RSS

vineri, 30 noiembrie 2012

Bomboane cu biscutiti, nuca si murata

Pentru ca prietena mea virtuala Cristina impreuna cu JUST-T ne-au invitat la un concurs, nu putea sa nu onorez aceasta invitatie!! Din pacate saptamana asta am fost la tara... deci a trebuie sa improvizez ceva rapid si cu ingrediente avute prin casa. Ce a iesit?! Niste bombite delicioase si alcoolizate!



Ingrediente:
8 linguri biscuiti pisati
5 linguri nuca macinata
3 lingurite cacao
1 lingura murata (sau visinata, afinata)
3 linguri zahar pudra
2 linguri nuca de cocos
cca 100 g unt
miez de nuca
fulgi de cocos ptr ornate

joi, 29 noiembrie 2012

Inele de gogosi

Cel mai iftin, usor si delicios dulce facut de romani, cred ca sunt gogosile!! O gogoasa pufoasa si fierbinte place si celor de la oras, si celor de la sate, si celor bogati si celor saraci!
Deci, va invit la gogosi!!! Ineluse de gogoasa!!


Ingrediente:
500 g faina
1 cub drojdie (25 g)
lapte dulce
esenta vanilie
sare
zahar pudra
ulei pentru prajit


miercuri, 28 noiembrie 2012

Pastrama de berbecut

Se apropie Ziua Romaniei... De aceea am hotarat ca saptamana asta sa postez doar retete specifice! Azi va invit la o pastrama... bunaaaa.. asa cum o pregatim noi! Ma rog, asta este una dintre variante.. cea de baza!
De unde atata miel/oaie? Pai.. ptr cei care nu stiti de "necazu`" meu, anul acesta jumatatea masculina a familiei s-a hotarat ca vrea ferma de oi! Si... uite asa ne-am pricopsit cu cca 60 de oi.. asa, de inceput... Ce-o fi la anu`.. vai de capu meu! :)))
Dar sa revenim la pastrama noastra! Desi in mod normal pastrama o pregatea d-l fermier, de data asta am facut-o eu cu tata socru! Normal ca la indicatiile d-lui fermier :P


Ingrediente:
15 kg carne de pe pulpe si coase de la un berbecut
2 lamai
cimbru
piper negru
sare
5 capatani de usturoi
ptr prajit: ulei, 200 ml vin roze

marți, 27 noiembrie 2012

Panna cotta tricolor

Provocarea de luna aceasta mi-a dat mari batai de cap.. :) Si cand spun ca mi-a creat si insomnii, vorbesc la modul foarte serios! De ce? Pentru ca Mihaela ne-a dat o tema foarte sensibila.. ROMANIA!! Si dupa ce m-am gandit aproape o luna, mai-mai sa pierd parada!
Pentru editia lunii noiembrie a provocarii Dulce Romanie, va servesc cu un dulce de pe alte meleaguri, foarte bine adoptat de noi :))
La Multi Ani, Romania!!!



Ingrediente:
300 ml lapte dulce
200 ml frisca lichida
200 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
1 esenta vanilie
1/2 esenta lamaie
zeama de la 1/2 lime
coaja de lamaie
2 plicuri gelatina
colorant alimentar albastru Wilton
100 g zahar pudra
mure congelate

luni, 26 noiembrie 2012

Prajitura tricolor

Acum cativa ani am constatat ca romanii nu respecta steagul sau insemnele nationale.. Mi-am dat seama de asta, in perioada in care locuiam in Danemarca.. In curtea fiecarui danez exista cate un catarg.. si un steag arborat.. sau coborat in berna, atunci cand familia intampina probleme.. 
Mi-ar place sa vedem si la noi acest lucru!! Mi-ar place ca steagul sa fie mai des vazut in mana unui roman, nu doar la meciurile de fotbal mai importante, sau de 1 Decembrie... Mi-as dori cam multe :)
Coincidenta sau nu, anul acesta tata s-a "inarmat" cu 6 metri de material, din care si-a dorit un steag :)) Si, binenteles, cine-i putea satisface dorintele, decat fi-sa, aduca yo! Si a iesit o frumusete de steag, de 1,50 x 80, ca doar nu eram nebuna sa-l fac de 6 m :P
Dar sa revenim la prajitura noastra... pe care am facut-o cu mare drag pentru provocarea Dulce Romanie, provocare gazduita luna aceasta de Mihaela, initiatoarea acestui proiect.
La Multi Ani, Romania!!! De ziua Ta noi, toata familia, vom avea cate un steag arborat!!!

Ingrediente:


Blat:
100 g piureu zmeura
50 g piureu mure
200 g faina
100 g zahar
1 plic praf de copt
1 ou
200 ml lapte
30 ml ulei
sare
Crema:
3 galbenusuri
1 ou intreg
200 g zahar
3 plicuri zahar vanilat
300 ml lapte dulce, 3 linguri gris
1 plic budinca de vanilie
500 g branza dulce vaci
Bezea:
3 albusuri
300 g zahar
colorant alimentar albastru Wilton


sâmbătă, 24 noiembrie 2012

Claufoutis cu pere

Cu mare intarzierea ajung si eu la concursul organizat de Cristina si eLady.ro! Pentru concurs am ales sa fac claufoutis cu pere. Pe repede inainte sa va prezint reteta, care a iesit absolut delicioasa!!

Ingrediente:

5 oua mijlocii
80g zahar

130g faina
360 ml lapte
1 pliculet zahar vanilinat

1 esenta vanilie
3 pere
unt pentru uns forma

joi, 22 noiembrie 2012

Placinta rapida cu branza dulce si stafide

In ultima perioada timpul nu-mi mai ajunge deloc.. In schimb pofticiosul este la datorie! :) Si cum ii plac dulciurile cu branza, l-am trisat de data asta si am facut o placinta rapida si delicioasa!!!


Ingrediente:
1 pachet aluat congelat
1 kg branza dulce de casa
6 oua
3 linguri zahar pudra
3 linguri gris
3 linguri smantana acra
100 g stafide
3 plicuri zahar vanilat
1 esenta rom
1 esenta vanilie

marți, 20 noiembrie 2012

Salata de conopida si ardei

Cu intarziere am reusit sa fac salatica asta! Reteta este luata de la o colega, incercata de alte multe colege si laudata atat de tare, incat nu m-am putut abtine!! O bunatate a iesit!! Voi mai face cateva portii!


Ingrediente:
1 kg conopida
1 kg ardei capia
300 ml otet
300 ml ulei
150 g zahar
300 g pasta de rosii

duminică, 18 noiembrie 2012

Tocanita de pui cu piure de cartofi si cascaval

Ce poate fi mai bun decat un pui de curte alaturi de legume din gradina?! Da, am cam dat-o in bio-eco sau cum s-o mai numi... Nu suntem excentrici, ci doar dispunem de o curte si-o gardina plina de tot felul de bunatati! Meritul este in mare parte al socrilor mei, carora le multumim ptr tot ajutorul. 


Ingrediente:
2 pulpe si 2 aripi de pui de curte
1 ceapa mare
1 ardei capia rosu
1 ardei gras galben
200 g rosii cherry
patrunjel verde
sare
piper
3 cartofi mari
50 g unt
100 g cascaval Delaco
1 lingurita delikat
sare

vineri, 16 noiembrie 2012

Placinte ardelenesti

Am stat mult in dubiu daca sa fac sau nu postarea.. Si motivul sunt calitatea pozelor.. :) Dar... la cat sunt de bune.. merita incercate!


Ingrediente:
500 gr faina alba
300 ml lapte
25 g drojdie proaspata
2 ouă
sare
500 gr branza
2 legaturi marar
100 ml ulei pentru prajit


joi, 15 noiembrie 2012

Ardei umpluti cu varza alba si rosie

Si din categoria "camara" va servesc cu niste ardei umpluti cu varza alba si rosie, o bunatate!!


Ingrediente: 
ardei gras
varza alba
varza rosie
ardei iute
sare mare
pikant fix iute

miercuri, 14 noiembrie 2012

Cozonac Rosenkranz by Sarea In Bucate

Luna asta m-am incadrat in timp si m-am prezentat la parada secreta mult mai din timp decat pana acum. Pentru aceasta luna, Ama mi-a dat la rasfoit un blog foarte dragut - Sarea in bucate, unde Bianca, o romanca stabilita in Canada, ne incanta cu bunatati de tot felul. Blogul nu a fost nou pentru mine, il mai vizitasem cu ceva timp in urma, deci, revederea a fost extrem de placuta. 

Si, dupa ce l-am rasfoit... si am selectat... si al facut liste.. stiti voi, lucruri d-alea de le faceti si voi cand vizitati un blog :) ... m-am hotarat sa fac acest cozonac, pe care de foarte mult timp il aveam pe lista de preferinte, dar niciodata nu mi-am facut timp de el
Asadar, multumesc Bianca pentru reteta, cozonacul a fost DELICIOS!!!

 
Ingrediente:
400 g faina
2 oua
esenta vanilie
coaja unei lamai rase
120 ml lapte dulce
1 plic drojdie uscata
3 linguri zahar ptr lapte
130 g unt
6 linguri zahar pentru unt
nuca macinata
12 linguri zahar pentru caramelizat

luni, 12 noiembrie 2012

Lipie rulata

Ce poate fi mai bun decat un sandwich rapid?! Si... cum de sandwich-urile clasice ne-am plictisit m-am gandit la o varianta mai... de oras asa :) Mie mi-a placut foarte tare ce a iesit, asadar m-am gandit sa va impartasesc si voua reteta, care sper sa va fie pe plac!


Ingrediente:
1 lipie libaneza
crema de branza cu smantana Delaco
kaizer
cascaval Rucar de la Delaco
2 rosii mici de gradina
sunca presata
ardei verde


sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Cannelloni cu carne de vita

Daca este weekend, atunci trebuie sa facem ceva... altfel.. Si cum aveam in camara aceste cannelloni care-mi cam faceau cu ochiul.. mi-am zis sa le pun la .. foc! Al meu a vrut cu carne de vita, asa ca.. fuga-fuga la supermarket! Si credeti ca doar asta am luat?! Eu, nu! Si ne-a costat "carnea asta" cateva milioane... :))


Ingrediente:
500 g carne tocata vita
1 ceapa mica
1 morcov mic
5 catei usturoi
5 frunze de busuioc
sare
piper
oregano
ardei iute pisat
ulei de masline
1 conserva rosii in bulion
1 cutie cannelloni
300 g mozzarella Delaco
unt ptr uns vasul

vineri, 9 noiembrie 2012

Ciuperci cu kaizer si cascaval la cuptor

Exista mai multe varianta de ciupercute umplute la cuptor..  Eu am ales o varianta mai simpla, dar foarte gustoasa!

Ingrediente:
ciuperci champignon
cateva bucati de Kaizer
cascaval ras
putin ulei


joi, 8 noiembrie 2012

Murarturi asortate

Din nou conserve! Da, inca mai am cateva de prezentat :) Stiu ca toata lumea se pricepe la muraturi, dar... cred ca oricine ar dori sa incerce si ceva nou. Cel putin eu asa sunt! De data asta m-am inspirat de la Alinutzika, caruia ii multumesc ptr reteta!


Ingrediente:
1 varza alba
2 morcovi
2 ardei grasi
1 ardei capia
3 gogonele
3 cepe
hrean
frunze de telina
sare grunjoasa
½ plic pikant fix dulce-acrisor
150 ml otet de vin
75 ml zahar

miercuri, 7 noiembrie 2012

Tocanita de ciuperci cu smantana

A venit frigul.. am cam terminat si cu conservele, deci trebuia sa postez si ceva consistent si delicios! Si cum Cristina m-a ispitit cu tocanita asta, am pus-o in practica si eu! Tare buna a mai fost..



Ingrediente:
400 g ciuperci
1 ceapa
3 linguri smantana acra
1 lingurita faina
½ lingurita oregano
½ sare de mare
piper
3 catei usturoi
ulei de masline
patrunjel

marți, 6 noiembrie 2012

Deliciu la pahar


Ceva dulce improvizat intr-o seara in care nu aveam chef de stat in bucatarie!

Ingrediente - 2 portii:
6 piscoturi
100 g branza mascarpone
2 linguri rase zahar pudra cu aroma de vanilie
2 lingurite zeama de lamaie
1 nectarina

luni, 5 noiembrie 2012

Hrean in otet



Din nou o reteta inspirata de la Alex, caruia ii multumesc ptr toata bunatatile pe care le face si ma inspira!

Ingrediente:
4 tije hrean (160 g)
2 lingurite sare gronjoasa
50 ml apa
50 ml otet
½ lingurita zahar

duminică, 4 noiembrie 2012

Piureu de cartofi by Cristi Roman, cu friptura de porc la cuptor

Dupa atatea muraturi, era cazul sa mai postez si ceva mancare gatita :)
Acum ceva timp am poftit tare rau la un piureu de cartofi facut de Cristi Roman... si cum s-a ivit prima pofta, cum l-am facut. Tare bun a mai fost... cu siguranta il voi repeta! Si vi-l recomand si voua!!
Si cum nu puteam manca fara ceva carne... l-am imprietenit cu niste porc si cu o slatica asortata... mmm... ce bunatate!!


Ingrediente:
6 bucati pulpa porc
cimbru
boia iute
ardei iute pisat
7 rosii
5 catei usturoi
½ lingurita busuioc
½ lingurita oregano
½ lingurita ardei iute tocat
sare de mare
3 cartofi mai mari
50 g unt
busuioc uscat
parmezan
lapte

sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Usturoi murat

N-am mancat niciodata si tare l-as fi incercat! Dar de ce sa cumpar din comert cand Alex mi-a oferit reteta?! 

Ingrediente:
200 g usturoi
150 ml otet de vin alb
50 ml vin alb
1 lingurita rasa sare gronjoasa
1 lingurita rasa zahar
1 lingurita rasa oregano

vineri, 2 noiembrie 2012

Struguri murati

Anul asta m-am pus pe umplut camara. Si nu cu orice.. ca de cele uzuale se ocupa mama, ci am incercat numai "specialitati"! Strugurii asta i-am vazut la Cris, si mai-mai sa n-apuc sa-i fac.
Multumesc de reteta Cris, si.. abia astept sa-i gust!!

Ingrediente:
650 g struguri albi
650 g struguri negri
½ bucata morcov
½ bucata hrean
seminte mustar
seminte coriandru
seminte piper
seminte ienibahar
1 foaie de dafin
2 linguri sare grunjoasa
300 ml otet de vin
3 linguri miere
500 ml apa

joi, 1 noiembrie 2012

Ulei de masline cu aroma de cimbru


O noua varianta de ulei aromatizat!



Ingrediente:
200 ml ulei de masline
crengute de cimbru