joi, 30 aprilie 2015

Prajitura cu nuca

Saptamana trecuta, Dia Daria a pornit un proiect foarte fain: sa gatim toti participantii acelasi sortiment (care se alege duminica seara) in cursul saptamanii urmatoare. In aceasta saptamana s-a ales prajitura la tava.
Eu am adus aceasta delicioasa prajitura, pe care al meu barbat o adora! El o asociaza cu sarailie, eu zic ca n-are nici o legatura, decat nuca din compozitie. Aceasta reteta am gasit-o la Strumfita sub denumirea de Prajitura Japoneza. Am vrut sa-i pastrez denumirea, dar cand am cautat pe net, la aceasta denumire am gasit alta retea, desi seamana ca si produs final. Si, ca sa nu apara carcotasii, am zis sa-i schimb denumirea. Oricum, multumesc Strumfita, prajitura este dementiala!


Ingrediente:
5 oua
300 g nuca macinata
250 g zahar
2 linguri faina
½ lingurita sare
1 plic zahar vanilat
Glazura:
4 linguri zahar pudra
1 lingura ulei
2 linguri cacao
3 linguri apa
1 esenta rom
Ptr pudrat:
migdale copate si macinate


Am separat ouale, galbenusurile le-am pus intr-un castron, albusurile intr-un bol adanc. Albusurile le-am batut spuma la inceput doar cu sarea, apoi am adaugat 150 g zahar. Am mixat pana a rezultat o compozitie bine legata, lucioasa, ca de bezea. Acum este momentul sa scoate mixerul din actiune,  am adaugat nuca macinata si am amestecat cu o spatul ade jos in sus, ca sa nu se lase compozitia. Am adaugat zaharul vanilat si faina si am continuat sa amestec usor, tot cu spatula.
Compozitia rezultata am pus-o intr-o tava (20x30) tapetata cu hartie de copt, iar tava am dat-o la cuptorul preincalzit la 1800C pentru 15-20 minute. Timpul de coacere difera de la cuptor la cuptor, important este ca compozitia sa se coaca putin, sa prinda crusta deasupra.
Cat blatul se coace, am pregatit galbenusurile, pe care le-am amestecat cu 100 g zahar, frecandu-le bine-bine pana se „albesc” si capata o consistenta spumoasa. Cand blatul a fost gata, am pus galbenusurile deasupra si am mai lasat la cuptor pentru 15 minute. La fel, difera de cuptor, trebuie ca amestecul de galbenusuri sa se coaca, sa nu fie umed.
Se scoate tava din cuptor si se lasa sa se raceasca complet. Este foarte important sa fie rece, atunci cand punem glazura deasupra, altfel galbenusurile se vor inmuia.
Pentru a face glazura am procedat astfel: intr-o craticioara sau ibric mai mare, am pus zaharul pudra, uleiul, cacaoa si apa si am lasat pe foc 3 minute de la primul clocot, amestecand mereu. Am oprit focul, am pus esenta de rom. Am lasat glazura sa se racoreasca, apoi am turnat-o peste blatul complet racit. Deasupra glazurii am pudrat cu migdale copate si macinate. Am dat prajitura la rece pentru cateva ore.
O bunatate de prajitura!!

3 comentarii: