Cred ca cea mai mare oftica culinara a mea este ca nu`mi iese niciodata cozonacul ca al mamei.. Probabil ca`i importanta si experienta... eu experimentez mai rarut :)
Prima oara am experimentat in Danemarca... si de cate ori am incercat .. n`am nimerit deloc faina care trebuie... sau cuptorul pe curent o fi fost de vina.. cert e ca n`a crescut calumea.. ca al mamei!
In Romania n`am facut decat de 2 ori... ca doar mama e aproape :P
Prima oara a crescut frumos... si.. de`ale tineretii valuri... am uitat de el in cuptor si... s`a cam ars!
Sambata m`am gandit sa fac ceva dulce.. si mi`am zis: cozonac! De data asta... cred ca n`am avut rabdarea sa`l las sa creasca cat trebuia... si.. n`a crescut el prea mult, dar a fost foarteeee bun... „mai bun ca cel din Danemarca” – supuse cineva :P
Ingrediente:
1 kg faina Baneasa 000
4 oua la temperatura camerei
250 g zahar
150-200 g ulei pentru framantat
0,5 l lapte dulce
20 g drojdie proaspata
1 lingurita sare
coaja de lamaie rasa
Ingredinte pentru umplutura:
Am incalzit laptele cu zaharul, sarea si lamaia. Am lasat sa se raceasca putin.
Drojdia am pus`o in putin lapte caldut. Am pus faina intr`un castron mare, am adaugat laptele caldut (NU fierbinte), am amestecat putin
Am framantat bine, adaugand treptat uleiul caldut. Am framantat bine, apoi am lasat sa creasca cca 1 ora, in loc caldut, acoperind vasul, pana ce aluatul si`a dublat volumul.
Am impartit aluatul in doua: dintr`o bucata am facut cozonacul cu nuca, iar al doilea cu rahat si cacao.
Prima bila am impartit`o iar in doua, am intins doua foi pe care am presarat prima umplutura : zahar, nuca, cacao. Am impletit cele doua suluri.
Am pus cozonacii formati in tavi, unse cu ulei si tapetate cu hartie, si am lasat la crescut (aici am gresit... n`am mai avut rabdare sa`i las sa creasca 30-40 min, ci am lasat cca 15 min).
Simona,iubito eu nu prea incerc cozonac sa nu ma oftic daca nu iese:)Am mama si soacra deci am si cozonc!Al tau arata bine,cum a fost la gust?
RăspundețiȘtergereSi eu am ajutoare... dar asta chiar vreau sa fac sa`mi iasa! A iesit foarte bun, parfumat, gustos.. dar al mamei iese mult mai pufos.. se rupe fasiute-fasiute.. si aia inca n`am reusit eu. Deci mai perseverez! Te pup
RăspundețiȘtergerenici eu nu fac cozonac :) , dar tie se pare ca ti-a iesit frumos si pufos ;) ... bravoo!!!
RăspundețiȘtergereChiar este pufos si arata ff bine!
RăspundețiȘtergereEu cozonac fac destul de des pentru Diana mea.Dar sa stii ca nu as refuza o feliuta de la tine,arata foarte bine.Vad ca ai hainuta noua,este frumoasa.Pupicei!
RăspundețiȘtergereAdina, mercic. Te pup
RăspundețiȘtergereCristina, multumesc frumos! Pupici
DiaMar, iti dau chiar doua feliute.. una ptr tine, una ptr Diana. Da, am o hainuta mai de toamna asa... Pupicei
Ce frumosi au crescut si ce-mi place modelul care iese dupa ce ii rasucesti! Pup
RăspundețiȘtergereCe frumos arata!!!Mmm, parca ii simt aroma! Pupici!
RăspundețiȘtergereCorina, multumesc! Si mie`mi place sa vad (si nu numai) fasiute de cacao. Te pup
RăspundețiȘtergereLicuta, mercic mult! Da, si eu ador mirosul de cozonac la cuptor.. Pupici
Ziceai de melci mei Simona, dar cozonacul tau e superb. Sectiunea e de milioana. Ce dor imi e sa mananc o felie, dar nu mai e mult si vin sarbatorile, daca nu mai repede... Pup dulce!
RăspundețiȘtergereSara&Miki, mercic! Facem schimb: eu dau un cozonac, tu dai un melcisor... si o branzoaica :)) Te pup
RăspundețiȘtergereda_mi si mie o felie te rog
RăspundețiȘtergereAnonim, serveste cu placere cat doresti! Sau mai asteapta putin si-ti ofer o feliuta calda!
RăspundețiȘtergere