Probabil am spus de mai multe ori ca ne plac foarte mult aluaturile dulci... si in mod special cozonacii. Si i-am facut sub multe forme si umpluturi... De data asta am incercat o varianta mai... de oras asa :))) Si daca tot e un cozonac fitos, am zis sa-i si dau o forma mai de sarbatoare asa, si l-am facut floricele! Aspectul ca aspectul, dar sa fi vazut ce aroma.. ce miroase... Mmmm..
Reteta asta se incadreaza perfect ptr Provocarea lunii Februarie, a carei gazda este Violeta si al ei blog, pe care nu trebuie sa-l ratati! O reteta cu dragoste si drojdie! :)
Sa trecem la treaba!
Ingrediente:
500
g faina alba tip 650
1
ou
225
ml lapte
3
linguri zahar pudra
1
plic drojdie uscata
1
praf de sare
50
g unt topit ptr aluat
50
g unt topit ptr umplutura si uns tavile
100
g stafide
3
linguri zahar brun
scortisoara
Ptr.
sirop:
sucul
a 3 mandarine
3
linguri rase zahar pudra
Ptr.
uns:
1
ou
2
linguri lapte
Mai
intai am pregatit stafidele, punandu-le in apa calda si o sticluta de esenta de
rom. Dupa cca 1 ora le-am scos si le-am pus intr-o strecuratoare.
Laptele
l-am pus la incalzit, fara insa a fierbe, adaugand si cele 3 linguri de zahar
pudra, amestecand pana s-a topit zaharul de tot.
Faina
am cernut-o si am amestecat-o cu drojdia uscata. Am adaugat laptele racit
aproape de tot si oul intreg, si am amestecat bine cu o lingura de lemn. Am pus
si un praf de sare si untul (50g) topit si racit.
Am inceput sa framant
usor cu mana, incorporand tot untul. Framantatul a durat cca 10 min.
Am pus bila de aluat intr-un vas acoperit cu folie alimentara, si am lasat la dospit intr-un loc caldut 1 ora.
Am pus bila de aluat intr-un vas acoperit cu folie alimentara, si am lasat la dospit intr-un loc caldut 1 ora.
Cand
aluatul si-a triplat volumul...l-am pus pe masa infainata si am intins cu
sucitorul o foaie patrata de cca 40 cm. Foaia am uns-o cu restul de unt topit,
zaharul brun, am presarat stafidele scurse si scortisoara. Am rulat strans
foaia, apoi am taiat in 6 bucati egale.
Am asezat rulourile cate 3 in fiecare tava (unsa cu unt topit si le-am tapetat cu hartie de copt, unsa si aceasta cu unt), am acoperit tavile cu folie alimentara si am mai lasat la crescut 1 ora.
Cand
floricelele au crescut frumos... le-am uns cu amestecul facut din un ou si 2
linguri lapte si le-am dat la cuptorul preincalzit, ptr 30 minute, sau pana se
rumenesc frumos.
Cat
cozonaceii stau la cuptor, am pregatit siropul: am stors sucul de la 3
mandarine si l-am pus intr-un ibric, adaugand si zaharul pudra. Lasam pe foc
pana amestecul s-a ingrosat ca un sirop.
Cate un "trandafir" ptr fiecare!
Pofta buna!!
Deliciosi cozonaceii!!!Mi-ai facut pofta!Trebuie sa fac neaparat:))Pup!
RăspundețiȘtergereSunt o nebunie cu scortisoara! Si la gust si la miros! Pupici
ȘtergereArata minunat si deja imi imaginez si gustul acela de scortisoara~ Yummmyyy!
RăspundețiȘtergereTe pup!
Chiar o nebunie! Pupici dulci
ȘtergereCe buni trebuie sa fie cu sosul de mandarine deasupra. Pup1
RăspundețiȘtergereSosul si scortisoara au fost farmecul! Pup
ȘtergereAm ajuns si eu :)dupa miros cred hi,hi. Ce minunati colacei, aromati si insiropati! demni de provacare !
RăspundețiȘtergerepupici
Multumesc Lia! Te pup dulce
ȘtergereFoarte faini cozonacei ai facut! Ne dai si noua? :) Pupici
RăspundețiȘtergereBinenteles ca va dau! :) Pupici
ȘtergereCe frumosi sunt!!!Dar cat de buni trebuie sa fie siropati asa?Pupici!
RăspundețiȘtergereCat m-am lins pe degete... :)) Te pup
ȘtergereSuper ti-au iesit! Pup
RăspundețiȘtergereMultumesc Cristina. Te pup
ȘtergereCe frumosi ti-au iesit! Imi plac!
RăspundețiȘtergereMultumesc! Te servesc cu o portie virtuala! Pupici
ȘtergereTare buni!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc!
ȘtergereAbsolut minunati cozonaceii!multumesc tare mult pentru participare!
RăspundețiȘtergereMultumesc eu ptr gazduire! Pupici si bafta!
ȘtergereO bunatate de cozonac.Pupicei!
RăspundețiȘtergereMercic Mihaela! Te pup
ȘtergereFoarte,foarte bun!!!Arata si tare bine!
RăspundețiȘtergereMultumesc! Bine ai venit!
Ștergere