RSS

miercuri, 30 noiembrie 2011

Boeuf Stroganoff

Din categoria de prin bloguri adunate, astăzi vă prezint o reţetă care nouă ne-a mers la suflet! Reţeta de mai jos am găsit-o pe blogul Laurei, căruia îi mulţumesc, şi cum noi suntem iubitori de carne de vită nu o puteam rata. Pentru cei care nu papă carne de vită, o puteţi înlocui cu altă specie.



Ingrediente:
- 500 g carne vită
- 100 g unt
- 1 ceapă
- 200 g ciuperci
- 1 linguriţa muştar
- 2 linguriţe pastă roşii
- 300 g smântână grasă
- 1 castravete murat
- sare, piper
- 3 caţei de usturoi

luni, 28 noiembrie 2011

Briose Daneze


De foarte mult timp vreau să fac aceste brioşe. Eu i-aş spune cozonăcel împletit, dar pe blogul Gabrielei l-am gasit sub numele de brioşă daneză. Aşadar am pastrat denumirea iniţială, că doar nu degeaba am stat cu gandul la ele atâta timp...
Aluatul este compoziţia de cozonac după reţeta  mamei mele, doar că toate ingredientele au fost înjumătăţite.

Ingrediente aluat:
600 g făină
2 ouă
125 g zahăr
100 ml ulei
250 ml lapte
10 g drojdie proaspătă
1/2 linguriţă sare
coajă lămâie
coajă portocală

Ingrediente umplutura:
6 linguriţe nutella
6 linguriţe migdale măcinate
6 linguri nucă+cacao+zahăr

Ptr uns: 1 gălbenuş + 30 ml lapte dulce

vineri, 25 noiembrie 2011

Fasole verde scazuta cu usturoi

Din vară tot încerc sa fac acest fel de mâncare.. Atunci am reuşit să culeg păstăile, din gradina bunicii... şi am mai apucat să le congelez. Ptr ca este post, m-am gandit ca-i momentul să pun în aplicare reţeta.


Ingrediente:
1 kg pastăi galbene
1 ceapă mărişoară
5+3 căţei usturoi
1 lingură rasă boia iute
1 lingură rasă delikat
piper alb
sare
o legătură patrunjel verde

miercuri, 23 noiembrie 2011

Bulz orasenesc

Din categoria "simplu şi delicios" vă prezint acest bulz.. orăşenesc. :))
Există multe variante de bulz... Cel pe care îl voi posta mai jos, mulţi îl numesc bulz.. în zona noastră bulzul este cel rotund, cu mijlocul din brânză de burduf şi copt la grătar sau pe plită. Cel puţin bunicul meu, Dumnezeu să-l odihnească, aşa ne pregătea bulzul!
Nici nu mai contează cum îl cheamă, când iese aburind din cuptor...


Ingrediente:
mălai
sare
ulei
apă
100 g kaiser
150 g telemea oaie
150 g brânză burduf
100 g caşcaval
2 ouă
unt pentru uns

marți, 22 noiembrie 2011

Omleta cu carnati si branza de burduf

Nu mai ştiţi ce să pregătiţi la micul dejun?? Şi eu am aceeaşi problemă...
Pentru mâine dimineaţă vă propun o omletă.. simplu de pregătit şi foarte gustoasă.


Ingrediente
2 bucăţi cârnat cabanos
3 ouă
100 g brânză burduf
2 linguri ulei

luni, 21 noiembrie 2011

Ciocanele de pui cu pilaf si salata de vara

Probabil ca stiţi deja că puiul este preferatul meu. Şi cel mai mult îmi place puiul la cuptor..

Ingrediente:
6 ciocănele pui
condiment pentru carne pui
boia de ardei iute
4 caţei usturoi
oregano
1 lingură delikat
1 morcov mic
½ ardei roşu
10 cm tija praz
1 ceapă mică roşie
50 g mazăre congelată
50 g fasole verde congelată
50 g ciuperci congelată
¾ cană orez bob lung
½ linguriţă curry

duminică, 20 noiembrie 2011

Paine rotunda neagra

O altă variantă de painică făcută în casă.. de data asta pâine neagra. Am făcut o pâinică mică ptr două persoane.


Ingrediente:
400 g faină neagră
1/2 cub drojdie proaspătă
200 ml apă caldă
3 linguri ulei măsline
sare
ulei ptr uns


vineri, 18 noiembrie 2011

Ciorba de legume

Pentru o zi de post, vă propun această gustoasă ciorbită, de care noi suntem îndrăgostiţi!


Ingrediente:
1 ceapă medie
1 morcov potrivit
1 păstrârnac potrivit
½ ţelină micuţă
1 ardei rosu
1 dovlecel mediu
1 cartof măricel
15 cm tijă praz
150 g fasole verde congelată
100 g mazăre congelată
suc de rosii
borş magic
½ pătrunjel verde
cca 2 linguri leuştean congelat

miercuri, 16 noiembrie 2011

Prajitura cu mere, stafide si nuca de cocos

De la începutul lunii mă tot gândesc ce aş putea găti pentru provocarea lunii noiembrie "Dulce Românie", unde Xandrinne şi ale ei insprăvi culinare ne-a dat ca temă două ingrediente care nouă ne plac foarte tare, şi anume mărul şi hreanul. Deşi mă aşteptam ca voi avea bătăi de cap cu al doilea ingredient.. uite că mărul a fost cel care m-a făcut să caut.. şi să tot caut. Şi asta ptr că există atât de multe prajituri încât nu mă puteam hotărâ.
În căutările mele prin arhiva de reviste de specialitate mi-a atras atenţia o tartă.. combinaţia ingredientelor mi s-a părut extrem de apetisantă. Nu a mai ieşit tartă ptr că aluatul care a rezultat era prea putin pentru tava de tartă pe care o am... şi de aceea am transformat-o în prăjitură.

Ingrediente aluat:
100 g unt
100 g zahăr
120 g făină
2 ouă
Ingrediente umplutură:
3 mere
1 lămâie
50 g zahăr
50 g stafide
50 g nucă de cocos
unt pentru uns tava

duminică, 13 noiembrie 2011

Varza calita cu kaiser si bacon

Ne place foarte tare varza, cu orice. Până acum am făcut cu carne afumată de la borcan, cu guşa de porc, cu kaiser, şi de săptămâna viitoare când începe postul Crăciunului, o voi face simplă.
În general la varză, şi nu numai, eu folosesc un tuci (sau cratiţă) de aluminiu... ptr că îmi place foarte tare cum iese mâncarea. 

Ingrediente:
1/2 varză medie
1 ceapă mică
100 g kaiser şi bacon
suc de roşii
mărar proaspăt
ulei
sare
delikat

vineri, 11 noiembrie 2011

Pui in sos de smantana cu cartofi condimentati

Cea mai bună legumă ptr mine este puiul! Şi cum nu am mai făcut de mult, iar iubitul îşi dorea ceva cu sos alb, am improvizat aceasta combinaţie.

Ingrediente:
1 piept de pui
100 g smântână
30 ml lapte
1 lingură rasă făină
50 g unt
5 căţei de usturoi
sare, piper

3 cartofi
boia de ardei iute
pătrunjel mărunţit uscat
oregano măcinat
rozmarin măcinat
oregano uscat
ulei măsline
50 g unt
delikat

miercuri, 9 noiembrie 2011

Paine intermediara cu seminte

Cel mai mult şi mai mult ne place pâinica cu seminţe. Binenţeles neagră sau intermediară. Am incercat multe variante, dar cred că cea mai bună a fost aceasta. 
 
Ingrediente: 
375 g făină intermediară
375 g făină neagră
400 ml apă
25 g drojdie proaspătă 
1 lingură rasă sare
7 linguri ulei măsline
1 linguriţă oţet
ulei de măsline ptr uns tava
seminţe de susan
seminţe de mac
seminţe de floarea soarelui

luni, 7 noiembrie 2011

Salata de cruditati pentru iarna

După cum ştiţi, mama şi tata sunt specialiştii în murături-acrituri-conserve. Recunosc că din când în când mai particip şi eu cu câte o mână de ajutor..
Salata pe care urmează să v-o prezint este de la mătuşa mea Doina, verişoara mamei, care o are de la .. o rudă.. Ştiţi cum se transmit reţetele!
La salata asta am avut o participare mai mare.. adică eu cu munca de jos - tocatul, că cică aşa se învaţă! :)))

Ingrediente:
1 kg morcovi
1 kg ceapă
1 kg ardei gras
2 kg gogoşari
1 kg gogonele
1 telină mărişoară
300 ml oţet
250 g zahăr
2 linguri sare
300 g muştar de Tecuci
750 ml ulei

miercuri, 2 noiembrie 2011

Somon cu legume la cuptor si sos de hrean

Ştiţi deja cât de mult ne place peştele, deci nu puteau trece câteva zile fără peşte. De data asta a fost un păstrăv somonizat (ce a ieşit mai dom-le!!)... eu i-am spus somon.. ptr că seamănă mai mult cu somonul..
Şi cum luna asta Xandrinne ne-a dat ca temă hreanul, m-am şi pus pe făcut un sos simplu cu hrean! Iar ce a ieşit a fost... minunat de delicios! Cum de nu m-am gândit eu mai din timp?!
Deci, voi participa cu acest preparat la Provocarea lunii noiembrie de pe blogul Alexandrinei!


Ingrediente:
cca 1 kg păstrăv somonizat (eu am folosit o jumătate de peşte mai mare)
cimbru
piper alb
delikat
condiment pentru peşte cu lămâie
ulei de măsline
1 ceapă mare albă
1 ceapă mare roşie
1 ardei gras galben
2 morcovi mari
5 cartofi cu coajă roşie
1 lămâie potrivită
ptr sosul de hrean:
1 tijă hrean
150 g smantana
1/2 linguriţă sare
1 linguriţă zahăr
zeama de la 1/3 lămâie

Omleta cu telemea de oaie si muschi file

Cred că cel mai des preparat pe care îl pregătesc este omleta: cu caşcaval, cu cârnaţi, cu telemea, cu kaiser, cu legume, etc. Până acum nu am postat nici o reţetă.. dacă se poate numi aşa.. dar promit că voi încerca să postez mai des... ptr ca arată atat de bine!

Ingrediente ptr 2 persoane:
4 ouă
100 g muşchi file porc
cca 50 g telemea oaie
3 linguri ulei

marți, 1 noiembrie 2011

Ciorba radauteana

Acum vre-o două săptămâni am poftit la ciorbiţa Cristinei şi... nu am avut linişte până n-am făcut-o şi eu... cu ceva modificări.


Ingrediente:
o jumătate pui + grăsime găină de curte
2 morcovi mari
1 ceapă mare
oţet
usturoi
400 ml smântână 20%
4 ouă
5 fire patrunjel proaspat