Multumesc Licuta Marin ptr inspiratie.
Ingrediente:
1 litru lapte dulce
8 oua
1 lingura faina
7 linguri zahar
1 esenta vanilie
5 linguri zahar ptr ars
Blat:
4 oua
120 g faina
120 g zahar
½ plic praf copt
Decor:
½ borcan dulceata de afine
300 ml frisca lichida
1 plic praf de budinca de vanilie
Mai intai am pregatit crema de zahar ars. Am fiert laptele si l-am
lasat sa se raceasca putin, apoi am pus esenta de vanilie. Ouale le-am batut cu
cele 7 linguri de zahar, apoi am adaugat faina si treptat laptele racit, amestecand
usor.
Intr-o cratita de 3 litri am pus la caramelizat cele 5 linguri de zahar,
fara insa a lasa sa se arda. Cand zaharul s-a optit si dat cratita de-oparte si
am invartit pentru a „unge” peretii cu zahar caramelizat.
In vasul caramelizat am turnat amestecul de lapte si oua si am dat la
cuptorul preincalzit, pe baie de apa (cratita am pus-o intr-o alta cratita cu
apa) pentru cca 30-40 minute. Crema trebuie sa fie bine inchegata.
Blat: ouale le-am batut impreuna cu zaharul cca 10 minute, pana si-au
triplat volumul. Treptat am pus faina cernuta si amestecata cu praful de copt
si am amestecat cu o spatula de jos in sus pentru a nu se lasa.
Cand crema de zahar ars a fost gata, am pus deasupra dulceata de afine,
apoi compozitia de blat. Am completat vasul in care a fost cratita cu apa
fierbinte, si am dat din nou la cuptor, tot pe baie de apa, pentru cca 1 ora.
Blatul trebuie sa fie copt, usor rumenit si trece testul scobitorii.
Cand a fost gata, am scos vasul din cuptor si l-am lasat de seara pana
dimineata pentru a se raci.
Cu ajutorul unui cutit cu lama subtire, am trecut pe toata marginea
torului, apoi am pus un platou deasupra cratitei si am rasturnat cu o miscare
brusca. Am lasat cratita deasupra tortului pana seara (se lasa minim 1-2 ore)
pentru a se insiropa bine blatul cu siropul de zahar ars.
Am scos cratita si am ornat tortul cu frisca batuta cu 1 plic de praf
de budinca de vanilie. Am ornat cu inimioare de zahar si am lasat tortul la
rece cca 30 minute, apoi l-am portionat.
O portie virtuala pentru fiecare!
La multi ani si aici!
RăspundețiȘtergereTare as servi o portie din tortul tau!
Nu am mai facut demult tort cu crema de zahar ars si mi-ai facut pofta!
Minunat ti-a iesit!
Pup si numai bine! >:D<
Mari, multumesc si aici :) Ma bucur ca-ti place tortul meu, la mine-i prima oara cand il fac, si foarte mult mi-a placut. Am poftit la tortul Licutei Marin, pana la facut! :) Te pup
RăspundețiȘtergereLa multi ani, Simo! <3
RăspundețiȘtergereApetisant rau tortul, mai ales ca "ai strecurat" si dulceata de afine! M-ai topit! :x te pupacim! Noapte...frumoasa :P :)))))
LA MULTI ANI draga mea Simona ! Sa fii iubita si respectata de toti cei dragi tie !
RăspundețiȘtergereCand am vazut prima sectiune a tortului, am zis...asta e tort cu crema de zahar ars ! O minunatie !