RSS

miercuri, 28 septembrie 2011

Porc la tigaie cu cartofi condimentati la cuptor

Ptr ca nu mai stiu ce sa gatesc, am recurs la lista mea draga de retete salvate de pe blogurile mele de suflet. Si la cate am salvate... nu`mi faci nici o grija in privinta diversificarii inca cateva luni bune.
De data asta am facut doua dintre retete: porc aromatizat la tigaie, preluata de pe blogul Licutei Marin – Din bucataria mea, iar la garnitura - cartofi cu ceapa rosie, rozmarin si parmezan, reteta „furata” de la Cristina – DivainBucatarie.
Cu ambele reteta am avut un fel de dragoste-culinara la prima vedere (si nu sunt sigurele retete!) iar combinatia lor mi s`a parut mai mult decat interesanta.
Multumesc Licuta, multumesc Cristina!

Ingrediente:
600 g carne porc
50 ml ulei floarea soarelui
100 ml vin alb
200 ml apa
2 linguri mustar clasic
½ lingurita patrunjel uscat
½ lingurita maghiran
½ lingurita oregano
1 lingura miere
1 lingura ulei masline
1 lingurita delikat
piper

Ingrediente garnitura:
4 cartofi potriviti
1 morcov mai mare
3 catei usturoi
50 g unt
2 cepe rosii
5 linguri ulei masline
8 linguri apa
1 lingura delikat
1 lingurita rozmarin macinat (n`am avut altfel)
cca 50 g parmezan

marți, 27 septembrie 2011

Bougatsa - placinta cu vanilie

V`am spus ca am o intreaga colectie de retete selectate de pe site`urile dragi mie?! Toate retetele sunt faine, dar eu am facut o selectie dupa gustul meu si al fitosului meu si, de ce sa nu fiu sincera, dupa timpul de lucru, sau gradul de dificultate :P
Cateodata ma gandesc cand oare voi aveam timp sa le si gatesc..
Fitosul meu drag a avut pofta de ceva dulce... ceva cu vanilie... nu stia nici el exact.. Si mi`am adus aminte de o reteta pe care am descoperit`o pe blogul Licutei Marin - Din Bucataria mea
Multumesc Licuta!!!

Ingrediente:
600 ml lapte
200 gr zahar
100 gr gris
4 galbenusuri
100 gr margarina RAMA
12 foi de placinta
1 esentă vanilie
1 lingurita coaja rasa de lamaie
zahăr pudră  

luni, 26 septembrie 2011

Varza calita cu carne de porc afumata

Bunica mea inca mai practica sistemul de carne de porc la cazan/borcan... Stiu... un mare deliciu. Ptr a nu se strica pe perioada de vara, mama baga carnea in pungi, la congelator. Si uite asa in plina vara/toamna am gasit o punga de carne afumata... Si cum era in plan o varza calita, am combinat cele doua si am impacat toate poftele noastre.

Ingrediente:
1/2 varza alba
cca 10-12 bucati carne afumata
1 ceapa potrivita
rosii in bulion

marar
ulei

vineri, 23 septembrie 2011

Pilaf la cuptor cu copanele

Stiu, nu`i o mare reteta, doar ca este prima oara cand fac pilaful la cuptor. Am vrut sa iasa mai... gustor... si a iesit!

Ingrediente:
200 g orez cu bob lung
1 ceapa medie rosie
1/2 ardei rosu
1/2 ardei verde
1 morcov mic
1/2 telina mica
delikat
sare
4 ciocanele condimentate cu: boia iute, sare, oregano

Castraveti bulgaresti

Asa cum va spuneam, mama mea e cea mai tare la acrituri :)) Cineva ar spune ca si acum 32 de ani era buna de "facut" acrituri :P
Binenteles, cum se intampla in viata, mereu il are alaturi pe cicalitorul de tata! Nici nu s`ar mai acri muraturile daca n`ar cicali el :))) Deci impreuna fac minunatiile de conserve, cu care ne delectam si noi, "aia mari" si "aia mici" din Italia :) Credeati ca scapa sor`mea de niste pachete cu conserve ?! (nu ca nu i`ar place!)
Castraveciorii bulgaresti sunt preferatii mei. Si ii mananc cu orice: supa de pui (stiu, e de ras!), mancarici gatite, friputurele, salate, etc.
Cand am intrebat`o pe mama reteta... prima oara am ametit. Si am reluat... si cica cam asa se procedeaza:

joi, 22 septembrie 2011

Lasagna 2

Stiu ca mai am postata o reteta de lasagna.. dar am zis s`o postez si p`asta facuta in Ro :)) Oricum exista ceva diferenta... chiar si de ingrediente :P

Ingrediente:
1 kg carne tocata porc si vita
foi lasagna
750 g mozzarella
200 g parmezan
½ ardei gras rosu
1 morcov mic
1 ceapa mica
10 frunze busuioc
boia ardei iute
oregano
ardei iute tocat (peperoncino)
2 + 5 catei usturoi
suc de rosii
delikat
sare

miercuri, 21 septembrie 2011

Fasole batuta

Ne place fasolea boabe, doar ca tare`mi e urat s`o fiert atat de mult... Dar.. de obicei pofta este mare.
In general am vazut ca fasolea batuta este servita cu ceapa calita, dar la noi mai rarut... din motive de probleme cu stomacul :)
Mie imi place ceapa tocata marunt si amestecata cu fasolea batuta...
In fine, cred ca tine de gustul fiecaruia...


Ingrediente:
400 g fasole
1 cartof
1 ceapa
7 catei usturoi
300 ml ulei masline
sare
delikat

Gogosari in otet

Asa cum va spuneam mama este pionul principal la muraturi-acrituri-conservaturi :)) La ea incepe activitatea prin primavara... cand conserva ptr perioada de vara... iar acum, in septembrie, face conserve ptr iarna.
Reteta de mai jos este a ei... munca este a ei... eu doar cu pozele :P
Sar`mana mami ca existi si ne bucuri fiecare clipa! Sa te tina Dumnezeu sanatoasa ca sa`mi mai faci bunatati... si nu numai d`aia! :)

Ingrediente:
6 kg gogosari
cateva buchetele conopida
2 radacini hrean
1 morcov
700 ml otet
700 g zahar
6 linguri sare
1 lingura aspirina pisata

luni, 19 septembrie 2011

Snitele din piept de pui cu cascaval

Si din categoria "simplu si usor" mai adaug o reteta de snitele :)

Ingrediente:
2 piepti de pui
100 g cascaval
4 oua
faina
pesmet
ulei
sare
piper
3 cartofi
2 morcovi
150 g unt

duminică, 18 septembrie 2011

Chec cu fructe confiate


E weekend... deci am facut ceva dulce.. Mi`am adus aminte ca am niste fructe uscate si am zis sa fac ceva cu ele... De tort diplomat nu era cazu... asa ca m`am gandit la un chec cu fructe. N`a fost doar un chec, ci au mai fost si niste briose.. asa ptr amuzament.



Ingrediente:
4 oua
250 ml lapte
250 ml ulei
500 g zahar
750 g faina
1 praf de copt
2 plicuri zahar vanilat
500 g fructe uscate (kiwi, capsuni, ananas, cirese, banane)

vineri, 16 septembrie 2011

Conopida pane

Spuneam ca nu am timp sa gatesc... Cred ca m`am exprimat gresit: gatesc zilnic, chestii simple... banale... in schimb nu am timp sa BUCATARESC, cum mi`ar place mie...Treaba cu bucatareala se intampla de obicei in weekend.. cu precadere sambata... asta daca nu cumva mai aveam vre`un program de vizite, nunti, botezuri, cununii, mini-concedii... etc.
Aseara iubitul meu a vazut frumoasa de conopida care avea destinatia muraturi, si l`a luat pofta de conopida pane... "ca n`am mai mancat de 2 ani!" .. Asta.. asa un fel de ..."bine-bine.. sunt 2 ani de cand nu mi`ai mai facut conopida pane!" 
Si uite asa am rezolvat`o rapid si cu cina!


Ingrediente:
500 g conopida
3 oua
faina
apa minerala
sare
ulei

joi, 15 septembrie 2011

Placinta cu branza dulce si stafide

Asa cum v`am mai spus, in casa noastra este o mare disputa culinara... Lui ii place lasagna.. mie musaca... lui ii place placinta cu branza dulce... mie cu branza sarata... Si uite ca de data asta iar am facut cu branza dulce... ca na... cand dragostea e mare..
Imi i`au eu revansa... intr`un mod putin mai scump! :D
Placinta a iesit foarte buna! Pana si mie care sunt fan sarat mi`a placut!

Ingrediente aluat:
550 g faina
200 ml lapte
50 g margarina
5 linguri zahar
2 plicuri zahar vanilat
3 linguri ulei
1 plic drojdie
1 ou
sare
Ptr umplutura:
600 g branza dulce Milli
3 oua
5 linguri zahar
2 plicuri zahar vanilat
esenta vanilie
esenta rom
stafide
Ptr uns:
2 galbenusuri
2 linguri lapte dulce

marți, 13 septembrie 2011

Musaca cu cartofi si carne tocata

Am facut aceasta musaca inainte de a pleca in concediu, dar abia acum mi`am facut timp sa o postez. In general imi place sa fac musaca si cu rondele de dovlecel sau vanata... dar de data asta nu am avut si am facut`o simpla.. doar cu cartofi.

Ingrediente:
12 cartofi
600 g carne tocata porc
1 morcov mic
1 ceapa mica
½ ardei verde
Suc rosii
Boia iute
Delikat
Sare
Piper
6 frunze busuioc
5 fire patrunjel
2 galbenusuri
3 linguri smantana

luni, 12 septembrie 2011

Dieta South Beach!

Saptamana trecuta am primit invitatie din partea Cristinei Fulea de a participa la publicarea unui articol pe site`ul http://www.divahair.ro/. Divahair.ro este un site foarte dragut, pe care il urmaresc de ceva timp, si unde veti gasi foarte multe informatii.
Dar sa revenim... Ideea de a participa m`a incantat, ptr ca articolul va fi despre diete si rezultatele acestora... Recunosc ca sunt o enciclopedie in diete si cure! Ca foarte multe femei, de cand ma stiu am probleme cu greutatea... Poate si faptul ca am facut sport de performanta - handbal, la care am renuntat in urma unei accidentari, a accentuat problemele de greutate. Cert este ca din adolescenta si pana acum am incercat tot ce a aparut in materie de slabit: pastile (o mare porcarie!), ceaiuri (rezolvare de moment, cu efecte adverse), sport (FOARTE BUN, dar excesul mareste masa musculara!), infometare (nerecomandat, cand incepi sa mananci pui dublu!)... prafuri... etc.. Nu cred ca exista ceva sa nu fi incercat, desi variatia de greutate nu a fost niciodata mai mult de 5-7 kg!
In aceasta primavara.. greutatea mea o luase razna rau! Niciodata nu avusesem atatea kg! 81 kg la 1.75 m !! Mi`am zis: GATA, trebuie sa fac ceva! Si... search Google... De data asta doream mai mult decat o simpla cura... Ptr ca nu aveam timp de sala sau de alergat, imi trebuia mai mult de o cura... Si am gasit: SOUTH BEACH! Exista si o carte, pe care din pacate n`am avut rabdare s`o citesc...
Pe 14 februarie am inceput dieta.. Recunosc ca ambitia a fost atat de mare incat nu mi s`a parut deloc greu.. nici macar primele zile si mai ales ziua 3, despre care se spune ca e critica! Cand am inceput sa citesc despre dieta, nu ma gandeam ca va fi asa usor - si aici fac comparatie cu alte diete... Poate la prima vedere pare un pic cam drastic, dar nu e deloc. Se mananca bine, des - 5 mese pe zi : 3 mese principale si 2 gustari (ultima masa o luam la ora 17.30 cel tarziu), descoperi combinatii la care nu te`ai fi gandit... si practic inveti sa mananci sanatos!
Pe langa dieta am baut foarte multa apa plata (2-4 litri / zi), am facut si cateva exercitii (abdomene, genoflexiuni, fandari, etc).. cca 15 min / zi si mi`am hidratat de 2 ori / zi corpul cu creme de corp.


Deci... pe 14 februarie aveam 81 kg, iar pe 11 mai ajunsesem la 71,6 kg!

Spre rusinea mea recunosc ca acum nu mai respect intru` totul dieta, iar greutatea mea in ultimele 3 luni se incadreaza intre 72-73 kg! Nu`i cat mi`as dori, dar.. vara imi e greu sa tin diete... :)

Acum sa va spun despre dieta...
Dieta South Beach consta in 3 etape:
Etapa 1 - care dureaza 2 saptamani (este destinata "curatarii" organismului), si care este cea mai drastica perioada, eliminand complet fructele, zaharul, fainoasele, orezul, porumbul, cartoful, morcovul
Etapa 2 - se tine pana la maxim 2 luni, se slabeste mai lent, dar se vor adauga treptat o parte din alimentele interzise
Etapa 3 - deja este un mod de viata; se poate consuma toate alimentele, doar cele "interzise" vor fi consumate cu moderatie
Ptr a fi mai usor am selectat doar alimentele care sunt permise in cele 2 faze.
LISTA ALIMENTELOR PERMISE PENTRU FAZA 1
Carne vita (pulpa, muschi,muschiulet, spata), carne vitel (cotlet, antricot, pulpa), carne pasare (piept de curcan si de pui, sunca de curcan), orice tip de peste si preparate de peste (nu rechin si ton alb); ton in apa sau alt tip de peste la conserva, carne porc (sunca/jambon fiert, bacon fara gasime, muschi, muschiulet), carne miel (indeparteza orice urma vizibila de grasime : cotlet, spate),  mezeluri (slab sau fara grasimi: sunca/jambon fiert ,sunca afumata, piept de curcan)
Produse din soia (Sunca de soia, Cremvusti de soia, Tofu toate varietatile -1/2 cana pe zi)
Boabe / legume (Incepe cu 1/3 - 1/2 cana) : Linte, Naut, Fasole, Soia, Mazare uscata, s.a.
Legume : (Se pot folosi proaspete,congelate sau la conserva fara zahar adaogat): Toate legumele mai putin morcovul, sfecla, napul, cartof
Grasimi / uleiuri: Ulei de canola, Ulei de masline, Floarea soarelui, Porumb , Susan, Soia , s.a.
Alte grasimi premise: Avocado /1/3 intreg/ 1 lingura ulei; Maioneza – obisnuita -1 lingura; Maioneza light - 2 linguri; Masline (verzi sau negre) 15 masline echivaleaza cat ½ lingura ulei
Branzeturi: Cauta varietati care sa aiba mai putin de 21% grasime: Branza de vaci, 1-2 % sau fara grasimi, Feta, Parmezan, Ricotta, Cheddar
Lapte / lactate (2 cani permise zilnic, inclusiv iaurt): Lapte slab (fara grasimi sau 1%), Iaurt fara grasimi, Lapte de soia cu vanilie, poate contine sucralose cam 14% grasimi
Oua: Folosirea oualor intregi nu este limitata, doar daca este altfel indicat de medic. Folositi albus de ou si inlocuitor de ou daca vreti.
Condimente: Orice condimente care nu contin zahar: Supa de zarzavaturi (broth), Extracte de vanilie, migdale ,si altele; Suc de lamaie, Piper de orice fel, Hrean, Sos de soia -1/2 lingura, Tamari, Sos Worcestershire – 1 lingura, Smantana light (procent redus de grasimi) -2 linguri
Seminte: Limita o portie pe zi. Se recomanda prajite:  Migdale -15 buc, Edamame (soia) prajite ¼ cutie, Alune de padure -25 buc, Nuci -15 jumatati, Seminte de susan -3 linguri, Seminte de dovleac -3 linguri, Seminte de floarea soarelui -3 linguri, Fistic -30 buc, Nuci pecan- 15 buc, Nuci caju -15 buc
Dulciuri:  (Limita 75-100 calorii pe zi): Bomboane, fara zahar; Cacao; Gelatina fara zahar; Guma de mestecat fara zahar; Jeleuri fara zahar; Siropuri fara zahar
Inlocuitori de zahar: Acesulfame K, Fructoza ( trebuie socotita in categoria dulciuri admise, cu limita calorica de 75 ), Fructoza Nutrsweet (Equal) aspartam, Zaharina , Sucralose (Splenda)
Bauturi: Cafea decofeinizata sau ceai, Bauturi dietetice,decofeinizate, fara zahar, Ceaiuri de plane (musetel,etc), Lapte (1% sau degresat) si lapte de soia (cu grasimi putine), Suc de legume, Suc de rosii

LISTA ALIMENTELOR PERMISE IN FAZA 2
Poti manca toate alimentele permise in faza 1 ca si cele de mai jos:
Fructe (incepe cu o portie pe zi, apoi treptat mareste la 3 portii pe zi): Mere – 1 mic sau 5 felii uscate; Caise -4 proaspete sau 7 uscate; Banana – medie (110 gr); Capsuni,ameura,mure …3/4 cana; Cirese -12;  Grepfrut ½; Kivi -1; Mango ½ (110 gr); Portocale – 1 medie; Struguri -15 boabe; Pere -1 medie; Prune -2 buc; Piersici – 1 medie; Pepene garben ¼ sau 1 cana taiat in cubulete
Legume: Morcovi ½ cana
Lapte / lactate: (2-3 cani premise zilnic, inclusiv iaurt)
Carbohidrati (incepe cu o portie zilnic, si treptat mareste la 3 sau 4 portii pe zi): Paine integrala, Cereale integrale, Paste (de preferat din faina integrala; sau din soia ) ½ cana gatite, Floricele (3 cani, facute), Fidea de orez, Orez – ½ cana facut (basmati, integral,salbatic)
Ocazional: Ciocolata (cu cumpatare) – amaruie, semidulce
Dulciuri: Budinca,fara grasimi si fara zahar (1portie pe zi)
Bauturi: Vin (1-2 pahare = 110 gr zilnic cu sau dupa mese); Bere light la ocazii (340 gr)

In a treia faza sunt reintroduse toate alimentele, avand grija de a se evita carbohidratii cu index glicemic mare si consumul prea mare de alimente.

Din punctul meu de vedere este poate singura dieta care a dat cu adevarat rezultat!
Spor tuturor la slabit!

joi, 8 septembrie 2011

Nepotica mea - fenomen international!

Sunt dupa un mini-concediu de 5 zile si, desi am cateva preparate stocate, nu`mi e aminte sa postez... Poate dupa weekend asta de vine...
Probabil ca inca sunt prinsa de nostalgia momentului... de plecarea sorei mele...
Nu mai stiu daca v`am spus sau nu, dar la jumatatea lunii august a venit sora mea impreuna cu familia ei, in vacanta, din Italia. Ptr noi toti, este o mare bucurie venirea lor... mai ales ca acest fenomen se intampla cam la 2 ani... Intr`un an ei acasa... intr`un an noi la ei...
Ptr ei, dar si ptr noi, toata perioada cat sunt acasa este un maraton... Sa vizitezi si pe matusa cutare... si pe vecina cutare... :)) Cei care locuiesc in strainatate stiu ce vb.
Reintalnirea cu sora mea este o mare bucurie, si niciodata nu este suficient timp sa vb tot... sa ne povestim (desi vb zilnic pe net)... si ne dam seama ca ne`am maturizat fara a fi una langa alta! Ce repede au trecut 10 ani...!
Dar hai sa revenim... ca iar ma apuca. Motivul postarii nu a fost sa ma vait ca imi e dor de sor`mea care a plecat duminica... ci sa ma dau mare cu nepotica mea!
O cheama Andra... Andra Beatrice si acum are 3 ani si 1 luna (17.08.2008). Este o maimutica (si raspunde la acest apelativ! :))), extrem de ambitioasa si cu o mareee personalitate (doar e leoaica), cu gura mare (aici si barbatu si cumnatu au spus in cor: caracteristica de familie!!! :)) ), vorbitoare de italiana (prima limba) si partial romana.. ceea ce o face extrem de haioasa... Despre Andra as putea vb mult timp... despre cum ne certam noi (ea in italiana, eu in romana) - zia cattivo e brutto!! (matusa rea si urata).. si recunosc ca ma domina :))) ... despre cum vine ea si ne pupa si ne iubeste doar atunci cand vrea ceva.. :))
Am selectat cateva poze din miile de poze pe care le am cu ea.