luni, 9 martie 2015

Mucenici muntenesti



Astazi, in calendarul crestin ortodox sunt cinstiti si pomeniti cei 40 de Mucenici. Traditia spune ca azi se impletesc 40 de colaci, sau in alte zone ale tarii, mucenicii se fierb in apa, amintind de apa lacului in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Anul acesta am facut, ca de obicei si copti - ptr ca ne plac foarte mult, dar si fierti, ca doar sunt munteanca! :)
Tot astazi este si ziua cand cei care nu au un nume de sfant isi pot serba ziua onomastica, asadar La Multi Ani! 
Cu aceasta reteta voi participa alaturi de Gina si invitatii ei la proiectul nou initiat Traditie si gastronomie romaneasca, acolo unde sunteti invitati sa gatiti romaneste, sa redescoperim gustul copilariei!!

Ingrediente:
200 g faina
cca 120 ml apa calduta
un praf de sare
2 litri apa
6 linguri zahar
1 esenta rom
1 esenta vanilie
coaja de lamaie si portocala
nuca macinata
scortisoara
Turte: faina, apa, sare


Mucenicii i-am pregatit cu o zi inainte, astfel: faina am amestecat-o cu praful de sare, apoi am adaugat treptat apa calduta. 
Am framantat aluatul pana a devenit usor de manevrat, apoi l-am intins pe masa infainata. Cu o forma speciala am format mucenicii – mie mi-au iesit 200 bucati, pe care i-am asezat pe o coala curata de hartie si i-am lasat la uscat.
A doua zi am pus 2 litri de apa intr-o cratita, in care am adaugat zaharul, 1 lingurita sare si o lingurita de coaja de lamaie. Cand a inceput sa fiarta, iar zaharul s-a topit am pus mucenicii, pe care i-am lasat sa fiarba pana s-au ridicat la suprafata, si au fost fierti. Am oprit focul, am adaugat esenta de vanilie si cea de rom.
Cat mucenicii se fierbeau, am pregatit turtitele, din cantitati de faina, apa si un praf de sare, pe care nu le-am cantarit. Cu ajutorul sucitorului am intins aluatul in foi cat mai subtiri, pe care le-am copt in cuptor.
Cand toate au fost gata am pregatit castronelele in care am pus 2-3 polonice de mucenici cu zeama, bucati de turte, nuca macinata, zahar si un praf de scortisoara.
Va invit la un castronel de mucenici!
 Sau la un mucenic moldovenesc (care din pacate nu a fost de post)!
UPDATE: pentru ca au existat comentarii referitoare la aceste turte, si faptul ca ele nu ar avea ce cauta langa mucenici, fac precizarea ca in familia mea si in zona in care eu am copilarit (undeva langa Slanic Prahova), in castronul de mucenici se puneau si bucati de turta. Asadar, eu asa am mostenit, asa voi face mereu, fie ca "se poarta" sau nu!

2 comentarii:

  1. Felicitari pentru precizari, pentru reteta care este grozava si mai ales pentru originalitate. Imi place ideea cu turta :) .

    RăspundețiȘtergere
  2. @Gina, multumesc ptr aprecieri!! te pup

    RăspundețiȘtergere