare si le-am pasat in blander.
Ceapa am curatat-o si tocat-o, morcovul l-am curatat si l-am dat prin razatoare.
Intr-un vas (de tuci) am pus la calit in ulei ceapa, iar cand s-a inmuiat am adaugat morcovul. Am lasat sa se caleasca si acesta, apoi am adaugat dovlecelul pasat, ardeiul tocat si vinetele tocate si am lasat sa fiarba cca 15 minute, apoi am adaugat si rosiile. Am condimentat cu sare, piper si am adaugat si foile de dafin si am lasat sa fiarba cca o ora jumatate, amestecand destul de des pentru a nu se lipi. Cand uleiul a inceput sa se ridice la suprafata, inseamna ca zacusca este gata. In acest punct eu am bagat blanderul vertical si am pasat legumele aproape in totalitate, pastrand totusi cateva bucati intregi pentru aspect.
Zacusca fierbinte am pus-o in borcane caldute, spalate si sterilizate in prealabil, iar borcanele umplute le-am dat la cuptor pentru jumatate de ora. Cand a fost gata, am adaugat cate o lingura de ulei deasupra, am capsat cu capace curate si am lasat borcanele sa se raceasca treptat in patura. 
A doua zi, cand s-au recit, le-am depozitat in camara.
Va poftesc la zacusca!

Un comentariu: